Κραυγή απόγνωσης από τους εμπόρους - Η κακοκαιρία «Ελπίδα» ήταν η χαριστική βολή
Η κακοκαιρία «Ελπίδα» έπληξε λιανεμπόριο και εστίαση, που σε συνδυασμό με την τη πανδημία του κορονοϊού, προκαλεί πλέον αφόρητη πίεση στις επιχειρήσεις. Οι υποχρεώσεις συσσωρεύονται, πολλαπλασιάζονται και οι κραυγές απελπισίας υψώνονται ηχηρά. Οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων μίλησαν στο newsbomb.gr ασκώντας έντονη κριτική στις κυβερνητικές αποφάσεις και στα οριζόντια μέτρα που έκλεισαν περιοχές οι οποίες θα μπορούσαν να λειτουργήσουν, τονίζοντας ότι και σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση δεν έλαβε υπόψη της τις κατά τόπους διαφορετικές καιρικές συνθήκες.
Νίκος Κουγιουμτζής, αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας
«Ο κλάδος μας, το λιανεμπόριο και η εστίαση, προέρχεται μετά από μια δεκαετή κρίση. Και μετά την πανδημία το "κερασάκι στην τούρτα" ήταν η κακοκαιρία. Καλούμαστε να κλείσουμε τις επιχειρήσεις μας χωρίς να υπάρχουν αντίμετρα και σε κάποιες των περιπτώσεων όπως είναι ο Πειραιάς ή οι Κυκλάδες που εκεί η κακοκαιρία δεν έδειξε τα δόντια της, άρα εκεί οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να παραμείνουν ανοιχτές, δυστυχώς συμπεριέλαβε όλες τις επιχειρήσεις», είπε o κ. Κουγιουμτζής και συνέχισε: «Ο Πειραιάς και η Δυτική Αττική θα μπορούσε να έχει ανοιχτές τις επιχειρήσεις καθώς η κατάσταση εκεί ήταν καλύτερη με το θέμα της κακοκαιρίας».
Ακόμα, ο κ. Κουγιουμτζής ανέφερε: «Δεν μπορείς να κλείνεις μια επιχείρηση και να της επιβάλλεις να πληρώνει προσωπικό, να πληρώνει ρεύμα, να πληρώνει όλες τις υποχρεώσεις της και από την άλλη να μην υπάρχει κάτι. Εδώ έρχεται να κουμπώσει και η πανδημία, καθώς πολλές επιχειρήσεις έχουν πληγεί με το 40% αυτών να βρίσκεται στο "κόκκινο". Παίρνουν ουσιαστικά λίγες ανάσες λόγω της παράτασης των κορονοχρεών. Δηλαδή, έχουν μπει κάτω από το χαλί οι υποχρεώσεις και δίνουν ουσιαστικά κάποιες ανάσες επιβίωσης στις επιχειρήσεις. Εμείς σε αυτό το κομμάτι ζητάμε, αλλά δεν το ζητάμε μόνο εμείς καθώς φαίνεται γίνεται έντονο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο το κούρεμα των χρεών της πανδημίας. Και βεβαίως πρέπει να γίνει μια γενναία ρύθμιση όχι των 72 δόσεων αλλά των 120 δόσεων, χωρίς προσαυξήσεις και χωρίς επιτόκια. Η επιστρεπτέα προκαταβολή θα πρέπει να μην επιστραφεί κυρίως με κάποια κριτήρια για τις μικρές και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, που σε μέσο όρο πήραν επιστρεπτέα προκαταβολή 1.500 με 1.700 ευρώ».
Στο ίδιο μήκος κύματος, και ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας
«Είναι απόλυτα δεδομένο το να πάρεις οριζόντια μέτρα για όλες τις περιοχές από τη δεύτερη μέρα και την τρίτη ήταν παράλογο. Γιατί όπως καλά ξέρουμε υπήρχαν περιοχές που πραγματικά δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν λόγω του χιονιού και περιοχές που μπορούσαν να λειτουργήσουν και για μας ήταν αδιανόητο το οριζόντιο μέτρο. Παράδειγμα, τα Νότια Προάστια και ο Πειραιάς δεν είχαν κανένα πρόβλημα και οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να λειτουργήσουν. Το ίδιο και περιοχές όπως η Κρήτη. Το μεγάλο όμως ερώτημα για τον χώρο των επιχειρήσεων είναι γιατί δεν επέτρεψε η κυβέρνηση την τηλεργασία τις δύο προηγούμενες μέρες. Δεν έχει καμιά διαφορά η κακοκαιρία με τον κορονοϊό. Και στις δύο περιπτώσεις οι εργαζόμενοι είναι στα σπίτια τους. Θα μπορούσαν να δουλεύουν με τηλεργασία. Πράγμα που συνέβη σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό στις μεγάλες επιχειρήσεις με αποτέλεσμα να υπάρξει αθέμιτος ανταγωνισμός εναντίον των μικρών επιχειρήσεων. Το ερώτημα αυτό δεν απαντήθηκε και μεταξύ των επαφών που είχα με την κυβέρνηση και πραγματικά είναι απορίας άξιο γιατί δεν επετράπη η τηλεργασία. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε μετά τις πιέσεις που είχε ότι θα πληρωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές και εργοδοτικές εισφορές. Παραμένει όμως το ερώτημα πως όταν κλείνουν οι επιχειρήσεις με κρατική εντολή, οι μισοί των εργαζομένων θα πληρωθούν με έξοδα των εταιριών σε μια συγκυρία όπου τα οικονομικά των επιχειρήσεων είναι πολύ άσχημα. Αυτές τις τρεις μέρες δεν λειτούργησε τίποτα στην αγορά με την πτώση του τζίρου να φτάνει το 90%», σχολίασε ο κ. Χατζηθεοδοσίου.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.