Συγκλονίζουν οι γονείς του Άλκη: «Φτάνει πια - Ήξερε μόνο να αγαπά ο γιος μας»
Οι γονείς του Άλκη Καμπανού μίλησαν για τον χαμό του 19χρονου γιου τους, ευχόμενοι να είναι το τελευταίο θύμα της οπαδικής βίας.
Όλη η Ελλάδα θρηνεί τον άδικο χαμό του Άλκη Καμπανού που σκοτώθηκε στη Θεσσαλονίκη τα ξημερώματα της 1ης Φεβρουαρίου από χούλιγκαν, με τους γονείς τους να συγκλονίζουν.
Οι γονείς του νεαρού μίλησαν στην ΕΡΤ 3, λέγοντας πως «σκοπός είναι να στείλουμε μήνυμα αγάπης» ενώ παράλληλα, ζήτησαν να δικαιωθούν για τον άδικο χαμό του γιου τους και ευχήθηκαν ο Άλκης τους να είναι το τελευταίο θύμα της οπαδικής βίας στην Ελλάδα.
«Θέλω να στείλω ένα μήνυμα αγάπης. Φτάνει πια. Να κλείσει ο κύκλος αίματος. Η γυναίκα μου με στήριξε και με στηρίζει», είπε ο πατέρας του Άλκη, μιλώντας στην κάμερα της ΕΡΤ3 μέσα από το σπίτι της οικογένειας στη Βέροια.
«Να σταματήσει, δεν αντέχουμε άλλο, ο Άλκης να είναι το τελευταίο θύμα», είπε από την πλευρά της η μητέρα του. Και πρόσθεσε: «Ο Άλκης αν βρισκόταν τώρα στο σπίτι θα σας έστελνε την αγάπη του, αγάπη προς όλο τον κόσμο».
«Ήταν, είναι ένα εξαίρετο παιδί, ήξερε μόνο να αγαπά τους πάντες και απλώς ζητούσε να αγαπούν ο ένας τον άλλο», ανέφερε η μητέρα του Άλκη. Οι γονείς είπαν επίσης πως θα είναι στο πλευρό του Αλέξη Κούγια προς υποστήριξη της κατηγορίας.
Δολοφονία Άλκη: Οι οκτώ συλληφθέντες πήραν προθεσμία για να απολογηθούν τις επόμενες ημέρες
Προθεσμία για να απολογηθούν την Τετάρτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή πήραν οι συλληφθέντες για την εμπλοκή τους στην δολοφονία του 19χρονου Άλκη, στην περιοχή Χαρίλαου.
Τα οκτώ άτομα διώκονται μεταξύ άλλων για το κακούργημα της από κοινού ανθρωποκτονίας με δόλο, τετελεσμένη και σε απόπειρα κατά συρροή.
Οι 8 οπαδοί οδηγήθηκαν ενώπιον της 7ης τακτικής ανακρίτριας , μετά τα εντάλματα σύλληψης που εκδόθηκαν σε βάρος τους. Μέχρι να απολογηθούν για όσα τους αποδίδονται, παραμένουν κρατούμενοι.
Κατά την είσοδο και την έξοδο των εμπλεκομένων, κάποιοι από τους συγκεντρωμένους εκτόξευσαν καφέδες προς τα άτομα, ενώ φώναζαν «δολοφόνοι, καθάρματα» και κινήθηκαν προς το μέρος τους, αλλά παρεμποδίστηκαν από αστυνομικούς.
Δολοφονία Άλκη: 19 και 20 ετών οι δύο δράστες - Ο ένας χτύπησε με δρεπάνι, ο άλλος με στειλιάρι
Δύο νεαροί, ηλικίας 19 και 20 ετών, φέρονται να είναι αυτοί που δολοφόνησαν τον 19χρονο Άλκη στη Θεσσαλονίκη.
Ο ένας φέρεται να κρατούσε το δρεπάνι και ο άλλος ένα στειλιάρι. Ο ένας είναι Έλληνας και ο άλλος Αλβανός, ενώ και οι δύο φέρονται να βρίσκονται ανάμεσα στους συλληφθέντες.
Αστυνομικές πηγές σημειώνουν ότι η συσχέτισή τους με τα δολοφονικά χτυπήματα προέκυψε μέσα από αξιοποίηση βιντεοληπτικού υλικού αλλά και μέσα από καταθέσεις κατηγορουμένων για την υπόθεση. Μάλιστα, φαίνεται ότι υπάρχει βίντεο που δείχνει ότι κάποιος από τους δράστες έδωσε χαριστικό χτύπημα με στειλιάρι με στόχο τον άτυχο Άλκη.
Σημειώνεται, πάντως, ότι τόσο ο 19χρονος όσο και ο 20χρονος αρνούνται ότι είναι αυτοί που σκότωσαν τον Άλκη. Και οι δύο δεν είναι σεσημασμένοι και έτσι η ΕΛ.ΑΣ. δεν είχε ούτε γενετικό υλικό ούτε δακτυλικά αποτυπώματά τους. Η λήψη έγινε μετά τη σύλληψή τους και πλέον αναμένονται τα αποτελέσματα στα εγκληματολογικά εργαστήρια για τυχόν εργαστηριακή ταυτοποίησή τους με ευρήματα από τον τόπο του εγκλήματος.
Ο 20χρονος που διέφυγε στην Αλβανία, όπως και ο 23χρονος που συνελήφθη πρώτος για την υπόθεση, φέρονται να συμμετείχαν στην επίθεση, χωρίς όμως να σχετίζονται με τα δολοφονικά χτυπήματα σε βάρος του Άλκη.
Όσον αφορά στον ποδοσφαιριστή που συνελήφθη, φέρεται ως ο οδηγός του δεύτερου –μαύρου- αυτοκινήτου.
Οικονόμου: Οι 3 άξονες για την πάταξη της οπαδικής βίας
Αποφασισμένη να πατάξει κάθε μορφή οπαδικής βίας εμφανίζεται η κυβέρνηση, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να διαμηνύει πως αναλαμβάνονται άμεσα πρωτοβουλίες από τα αρμόδια υπουργεία.
Ο κ. Οικονόμου τόνισε κατ' αρχάς πως αναφορικά με την την οπαδική βία, στην βαριά σκιά της δολοφονίας του 19χρονου Άλκη στην Θεσσαλονίκη, η υπόθεση εξιχνιάστηκε από την ΕΛ.ΑΣ. πολύ γρήγορα.
Όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η κυβέρνησης προχωρά άμεσα σε πρωτοβουλίες που θα κινηθούν σε 3 επίπεδα:
- Αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου για τους συνδέσμους αλλά και του ρόλου και των ευθυνών των ΠΑΕ.
- Αναγκαίες προσαρμογές του Ποινικού Κώδικα
- Πιο αυστηροί έλεγχοι από την ΕΛΑΣ.
Όλα αυτά θα ενταχθούν στο αθλητικό νομοσχέδιο τις επόμενες εβδομάδες.
Ο κ. Οικονόμου είπε ακόμη ότι με τις παρεμβάσεις που έχουν ήδη γίνει από την κυβέρνηση η Ελληνική Αστυνομία κατάφερε άμεσα να προχωρήσει στον εντοπισμό και τις συλλήψεις.
Οι 3 άξονες για την πάταξη της οπαδικής βίας - Αναλυτικά η ενημέρωση του Γιάννη Οικονόμου:
Σε συνέχεια των ενεργειών που έγιναν μετά την άγρια δολοφονία του 19χρονου Άλκη, που συγκλόνισε όλη τη χώρα, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού σύσκεψη με την συμμετοχή όλων των αρμόδιων Υπουργών.
Η Ελληνική Αστυνομία κατάφερε σε πολύ σύντομο χρόνο να εξιχνιάσει την αποτρόπαια αυτή δολοφονία. Οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει τα δύο τελευταία χρόνια βοήθησαν ουσιαστικά ώστε να καταφέρει η ΕΛ.ΑΣ. να οδηγηθεί γρήγορα στον εντοπισμό και στην σύλληψη των 9 από τους 11 υπόπτους της δολοφονίας.
Θυμίζω ότι το Υπουργείο Αθλητισμού με τους νόμους 4639 τον Νοέμβριο του 2019 και 4809 τον Ιούνιο του 2021 θέσπισε μεταξύ άλλων:
-Τη δυνατότητα συλλογής, επεξεργασίας και αξιοποίησης, στο πλαίσιο της ποινικής διαδικασίας, του υλικού και των δεδομένων που καταγράφονται με οποιοδήποτε τεχνικό μέσο, το οποίο χειρίζεται η Ελληνική Αστυνομία. Έτσι, κάθε ποινική πράξη, που τελείται εντός και εκτός των αθλητικών εγκαταστάσεων, θα μπορεί να διακριβώνεται και να τιμωρείται.
-Επέκτεινε τα τοπικά και χρονικά όρια εφαρμογής των ποινικών διατάξεων για πράξεις αθλητικής βίας που έχουν αμιγώς οπαδικά κίνητρα και τελούνται σε χρόνο και τόπο που δεν συνδέεται με κάποια αθλητική εκδήλωση (π.χ., «ραντεβού» οπαδών, επιθέσεις σε συνδέσμους κ.λπ.).
-Επανήλθε το «ιδιώνυμο». Δηλαδή, η απαγόρευση αναστολής και μετατροπής των στερητικών της ελευθερίας ποινών που επιβάλλονται από τα ποινικά δικαστήρια για εγκλήματα που αφορούν σε εκδηλώσεις αθλητικής βίας.
Παράλληλα και τον νόμο 4855/2021, που αφορούσε στην τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, όπου αυστηροποιήθηκαν οι προβλεπόμενες ποινές για αδικήματα με στοιχεία βίας.
Πάγια βούληση του Πρωθυπουργού είναι να συνεχίσουμε την έμπρακτη προσπάθεια, χωρίς βαρύγδουπες εξαγγελίες για να οδηγηθούμε σε ακόμη μεγαλύτερο περιορισμό των φαινομένων βίας. Οι πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν θα κινούνται σε 3 επίπεδα:
-Στην ακόμα μεγαλύτερη αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των Λεσχών Φιλάθλων και των παραρτημάτων τους, αλλά και του ρόλου και των πραγματικών ευθυνών των ΠΑΕ στη λειτουργία αυτή.
-Στις αναγκαίες προσαρμογές του Ποινικού Κώδικα.
-Στην εντατικοποίηση των ελέγχων από πλευράς της ΕΛ.ΑΣ..
Παράλληλα, αλλαγές θα γίνουν και στον τρόπο διοίκησης της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Οι νομοθετικές παρεμβάσεις θα περιλαμβάνονται στο αθλητικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στο Ελληνικό Κοινοβούλιο τις επόμενες εβδομάδες.
Η αντιμετώπιση της οπαδικής, αλλά και της νεανικής βίας αποτελεί χρέος μας προς την κοινωνία και ιδιαίτερα προς τη νέα γενιά, αλλά και προς την υγιή αθλητική κοινότητα και τα εκατομμύρια των σωστών φιλάθλων στη χώρας μας.
Τα δύο τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα. Η Κυβέρνηση, θα συνεχίσει στην κατεύθυνση αυτή και περιμένουμε από όλους να συνδράμουν την ελληνική Πολιτεία στην προσπάθεια εξάλειψης της αθλητικής βίας. Πρόκειται άλλωστε για ένα ζήτημα που μας ενώνει όλους.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Οπαδική βία: «Μιλάμε λίγο και πράττουμε», λένε στην κυβέρνηση