Αγωνία για τη φάλαινα: Προσάραξε ξανά - Τι λένε οι ειδικοί για την κατάστασή της

Προσάραξε ξανά η φάλαινα σύμφωνα με την οργάνωση Αρίων

Αγωνία για τη φάλαινα: Προσάραξε ξανά - Τι λένε οι ειδικοί για την κατάστασή της
Την φάλαινα παρακολουθεί σκάφος του Λιμενικού
ΙΝΤΙΜΕ
3'

Στην ανοικτή θάλασσα, οδηγήθηκε και αφέθηκε ελεύθερη να κολυμπήσει - σύμφωνα με οδηγίες καθηγήτριας του Α.Π.Θ - η φάλαινα του είδους «ΖΙΦΙΟΣ» που εγκλωβίστηκε χθες τραυματισμένη στην παραλία ΕΔΕΜ του Παλαιού Φαλήρου.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες της οργάνωσης Αρίων προσάραξε ξανά ενώ νωρίτερα εθεάθη κοντά στη Σαλαμίνα.Στην περιοχή πλέει σκάφος του Λιμενικού.

Την ίδια ώρα, ρίγη συγκίνησης προκαλεί ένα βίντεο που κυκλοφορεί στα social media και δείχνει μια εθελόντρια από την Ομάδα της All For Blue organization να βρίσκεται δίπλα στο νεαρό ζιφιό, τον «Σωτήρη» -όπως τον ονόμασαν- και να του τραγουδάει.

«Ειδοποιήθηκε άμεσα από το τοπικό Λιμεναρχείο η Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ μαζί με τον ΑΡΙΩΝ για την επαναπροσάραξη του ίδιου Ζιφιού σε νησί του Σαρωνικού. Η Ομάδα διάσωσης Κτηνιάτρων και εθελοντών των Αθηνών ανταποκρίνεται στο σημείο. Παρακαλούμε μην παρενοχλείται το θηλαστικό», τονίζει η ανάρτηση από «Αρίων».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3, η Ευγενία Σκούτζου κτηνίατρος και μέλος του ερευνητικού κέντρου διάσωσης και περίθαλψης κητωδών «Αρίων», είπε ότι η νεαρή φάλαινα δεν φαίνεται τόσο ταλαιπωρημένη και αφυδατωμένη όσο χθες, δείχνει καλύτερα, δεν κάνει κυκλικές κινήσεις και υπάρχουν αρκετές πιθανότητες να επιβιώσει.

Τόνισε, πάντως, ότι η φάλαινα έχει βγει προς τα έξω και έχουν κινητοποιηθεί εθελοντές, ομάδες διάσωσης και το Λιμενικό και παρακολουθούν τις κινήσεις της.

«Η πρώτη εικόνα είναι δύσκολη γιατί αυτά τα ζώα ζουν σε βάθη μεγαλύτερα του 1χλμ. και για να έχει βγει στα ρηχά πρέπει να αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα» δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς που έδωσε το «παρών» στην παραλία του Αλίμου.

Όπως τόνισε αυτό που είναι πολύ σημαντικό είναι ότι «το ζώο δεν πρέπει να μετακινηθεί».

Ο καθηγητής Θαλάσσιας Βιολογίας, Δρόσος Κουτσούμπας, μιλώντας στον ΣΚΑΙ είπε ότι αυτά τα κοιτώδη ζώα προσκρούουν πάνω σε προπέλες πλοίων εκτιμώντας ότι «συνήθως αυτές οι περιπτώσεις δεν έχουν καλή κατάληξη».

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αλίμου πρόκειται για την ίδια φάλαινα που εντοπίστηκε την Πέμπτη στην περιοχή της Βουλιαγμένης και μεταφέρθηκε στα ανοιχτά επιστρέφοντας, άγνωστο ακόμα γιατί, στα ρηχά του Αλίμου.

Δείτε φωτογραφίες στη Gallery:

Τι είναι ο ζιφιός

Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Φραντζή, τον Επιστημονικό Διευθυντή του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος» ο ζιφιός είναι «ένα από τα εντυπωσιακά κητώδη που ζει στη χώρα μας».

Όπως είπε στην ΕΡΤ ο ζιφιός εντοπίζεται συνήθως στην ελληνική τάφρο που ξεκινά από την Κεφαλονιά, στην Πελοπόννησο, δυτική Κρήτη και φτάνει ως Κάρπαθο και Ρόδο. Πρόκειται για μεσαίου μεγέθους κητώδες που ανάλογα την ηλικία του και το φύλο του φτάνει στη Μεσόγειο τα 5,5 μ.

Σύμφωνα με τον κ. Φραντζή αυτό το ζώο ζει χρόνια στο ελληνικό θαλάσσιο χώρο. Όπως αποκάλυψε εδώ και οκτώ ημέρες γίνονται εκρήξεις στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, όπου διαβιεί, στο πλαίσιο των ερευνών για πετρέλαιο.

«Είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά πλάσματα του πλανήτη. Καταδύεται σε βάθος 3.000 μ. Είναι εξαιρετικά μικρές οι πιθανότητες να ζήσει γιατί όταν βγαίνει στην ακτή είναι συνήθως πολύ αργά», δήλωσε ο Επιστημονικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Συγκίνηση και αγωνία για τη φάλαινα στον Άλιμο: Δραματικές στιγμές on air για τη διάσωσή της

Ζίφιος: Σπάνιο είδος φαλαινοειδούς έχασε τον προσανατολισμό του και έφτασε στη Βουλιαγμένη (pics)

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή