«Σαφάρι» ελέγχων του ΕΦΕΤ στην αγορά
Εντατικούς ελέγχους πραγματοποιεί ο ΕΦΕΤ στην αγορά με στόχο τον εντοπισμό των επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία τροφίμων.
Βασική προτεραιότητα του Φορέα αποτελεί ο αυστηρός έλεγχος της εφαρμογής όλων των κανονισμών υγιεινής, που καθορίζονται από τη νομοθεσία, σε σχέση με την προμήθεια, την αποθήκευση, τη διακίνηση και την εμπορία των τροφίμων.
«Η λειτουργία της αγοράς με σεβασμό στον καταναλωτή είναι μια διαρκής πρόκληση, που για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά απαιτείται η πληρέστερη και ουσιαστικότερη συμμετοχή όλων μας», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ Γ. Μίχας.
«Μαζί με τους σοβαρούς επαγγελματίες και τους καταναλωτές θα κερδηθεί η μάχη κατά νοσηρών φαινομένων, που αμαυρώνουν το κύρος και την αξιοπιστία της εμπορικής δραστηριότητας», σημείωσε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Οι ελεγκτές του ΕΦΕΤ έχουν εντατικοποιήσει τους ελέγχους – ασπίδα προστασίας για τους καταναλωτές σε όλους τους χώρους της εμπορίας και διακίνησης τροφίμων, που παραδοσιακά εμφανίζουν αυξημένη κατανάλωση. Ωστόσο, επιβάλλεται και οι ίδιοι οι καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις αγορές τους και οπωσδήποτε να αποφεύγουν τους ανώνυμους και πλανόδιους μικροπωλητές, οι οποίοι δεν είναι εύκολο να ελεγχθούν».
Σε περίπτωση, που οι καταναλωτές διαπιστώσουν ότι γίνεται διάθεση ακατάλληλων, αλλοιωμένων τροφίμων ή πέσουν θύματα παραπλάνησης, μπορούν να απευθύνονται στον ΕΦΕΤ και στο πενταψήφιο τηλεφωνικό αριθμό 11717.
Μερικές χρήσιμες οδηγίες για τις αγορές σας:
- Αγοράστε από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία.
- Προτιμήστε κρέας, που είναι τοποθετημένο μέσα σε ψυγεία ή ψυχόμενες προθήκες και όχι εκτός ψυγείου ή εκτεθειμένο σε σκόνη και μικρόβια.
- Δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στις συνθήκες υγιεινής του προσωπικού και στην καθαριότητα του εξοπλισμού, αλλά και γενικότερα του χώρου απ' όπου προμηθεύεστε τρόφιμα.
- Εξετάζετε προσεκτικά την επισήμανση των προϊόντων.
Τι πρέπει να προσέξετε στις αγορές σας όταν προμηθεύεστε αμνοερίφια, συκωταριές, έντερα και, γενικότερα, κρέας :
Σφραγίδες – επισήμανση
- Για όλα τα αμνοερίφια εγχώριας παραγωγής, όπως και για τα προερχόμενα από κοινοτικές χώρες, η σφραγίδα καταλληλότητας έχει χρώμα «τυρκουάζ» («λαμπρό κυανούν») ή ερυθρό «allura» και ωοειδές σχήμα.
- Τα αμνοερίφια εισαγωγής από τρίτες χώρες, ελληνικής ή όχι σφαγής, φέρουν υποχρεωτικά όλες τις σφραγίδες σε χρώμα καστανό, δηλαδή την ωοειδή σφραγίδα καταλληλότητας και σφραγίδα ορθογωνίου παραλληλογράμμου στο εσωτερικό της οποίας επίσης αναγράφεται το όνομα της τρίτης χώρας.
- Κάθε σφάγιο θα πρέπει υποχρεωτικά να φέρει σφραγίδες και στα δύο ημιμόριά του.
- Τα σπλάχνα, το συκώτι, οι πνεύμονες, η καρδιά, οι νεφροί να μη φέρουν οζίδια και κύστεις.
- Αν επιλέξετε κατεψυγμένα, φροντίστε αυτά να μην έχουν αποψυχθεί.
- Αν αγοράσετε «εντεράκια» για το παραδοσιακό κοκορέτσι και τη μαγειρίτσα, δεν πρέπει να παρουσιάζουν μεταβολές του χρωματισμού και να μην είναι εκτεθειμένα στο περιβάλλον, στη σκόνη και τα έντομα. Φροντίστε να τα καθαρίσετε πολύ καλά.
- Αν προμηθευτείτε κατεψυγμένη συκωταριά, πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στην αναγραφή ημερομηνίας κατάψυξης και λήξης του προϊόντος. Σε καμία περίπτωση οι καταναλωτές δεν πρέπει να προμηθεύονται αποψυγμένα εντόσθια.
Στα γαλακτοκομικά προϊόντα
- Τα τυριά πρέπει να παρασκευάζονται μόνο σε τυροκομεία που λειτουργούν νόμιμα. Μην αγοράζετε ποτέ «φρέσκα τυριά» από παραγωγούς που τυροκομούν οι ίδιοι δίχως τις νόμιμες εγκρίσεις, διότι οι υγειονομικές συνθήκες παραγωγής τους είναι άγνωστες και πιθανόν μη ορθές.
- Τα τυριά θα πρέπει να φέρουν το σήμα αναγνώρισης (οβάλ σφραγίδα) με τα αρχικά της χώρας παραγωγής και τον αριθμό έγκρισης του παρασκευαστή. Επίσης, πάνω στη συσκευασία πρέπει να φέρουν την ημερομηνία παραγωγής, συσκευασίας και ανάλωσης.
- Η κοπή των τυριών σε φέτες θα πρέπει να γίνεται παρουσία του πελάτη. Ζητήστε να σας επιδεικνύεται η επισήμανση της αρχικής συσκευασίας.
Αυγά με αριθμό παραγωγού
- Όλα τα αυγά θα πρέπει να φέρουν πάνω στο κέλυφος με καθαρά γράμματα το διακριτικό αριθμό του παραγωγού. Οι προβλεπόμενες ενδείξεις (πέραν εκείνων που υπάρχουν στο κέλυφος του αυγού) περιλαμβάνουν :
- τον κωδικό αριθμό του ωοσκοπικού κέντρου
- την κατηγορία ποιότητας και βάρους
- την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας (28 ημέρες μετά την ημερομηνία ωοτοκίας είναι το μέγιστο επιτρεπτό χρονικό διάστημα)
- Η νωπότητα και η καταλληλότητα του αυγού διαπιστώνεται από τον έλεγχο της ημερομηνίας λήξης και των ορθών ενδείξεων στη συσκευασία του, όπως η ημερομηνία συσκευασίας ή ωοσκόπησης.
- Το χρώμα του κελύφους συνδέεται με τη φυλή της ωοπαραγωγού όρνιθας και δεν έχει σχέση με την ποιότητά του.
- Αποφεύγετε να αγοράζετε αυγά με ακάθαρτο, ραγισμένο ή μη φυσιολογικό κέλυφος.
- Αποφεύγετε να καταναλώνετε αυγά με κηλίδες αίματος ή με ασπράδι θρομβώδες, χρωματισμένο, ανακατεμένο με τον κρόκο και με δυσάρεστη οσμή.
- Για την καλή συντήρηση των αυγών που αγοράζετε, μην τα πλένετε, αλλά διατηρήστε τα σε δροσερό χώρο.
- Η νωπότητα του αυγού διαπιστώνεται από το μέγεθος του αεροθαλάμου του. Τα φρέσκα αυγά έχουν πολύ μικρό θάλαμο.
Αλλαντικά
- Το περίβλημά τους πρέπει να είναι καθαρό, στεγνό και να μην έχει προσβληθεί από μούχλα.
- Να μην έχουν δυσάρεστη οσμή και γεύση.
- Να μην είναι ταγγισμένα και να μην έχουν γλοιώδη υφή.
- Να διατηρούν το φυσιολογικό τους χρώμα.
- Να διατηρούνται στο ψυγείο, εκτός από τα αλλαντικά αέρος, πολλά από τα οποία όσο είναι ακέραια μπορούν να συντηρηθούν σε δροσερό μέρος εκτός ψυγείου σε θερμοκρασία μέχρι 18 βαθμούς Κελσίου.
Σοκολατένια αυγά
Για την αγορά σοκολατένιων αυγών, που προσφέρονται κυρίως σε παιδιά, ισχύουν οι γενικοί κανόνες υγιεινής κατά τη συντήρηση, την έκθεση και τη διάθεση από σταθερά και επώνυμα σημεία πώλησης τροφίμων.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται από τους γονείς στο περιεχόμενο των σοκολατένιων αυγών. Αν αυτά περιέχουν παιχνίδια μικρών διαστάσεων μπορεί να προκληθεί πνιγμός ή αυτοτραυματισμός σε παιδιά μικρής ηλικίας. Προσοχή πρέπει να δίνεται και στην υποχρεωτική αναγραφή της σύνθεσης (π.χ. σοκολάτα γάλακτος, σοκολάτα υγείας) και της ημερομηνίας ανάλωσης.