Άνοιγμα σχολείων: Μιας εμμονής μύρια κακά έπονται – Τα σενάρια του υπουργείου Παιδείας

Παρά την δραματική αύξηση των κρουσμάτων της μετάλλαξης όμικρον η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας επιμένει ότι τα σχολεία θα ανοίξουν «κανονικά» στις 10 Ιανουαρίου, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται από κανέναν τι σημαίνει η έκφραση «θα ανοίξουν κανονικά». Ποια είναι τα σενάρια που εξετάζει το υπουργείο Παιδείας;

σχολεία
Τα σενάρια που εξετάζει το υπουργό Παιδείας για τα σχολεία.
INTIME / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
3'

Επιστήμονες και πολιτική ηγεσία αναμένεται εντός των ημερών να συνεδριάσουν και να αποφασίσουν τι ακριβώς θα συμβεί, ενώ την ίδια στιγμή γονείς και διδακτικό προσωπικό έχουν καταβληθεί από τρόμο και εύλογα αναρωτιούνται: «πώς θα στείλουμε τα παιδιά μας στο σχολείο με 50.000 κρούσματα την ημέρα;».

Δεν είναι λίγοι κι αυτοί που κάνουν τον παραλληλισμό με τα δυο προηγούμενα χρόνια, όπου με 1.000 και 2.000 κρούσματα την ημέρα τα σχολεία παρέμεναν κλειστά και είχε εφαρμοστεί η τηλεκπαίδευση, σε αντίθεση με την τωρινή κατάσταση.

Τα σενάρια που εξετάζει το υπουργείο Παιδείας για το άνοιγμα των σχολείων

Από την άλλη πλευρά στο υπουργείο Παιδείας αφήνουν να εννοηθεί ότι θα αλλάξουν τα περίφημα υγειονομικά πρωτόκολλα και όλα θα πάνε μια χαρά. Η πρόταση που συζητούν είναι να μειωθεί το ποσοστό των μαθητών που απαιτείται να βρεθούν θετικοί στον κορονοϊό, προκειμένου να κλείσει ένα τμήμα και από 50% συν 1 να γίνει 30% συν 1. Το συγκεκριμένο μέτρο είναι αμφίβολο αν μπορεί να θέσει ανάχωμα στην έξαρση της πανδημίας ενώ είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα οδηγήσει στο κλείσιμο πολλών σχολείων σε χρόνο dt. Θα ανοίξουν δηλαδή τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου για να κλείσουν σε μια εβδομάδα;

Το σχέδιο της κυβέρνησης για αύξηση των self test, που αντί για δύο φορές την εβδομάδα να γίνονται σε καθημερινή βάση και όχι μόνο για τους μη εμβολιασμένους μαθητές όπως ισχύει σήμερα, αλλά για ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα, είναι εξίσου αστείο και επικίνδυνο. Άπαντες γνωρίζουν ότι η αξιοπιστία των self test είναι απολύτως αμφισβητούμενη, όπως αμφισβητούμενο είναι το αν γονείς και μαθητές προβαίνουν στην διαδικασία ή απλώς δηλώνουν το «αρνητικό» αποτέλεσμα στο edupass.gov.gr.

Εξίσου αστεία και ανεφάρμοστη είναι η άλλη σκέψη του υπουργείου Παιδείας προκειμένου όλα τα παιδιά να βρεθούν στο σχολικό περιβάλλον με την μέγιστη δυνατή ασφάλεια κάνοντας μαζικά rapid test λίγο πριν μεταβούν στις σχολικές μονάδες.

Μια ημέρα πριν ανοίξουν τα σχολεία δηλαδή, 1,5 εκατομμύρια μαθητές θα ψάχνουν φαρμακεία και διαγνωστικά κέντρα για να κάνουν rapid; Καταπληκτική ιδέα! Η εμμονή του υπουργείου για άνοιγμα των σχολικών μονάδων στις 10 Ιανουαρίου με τόσες δεκάδες χιλιάδες θετικά κρούσματα εδράζεται βεβαίως στο γεγονός ότι το υπουργείο δεν έχει προβεί σε κανέναν άλλο προγραμματισμό εδώ και 2 χρόνια, ούτε στις κτηριακές υποδομές, ούτε βεβαίως σε ότι αφορά την ευρυζωνικότητα και την τηλεκπαίδευση. Για την ακρίβεια, ακόμα κι αν επιλεγεί η λύση της τηλεκπαίδευσης, το σύστημα είναι παντελώς απροετοίμαστο και το φιάσκο θα είναι πρωτοφανές.

Η τελευταία πρόταση που εξετάζεται είναι το αποκορύφωμα της έννοιας «βλέποντας και κάνοντας». Να ανοίξουν δηλαδή οι σχολικές μονάδες «κανονικά» στις 10 Ιανουαρίου και ανάλογα με τον αριθμό των κρουσμάτων που θα καταγραφούν, αν χρειαστεί να κλείσουν. Ο… ορισμός της υπευθυνότητας δηλαδή και της απόλυτης προετοιμασίας.

Η μόνη ρεαλιστική πρόταση είναι η παράταση των σχολικών διακοπών για μία ή δύο εβδομάδες και η επανέναρξη των μαθημάτων στις 17 ή 24 Ιανουαρίου, διάστημα το οποίο κρίνεται ικανό ώστε να αξιολογηθούν με τον καλύτερο τρόπο τα επιδημιολογικά δεδομένα. Εννοείται πως σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξει αντίστοιχη επιμήκυνση του σχολικού έτους το καλοκαίρι ή περικοπή των διακοπών του Πάσχα εφόσον τότε οι επιδημιολογικές συνθήκες θα είναι ομαλές. Συμπερασματικά και παραφράζοντας τον αρχαίο τραγικό Σοφοκλή που έλεγε: «Ενός κακού μύρια έπονται», οδεύουμε στο «μιας εμμονής μύρια κακά έπονται…».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή