17 Νοέμβρη: Η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου - Οι πορείες, τα μέτρα και οι κλειστοί δρόμοι

Επέτειος Πολυτεχνείου: Επί ποδός βρίσκονται 5.000 αστυνομικοί της ΕΛ.ΑΣ για την 48η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

17 Νοέμβρη: Η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου - Οι πορείες, τα μέτρα και οι κλειστοί δρόμοι
INTIME
9'

Με πορείες προς το Πολυτεχνείο φοιτητικών παρατάξεων αλλά και κινημάτων θα εορταστεί η 48η επέτειος, με την αστυνομία να είναι σε επιφυλακή για την αποτροπή επεισοδίων.

Η μεγάλη πορεία, όπως κάθε χρόνο, θα ξεκινήσει ανήμερα της 17ης Νοεμβρίου από το Πολυτεχνείο και θα ολοκληρωθεί μπροστά στην Αμερικανική Πρεσβεία.

Πολλοί είναι οι συμμετέχοντες που κρατούν κόκκινα γαρύφαλλα κάθε χρόνο στην πορεία του Πολυτεχνείου.InTime

Οι πορείες που έχουν προγραμματιστεί είναι:

ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Τρίτη 16/11, 19:00, Πολυτεχνείο

Τετάρτη 17/11, 15:00, Πλατεία Κλαυθμώνος

Φοιτητικοί Σύλλογοι

Τετάρτη 17/11, 16:30, Προπύλαια

ΠΑΜΕ

Τετάρτη 17/11, 16:30, Προπύλαια

Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και στη Φασιστική Απειλή (Κ.Ε.Ε.Ρ.Φ.Α.)

Τετάρτη 17/11, 14:30, Πλατεία Κλαυθμώνος

Αντιεξουσιαστική Κίνηση Θεσσαλονίκης

Τετάρτη 17/11, 17:30, Πολυτεχνείο ΑΠΘ

Συντονισμός Συλλογικοτήτων Βόλου

Τετάρτη 17/11, 18:00, Θόλος

Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας - Ιωάννινα

Τετάρτη 17/11, 18:00, Δόμπολη

Κατάληψη Ντουγρού Λάρισα

Τετάρτη 17/11, 18:00, Πλατεία Ταχυδρομείου

Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Καρδίτσας

Τετάρτη 17/11, 18:00, Κεντρική Πλατεία Καρδίτσας

Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν

Σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα προχωρήσει, όπως κάθε χρόνο, η ΕΛ.ΑΣ. ενόψει των εκδηλώσεων για την 48η επέτειο του Πολυτεχνείου.

Ειδικότερα, κλειστή θα είναι η Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας και στα δύο ρεύματα, από το ύψος της Λεωφόρου Αλεξάνδρας έως το Χίλτον.

Επίσης, η κυκλοφορία στην οδό Πατησίων και στα δύο ρεύματα θα απαγορευτεί, από το ύψος της Λεωφόρου Αλεξάνδρας έως την Ομόνοια.

Οι σταθμοί του Μετρό που θα είναι κλειστοί

Με βάση τα ισχύοντα των τελευταίων ετών, οι σταθμοί που κλείνουν στις 17 Νοεμβρίου, από τις 12:00 το μεσημέρι, είναι οι: Ομόνοια, Πανεπιστήμιο, Σύνταγμα, Ευαγγελισμός και Μέγαρο Μουσικής. Οι συρμοί διέρχονται κανονικά, αλλά δεν πραγματοποιούν στάσεις στους πέντε συγκεκριμένους σταθμούς.

Από τις 16 Νοεμβρίου υπάρχουν, συνήθως, τροποποιήσεις στα δρομολόγια των τρόλεϊ, στις γραμμές 2, 3, 4, 5, 11 και 15 που κάνουν προσωρινή διαδρομή μέσω 3ης Σεπτεμβρίου και Μάρνη, ενώ οι γραμμές 18 και 19 που έχουν αφετηρία στο Μουσείο δεν διέρχονται από εκεί και κινούνται σε προσωρινή διαδρομή Μαυροματαίων - Κοδριγκτώνος - Πατησίων - Αλεξάνδρας.

Πολυτεχνείο, 17 Νοεμβρίου 1973AP Photo

Πολυτεχνείο: «Φρούριο» η Αθήνα με 4.000 αστυνομικούς, drones και «Αίαντες»

Η περιφρούρηση των συγκεντρώσεων και των πορειών στην επέτειο του Πολυτεχνείου είναι το επόμενο μεγάλο «στοίχημα» για την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Καλαφάτης

Οι αστυνομικές δυνάμεις στην Αττική θα είναι από σήμερα Δευτέρα σε επιφυλακή καθώς ξεκινούν οι τριήμερες εκδηλώσεις, ενώ τα μέτρα ασφαλείας θα ενισχυθούν την 17η Νοεμβρίου όταν και θα λάβει χώρα η καθιερωμένη πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την 17η Νοέμβρη στα μέτρα ασφαλείας θα συμμετέχουν συνολικά 4.000 αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. Στα Εξάρχεια θα βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, διμοιρίες των ΜΑΤ, ομάδα Δράση, ΟΠΚΕ, οι οποίες θα τοποθετηθούν περιμετρικά του Πολυτεχνείου για να επέμβουν σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη. Μάλιστα, θα υπάρχουν κλιμάκια αστυνομικών που θα προχωρούν σε προληπτικούς ελέγχους υπόπτων πριν την έναρξη της πορείας. Σε εγρήγορση θα βρίσκονται και οι υπηρεσίες που είναι επιφορτισμένες με τη συλλογή πληροφοριών, όπως η Κρατική Ασφάλεια και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

Στο κέντρο της Αθήνας θα βρίσκονται οι «Αίαντες», τα υδροφόρα οχήματα της ΕΛ.ΑΣ., τα οποία θα επέμβουν σε περίπτωση επεισοδίων με ρίψη νερού. Επίσης, θα χρησιμοποιηθούν drones που θα δίνουν ζωντανά εικόνα στο επιχειρησιακό κέντρο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν ότι το σχέδιο για τα μέτρα ασφαλείας θα είναι παρόμοιο με πέρυσι, καθώς είχε κριθεί πετυχημένο.

Βασικός στόχος της ΕΛ.ΑΣ. στις 17 Νοέμβρη είναι η περιφρούρηση της μεγάλης πορείας προς την αμερικάνικη πρεσβεία, προκειμένου να μην σημειωθούν σοβαρά επεισόδια.

Το σχέδιο της Αστυνομίας προβλέπει απομόνωση των κουκουλοφόρων κατά τη διάρκεια της πορείας για να μην τους δοθεί «χώρος» να δράσουν. Δύσκολο κομμάτι, ωστόσο, είναι αυτό που αφορά στο τι θα ακολουθήσει μετά το τέλος της πορείας στην περιοχή των Εξαρχείων. Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι –όπως έχει γίνει και στο παρελθόν- μπορεί οι μολότοφ να παρασκευαστούν και να κρυφτούν σε διάφορα σημεία πριν από την έναρξη της πορείας για να χρησιμοποιηθούν κατά τις βραδινές ώρες.

Οι εντολές της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. περιλαμβάνουν, επίσης, αυξημένα μέτρα σε Αστυνομικά Τμήματα, ενώ έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες για αυξημένα μέτρα αυτοπροστασίας των αστυνομικών που πραγματοποιούν περιπολίες, υπό το φόβο επιθέσεων σε βάρος τους.

Παράλληλα, η Αστυνομία θα επιχειρήσει με ελικόπτερο από αέρος κατόπτευση του κέντρου της Αθήνας.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, πραγματοποίησε στις 8 Νοεμβρίου συνάντηση με τους πρυτάνεις των πανεπιστημίων της Αθήνας, με φόντο την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Στόχος της συνάντησης ήταν πρυτάνεις και υπουργός να συζητήσουν για τα μέτρα που θα ληφθούν στα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Από την πλευρά της Αστυνομίας στόχος είναι να αποτραπεί η μετατροπή πανεπιστημίων σε ορμητήρια για επιθέσεις κατά αστυνομικών δυνάμεων. Στο μεταξύ, συσκέψεις θα λάβουν χώρα τις επόμενες ώρες για την οριστικοποίηση του σχεδίου ασφαλείας.

Πολυτεχνείο: Οι πορείες που πέρασαν στην ιστορία

Από το 1974 και έκτοτε, η πορεία για τον εορτασμό της 17 Νοέμβρη είναι ένα από τα σημαδιακά γεγονότα της κάθε χρονιάς, με πολιτικό και κοινωνικό χαρακτήρα.

Ρεπορτάζ: Χρήστος Γιαννούλης

Παράλληλα, αποτελούν και ένα «στοίχημα» για την Ελληνική Αστυνομία, που καλείται να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν έκτροπα, χωρίς ωστόσο να καταφέρνει να στέψει με επιτυχία τις προσπάθειές της σε όλες τις περιπτώσεις. Υπήρξαν, δε, περιπτώσεις όπου οι πορείες είχαν και θύματα, ενώ σε άλλες έγιναν θλιβερά επεισόδια που κατέστρεψαν περιουσίες στην πρωτεύουστα.

Το 1974 η πρώτη επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ήρθε την ίδια περίοδο με τις πρώτες μεταπολιτευτικές εκλογές. Η Νέα Δημοκρατία του Κωνσταντίνου Καραμανλή εκλέγεται στις 17 Νοεμβρίου με 54,37%, με την πορεία να διεξάγεται δυο ημέρες νωρίτερα. Από την είσοδο του Πολυτεχνείου, η πορεία κατέληξε στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής με τη συμμετοχή περίπου 50.000 ανθρώπων σύμφωνα με τους διοργανωτές. Στις επίσημες εκδηλώσεις, περίπου μια εβδομάδα αργότερα, στον δρόμο βρέθηκαν περίπου 900.000 άνθρωποι. Ήταν η μεγαλύτερη πορεία για το Πολυτεχνείο, με συμμετοχή καλλιτεχνών όπως η Μαρία Φαραντούρη και ο Νίκος Ξυλούρης.

Το 1980 για πρώτη φορά η πορεία του Πολυτεχνείου καθίσταται μοιραία. Κατά τη διάρκειά της σημειώνονται πολύ σοβαρά επεισόδια, με την κατεύθυνση αυτή τη φορά να είναι η Αμερικανική Πρεσβεία. Η κυβέρνηση Ράλλη είχε απαγορεύσει διαδηλώσεις στο σημείο, όμως, περίπου 2.000 φοιτητές μέλη αριστερών παρατάξεων κατευθύνθηκαν προς τα εκεί. Από τα άγρια επεισόδια που ξέσπασαν χάνουν τη ζωή τους η 20χρονη εργάτρια Σταματίνα Κανελλοπούλου και ο 26χρονος Κύπριος φοιτητής, Ιάκωβος Κουμής.

Το 1985 η επέτειος του Πολυτεχνείου βάφεται ξανά με αίμα. Στα σοβαρά επεισόδια που έσπασαν, ο αστυνομικός Αθανάσιος Μελίστας βγαίνει από κλούβα των ΜΑΤ που δέχθηκε επίθεση από βόμβες μολότοφ και πυροβολεί τον 15χρονο μαθητή Μιχάλη Καλτεζά ο οποίος σκοτώνεται ακαριαία. Τα επεισόδια διαρκούν και το επόμενο 24ωρο, ενώ για πρώτη φορά γίνεται άρση ασύλου από την επίσημη θεσμοθέτησή του το 1982. Οι υπουργοί, Μένιος Κουτσόγιωργας και Θανάσης Τσούρας παραιτούνται για λόγους ευθιξίας αλλά ο πρωθυπουργός Ανδρεάς Παπανδρέου δεν κάνει δεκτές τις παραιτήσεις.

Το 1995 τα επεισόδια άρχισαν από τις 14 Νοεμβρίου όταν ομάδες αντιεξουσιαστών έχουν συμπλοκές με την Αστυνομία που μεταδίδονται ζωντανά στην τηλεόραση. Οι «ταμπουρωμένοι» βγαίνουν κατά καιρούς από το Πολυτεχνείο και πετούν πέτρες, μολότοφ και κάθε λογής αντικείμενα. Η σύγκλητος αίρει και πάλι το πανεπιστημιακό άσυλο και οι δυνάμεις των ΜΑΤ μπαίνουν στο ΕΜΠ. Στις 18 Νοεμβρίου μεταφέρθηκαν στη ΓΑΔΑ 472 καταληψίες, με τη χρήση 15 λεωφορείων της ΕΛΑΣ, καταγράφοντας έτσι τις μαζικότερες συλλήψεις στα αστυνομικά χρονικά.

Μετά από μια – σχετικά – ήρεμη δεκαετία, το 2006 τα επεισόδια επέστρεψαν ξανά. Το υπουργείο Δημοσίας Τάξεως είχε δώσει εντολή για προληπτικές προσαγωγές και ελέγχους σε σάκους και τσάντες περαστικών, που κατευθύνονται προς την Πατησίων. Οι πρώτες συγκρούσεις καταγράφηκαν όταν η πορεία για το Πολυτεχνείο πέρασε από το ύψος της Ρηγίλλης, ενώ στο Πολεμικό Μουσείο αντιεξουσιαστές ρίχνουν φωτοβολίδες με πιστόλι προς τους άνδρες των ΜΑΤ και πετάνε πέτρες. Η απάντηση ήταν χημικά και χειροβομβίδες κρότου – λάμψης, που γενικεύουν την ένταση.

Πέρσι, το 2020, έγινε για πρώτη φορά η πορεία του Πολυτεχνείου εν μέσω κορονοϊού. Παρά τις απαγορεύσεις και την πανδημία, υπήρξε συμμετοχή. Σε κάποιες περιπτώσεις τηρήθηκαν υγειονομικά μέτρα, όπως αποστάσεις και μάσκες, σε άλλες όχι ενώ τα επεισόδια που ξέσπασαν είχαν επίκεντρο κυρίως τα Εξάρχεια και τους γύρω δρόμους. Τα κόμματα της Αριστεράς κατήγγειλαν υπέρμετρη αστυνομική βία και αντισυνταγματική διάταξη για την απαγόρευση συγκεντρώσεων που ανακοίνωσε ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, ενώ έγιναν προσαγωγές και συλλήψεις, με συντρόφους των συλληφθέντων να πραγματοποιούν τις επόμενες ημέρες και συγκεντρώσεις έξω από τη ΓΑΔΑ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νέα μέτρα: Τι απαγορεύεται να πωλούν τα σούπερ μάρκετ από το Σαββατοκύριακο

Η υποχρεωτική τρίτη δόση, η λήξη του πιστοποιητικού και οι... καμπάνες που ηχούν στο Μαξίμου

Τρίκαλα: Ανατριχίλα στο πανελλήνιο με την υπόθεση ασέλγειας σε 4χρονη από τον αστυνομικό πατέρα της

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή