Κορονοϊός: Συνεδριάζουν οι ειδικοί για τα μέτρα – Γιατί είναι «πρόωρο» να μιλάμε για άρση από τώρα

Με τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού που ανακοινώθηκαν πριν την αλλαγή του έτους φαίνεται ότι θα συνεχίσουμε για τουλάχιστον μία εβδομάδα

Κορονοϊός: Συνεδριάζουν οι ειδικοί για τα μέτρα – Γιατί είναι «πρόωρο» να μιλάμε για άρση από τώρα
Με τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού που ανακοινώθηκαν πριν την αλλαγή του έτους φαίνεται ότι θα συνεχίσουμε για τουλάχιστον μία εβδομάδα
ΙΝΤΙΜΕ
3'

Παράταση των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού που ανακοινώθηκαν πριν την αλλαγή του έτους και ισχύουν μέχρι τις 16 Ιανουαρίου, δείχνει το «κλίμα» που φαίνεται να έχει δημιουργηθεί τόσο στην επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας αλλά και στην κυβέρνηση μπροστά στα επιδημιολογικά στοιχεία της μετάλλαξης Όμικρον αλλά και την πίεση που ασκείται στο ΕΣΥ παρά τις κινήσεις ενίσχυσής του από την κυβέρνηση.

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων στη συνεδρίαση της θα επανεξετάσει την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα - το πλήθος των νέων κρουσμάτων, των εισαγωγών στα νοσοκομεία, την πίεση στο ΕΣΥ- και ανάλογα να εισηγηθεί κατά πόσον επιβάλλεται παράταση των μέτρων που εφαρμόζονται από τις τελευταίες μέρες του 2021.

Αυτό που δείχνουν τα τελευταία στοιχεία είναι ότι ο αριθμός των καθημερινών κρουσμάτων από τη μετάλλαξη Όμικρον παραμένει σε υψηλά επίπεδα, γεγονός που προκαλεί πίεση κυρίως σε απλές κλίνες νοσηλείας. Όπως, όμως, επισημαίνουν, κυβερνητικές πηγές, από τις εισαγωγές που γίνονται καθημερινά στα νοσοκομεία για κορονοϊό, ένα σημαντικό ποσοστό αφορά μολύνσεις της μετάλλαξης Δέλτα, με βαρύτερη νόσηση, γεγονός που συντηρεί την πίεση στις ΜΕΘ.

Είναι χαρακτηριστικό αυτό που είπε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τρίτης: Ενώ δηλαδή στην κοινότητα η αναλογία της διασποράς είναι 80% μετάλλαξη Όμικρον και 20% μετάλλαξη Δέλτα, οι νοσηλείες είναι 50%-50% με ασθενείς από τι δύο μεταλλάξεις γεγονός που ερμηνεύεται στο ότι η μετάλλαξη Δέλτα υπάρχει ακόμα και προκαλεί σοβαρές νοσηλείες. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι και η μετάλλαξη Όμικρον δεν προκαλεί σοβαρά προβλήματα όπως έδειξε και η πρώτη εισαγωγή σε ΜΕΘ ασθενούς με τη συγκεκριμένη παραλλαγή στην Ελλάδα.

Σε αυτό το πλαίσιο οι ίδιες κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι με αυτά τα δεδομένα φαίνεται πως είναι πρόωρο να μιλάμε για άρση των τελευταίων μέτρων προσθέτοντας ότι σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση αναμένει σήμερα τις εισηγήσεις των ειδικών και ανάλογα θα πάρει τις αποφάσεις της.

Τα μέτρα που ισχύουν μέχρι τις 16 Ιανουαρίου

  • Τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης λειτουργούν έως τις 12 τα μεσάνυχτα χωρίς μουσική, 6 άτομα ανά τραπέζι, όχι όρθιοι και μετρική απόσταση στα τραπεζοκαθίσματα. Μέσα στις απαγορεύσεις είναι και η απαγόρευση διενέργειας εκδήλωσης πάρτι σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο, για να αποφευχθεί η μεταφορά της διασκέδασης σε άλλους χώρους.
  • Η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95) ή διπλής στα σούπερ μάρκετ, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και όπου υπάρχει συνωστισμός, όπως και από τους εργαζόμενους στην εστίαση, είναι υποχρεωτική.
  • Εφαρμογή τηλεργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έως 50% και κυλιόμενο ωράριο, ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας.
  • Επισκεπτήριο μόνο με PCR 48 ωρών σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και νοσοκομεία, ενώ στα νοσηλευτικά ιδρύματα απαγορεύεται η είσοδος σε ιατρικούς επισκέπτες.
  • Στα γήπεδα η πληρότητα εμβολιασμένων θεατών είναι έως το 10% της χωρητικότητάς τους, με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα, οι αγώνες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή