Βόλος: Μηχανοκίνητη πορεία αγροτών στο κέντρο της πόλης - Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις

Μηχανοκίνητη πορεία έκαναν σήμερα οι αγρότες του Πηλίου και των περιοχών Βελεστίνου και Αλμυρού, στο Βόλο

Αγρότες
Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες σε όλη την χώρα
magnesianews.gr
3'

Οι αγρότες έκαναν προσυγκέντρωση επί του περιφερειακού, στη διασταύρωση με την οδό Ιωλκού και αφού συναντήθηκαν με αντιπροσωπεία αγροτών από το μπλόκο Ριζομύλου, ξεκίνησαν πορεία στους δρόμους του Βόλου, με κατάληξη την οδό Λαρίσης, στο ύψος της ΔΕΗ, όπου έγινε ομιλία από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Μαγνησίας Θοδωρή Γεωργαδάκη.

Ο κ. Γεωργαδάκης τόνισε ότι τα 30 μπλόκα που συγκεντρώθηκαν στη Νίκαια αποφάσισαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με συμβολικούς αποκλεισμούς δρόμων και άνοιγμα διοδίων της επόμενες μέρες.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Αγροτικών Συλλόγων, τόνισε ότι οι αγρότες καλούν την κυβέρνηση να κάνει πίσω στα δίκαια αιτήματα των αγροτών, που διεκδικούν να μείνουν στα χωριά και στον τόπο τους και να συνεχίσουν να παράγουν.

Όπως είπε για το κόστος παραγωγής οι αγρότες ζητούν αφορολόγητο πετρέλαιο με τη διαμόρφωση της τιμής στα 0,70 € όπως η παγκόσμια τιμή του αγροτικού πετρελαίου, να καταργηθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής, να μειωθεί το αγροτικό ρεύμα και να δοθεί επιδότηση σε γεωργικά φάρμακα, ζωοτροφές και λιπάσματα, ώστε να μπορέσουν να καλλιεργήσουν, αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ, να γίνει δημόσιος κρατικός φορέας και να αποζημιώνει στο 100% του αγρότες και κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, θα αφήνουν ένα εισόδημα στον αγρότη και οι τιμές θα είναι προσιτές στη λαϊκή κατανάλωση.

Η Μαρία Μαμούχα πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νοτίου Πηλίου, τόνισε ότι υπάρχει θέμα επιβίωσης, καθώς οι αγρότες έχουν να πάρουν σοδειά εδώ και τρία χρόνια, λόγω παγετού, πληρώνουν πανάκριβα τα αγροτοεφόδια και την ενέργεια. Όπως είπε, πολλοί έχουν παιδιά που σπουδάζουν και δεν έχουν εισόδημα. Σύμφωνα με την κα Μαμούχα, ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή, εκτός από τη διαμαρτυρία και κάλεσε όλους να δώσουν παρόν στα μπλόκα της αγροτιάς.

Ο Απόστολος Τσακανίκας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Θεσσαλίας και αντιπρόεδρος στη Συνομοσπονδία Παραγωγών Λαϊκών Αγορών, τόνισε ότι στηρίζει τον αγώνα των αγροτών και τις επόμενες μέρες να γίνει συντονισμός και των παραγωγών λαϊκών αγορών για να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση. Όπως είπε έχει αυξηθεί δραματικά το κόστος παραγωγής λόγω αύξησης του ΦΠΑ των καυσίμων και της ενέργειας.

Σύμφωνα με τον κ. Τσακανίκα, ήδη μειώθηκαν οι καλλιέργειες και ο κίνδυνος να μην μπορούν να καλλιεργήσουν είναι υπαρκτός, με επακόλουθο, την μεγάλη αύξηση των τιμών των κηπευτικών. Οι παραγωγοί ζητούν μείωση του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης στη πετρέλαιο και να μειωθεί η τιμή του ρεύματος, γιατί δεν θα μπορούν να ποτίσουν.

Πηγή: magnesianews.gr

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αγρότες: Στους δρόμους τα τρακτέρ στα Τρίκαλα - Συγκέντρωση στη Χαλκίδα έξω από την Περιφέρεια

Αγρότες: Δεν κάνουν βήμα πίσω - Ζητούν συνάντηση με Μητσοτάκη για να μην κλείσουν οι δρόμοι

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή