Κακουργηματικές διώξεις για το «φαγοπότι» της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ

Κακουργηματικές διώξεις και μάλιστα σε συνδυασμό με την επιβαρυντική περίσταση του ν.1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου, για το «μεγάλο φαγοπότι» που είχε στηθεί στη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας.

Κακουργηματικές διώξεις για το «φαγοπότι» της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ
2'

Οι διώξεις στρέφονται κατά των νομίμων εκπροσώπων της επιχείρησης που ήταν στα ...ηνία της ΔΕΗ τη δεκαετία 1999-2010, αλλά και σε βάρος των νομίμων εκπροσώπων της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και του Οργανισμού Κοινωνικών Εκδηλώσεων της ΔΕΗ (ΟΚΔΕ).

Τα κακουργήματα

Ειδικότερα, η Εισαγγελία άσκησε ποινικές διώξεις για:

- Απιστία στην υπηρεσία κατά συναυτουργία και μη και κατ' εξακολούθηση σε βάρος Νομικού Προσώπου από υπαίτιο που μεταχειρίστηκε ιδιαίτερα τεχνάσματα, από την οποία υπήρξε ιδιαίτερα μεγάλης αξίας ελάττωση της περιουσίας του δημοσίου. Η δίωξη αυτή στρέφεται σε βάρος των νομίμων εκπροσώπων της επιχείρησης (προέδρους, διευθύνοντες συμβούλους, μέλη ΔΣ, της δεκαετίας 1999-2010)

- Άμεση συνέργεια στην απιστία, η οποία στρέφεται σε βάρος των νομίμων εκπροσώπων της ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ και της ΟΚΔΕ.

- Απάτη κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση σε βάρος Νομικού Προσώπου, η οποία στρέφεται σε βάρος των αρμοδίων υπαλλήλων- διευθυντικών στελεχών της επιχείρησης, οι οποίοι ήλεγξαν και ενέκριναν την εκταμίευση των χρημάτων την τριετία 2008-2010, αλλά και τους εκπροσώπους της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και κάθε άλλο υπεύθυνο που συμμετείχε στην παράνομη δραστηριότητα.

Οι «χρυσές» επιχορηγήσεις και τα πολυτελή ταξίδια

Για την υπόθεση διενεργήθηκε προκαταρκτική εξέταση από τους εισαγγελείς Αριστείδη Κορρέα και Ελένη Σίσκου με αφορμή το πόρισμα του γενικού επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή τον Απρίλιο του 2011. Σε αυτό καταγράφονταν παράνομες και υπέρογκες ενισχύσεις της ΔΕΗ προς την ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, ανυπαρξία ουσιαστικού διαχειριστικού ελέγχου από τη ΔΕΗ των δαπανών που η ίδια καλύπτει κ.α.

Μάλιστα, στο ίδιο πόρισμα γινόταν ιδιαίτερη μνεία στα 5.000.000 ευρώ που δόθηκαν το 2005 και το 2006 για προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, ταξίδια για τα οποία δεν αναγράφονταν ο σκοπός τους ούτε όμως τα ονόματα των συμμετεχόντων, πολυτελή δώρα, γεύματα κλπ

Του πορίσματος Ρακιντζή ακολούθησε και φορολογικός έλεγχος από το ΣΔΟΕ στα τιμολόγια, ο οποίος ανέδειξε υπερκοστολογήσεις ταξιδιών, μελέτες που ανατέθηκαν σε συγγενικά πρόσωπα συνδικαλιστών, πληρώθηκαν αλλά δεν έγιναν ποτέ, αλλά και σωρεία άλλων παρατυπιών που χρήζουν ποινικής αξιολόγησης.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή