Εύα Δανιήλ: Δημιουργεί με ενσυναίσθηση και μας γυρνά στη χαμένη μας παιδικότητα
Η νεαρή ζωγράφος Εύα Δανιηλ απογειώνει τη ζωγραφική με τα πενάκια του τάμπλετ και μας ταξιδεύει στη χαμένη παιδικότητά μας.
Η ψηφιακή ζωγραφική κερδίζει ολοένα έδαφος στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Νέοι καλλιτέχνες αφήνουν το παραδοσιακά πινέλα και πιάνουν στα χέρια τους τα πενάκια του τάμπλετ και δημιουργούν κόσμους φανταστικούς.
Μια τέτοια καλλιτέχνιδα είναι η νεαρή Εύα Δανιήλ η οποία φτιάχνει σε σχέδια που εμπεριέχουν έντονο συναίσθημα και χρώμα.
Μιλάει στο Newbomb.gr για την τέχνη της και κάνει λόγο για την απελευθέρωση της χαμένης παιδικότητας, μια παιδικότητα που όλοι έχουμε βαθιά μέσα μας.
Η ίδια εκπέμπει μέσα από τα έργα της την ελπίδα για έναν κόσμο με περισσότερη ενσυναίσθηση.
Απόφοιτη του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και τελικά σε κέρδισε η ψηφιακή ζωγραφική;
«Οι σπουδές μου στα Γιάννενα ήταν μια εμπειρία, η όποια μου έμαθε πολλά και έπαιξε μεγάλο ρόλο στο να φτάσω σε αυτό που είμαι σήμερα. Τα χρόνια των σπουδών μου η επιθυμία μου να ασχοληθώ επαγγελματικά με την τέχνη μου χτύπησε την πόρτα πιο δυνατά από ποτέ. Δεν θα μπορούσε να μην με κερδίσει τελικά αυτό που αγαπώ περισσότερο και με κάνει ευτυχισμένη».
Πώς προέκυψε η ψηφιακή ζωγραφική στην ζωή σου. Είσαι αυτοδίδακτη;
«Η τέχνη είναι αναπόσπαστο κομμάτι του εαυτού μου. Είναι ο τρόπος που επικοινωνώ. Είχα την τύχη να μεγαλώσω σε ένα περιβάλλον που την αγαπά. Έτσι ζωγραφίζω ασταμάτητα από πολύ μικρή και αναζητώ καθημερινά νέους καλλιτέχνες. Στο δρόμο μου βρέθηκαν πολλοί άνθρωποι που με υποστήριξαν, με ενέπνευσαν και με βοήθησαν να εξελιχτώ. Ζωγράφιζα πάντα στο χέρι μέχρι που πριν περίπου δυο χρόνια ανακάλυψα τα οφέλη της τεχνολογίας στην τέχνη. Η ψηφιακή ζωγραφική με κέρδισε τόσο που έπεσα με τα μούτρα στο να γνωρίσω αυτόν τον νέο κόσμο. Έτσι δεν σταμάτησα να εξασκούμαι και να πειραματίζομαι σε καθημερινή βάση. Επίσης αξιοποιώντας για ακόμα μια φορά την τεχνολογία παρακολούθησα διαδικτυακά σεμινάρια από καλλιτέχνες που εκτιμώ καθώς έχουν μια πολύ φρέσκια και μοντέρνα ματιά γύρω από την τέχνη. Κάτι ακόμα που με βοήθησε να εξελιχτώ είναι τα social media καθώς μέσα από αυτά μπορείς να γνωρίσεις νέους και αξιόλογους ανθρώπους και αντίστοιχα να ανακαλύψουν και οι ίδιοι εσένα και τη δουλειά σου».
Ποια έργα σου σε χαρακτηρίζουν;
«Αυτά που συνδέονται περισσότερο με τη λέξη ελευθερία».
Στα έργα σου διακρίνεται μια χαμένη παιδικότητα. Τελικά αυτή τη χαμένη παιδικότητα μας γυρεύουμε όλοι;
«Θα έλεγα πως ο μεγαλύτερος δάσκαλος μου είναι ο εαυτός μου στην παιδική του ηλικία. Αν ένα παιδί οδηγούσε αυτοκίνητο είμαι σίγουρη, πως θα πατούσε μόνο το γκάζι. Πιστεύω πως κατά βάθος όλοι μας αυτό θέλουμε να κάνουμε!».
Έχεις σκιτσάρει και τον δικό σου τον εαυτό...
«Σε όλα τα έργα μου υπάρχουν κομμάτια του εαυτού μου. Περισσότερα κοινά σημεία με τον εαυτό μου έχει το έργο μου με τον τίτλο "Απελευθέρωση"».
Το φεγγάρι είναι ένα από τα στοιχεία που χρησιμοποιείς πολύ στα έργα σου.
«Το φεγγάρι και η νύχτα λειτουργούν σαν σύμβολα στα έργα μου. Επιπλέον συνδέονται και με προσωπικά μου βιώματα. Αυτό βέβαια δεν αποκλείει οποιονδήποτε τρίτο που παρατηρεί το έργο μου να το συνδέσει με τα δικά του προσωπικά βιώματα. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται στους δικούς του προσωπικούς συμβολισμούς, εμπειρίες ή διαθέσεις. Η τέχνη είναι φυσικά ανοιχτή σε ερμηνείες».
Αν σου έλεγαν να ζωγραφίσεις τον κόσμο μας, πως θα τον έφτιαχνες;
«Τον κόσμο θα τον ζωγράφιζα όπως θα ήθελα να είναι. Ένας πλανήτης σε σχήμα καρδιάς».
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.