Δεσποτόπουλος στο Newsbomb: «Η στάση της Ρωσίας, ίσως ανοίξει την όρεξη του Ερντογάν για το Αιγαίο»
Ουκρανία: Την ώρα που πλανήτης παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις στα ρωσό-ουκρανικά σύνορα, οι γεωπολιτικές εξελίξεις ίσως φέρουν τη χώρα μας αντιμέτωπη με την Τουρκία και τις επεκτατικές πολιτικές της.
Η Ρωσία είναι έτοιμη για σύρραξη ευρείας κλίμακας με την Ουκρανία για το Ντονμπάς και το Λουχάνσκ, ωστόσο οι κινήσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν επηρεάζουν όλο τον πλανήτη σε γεωπολιτικό επίπεδο και η χώρα μας δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση.
Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με τον έγκριτο διεθνολόγο Αλέξανδρο Δεσποτόπουλο, ο οποίος μας ανέλυσε το πώς οι κινήσεις στην γεωπολιτική σκακιέρα μπορούν να φέρουν μια κρίση της Ελλάδας με την Τουρκία, τις επόμενες κινήσεις της Ρωσίας αλλά και πώς θα επηρεαστεί η πατρίδα μας από την κρίση της.
«Σύρραξη και όχι πόλεμος - Επίδειξη δύναμης από τη Ρωσία»
Η Ουκρανία μοιάζει σχεδόν ανήμπορη να αντιμετωπίσει τη Ρωσία, η οποία ετοιμάζεται για εισβολή στο Ντονμπάς και το Λουχάνσκ, με πρόσχημα την ασφάλεια των ρωσόφωνων πολιτών. Τι ισχύει όμως στην πραγματικότητα;
«Νομίζω πως έχουμε ένα διπλωματικό θρίλερ σε εξέλιξη. Η κίνηση Πούτιν ήταν ας πούμε ένας άσος κρυμμένος στο μανίκι του Ρώσου προέδρου. Δεν αποκλείω να χρησιμοποιεί την απειλή για εισβολή στην Ουκρανία ως διαπραγματευτικό όπλο. Δεν θα δούμε έναν πόλεμο με την έννοια του ότι η Ρωσία θα κατακτήσει την Ουκρανία. Θα δούμε μια σύρραξη σε τοπικό επίπεδο, στο Ντονμπάς και το Λουχάνσκ. Ο πρώτος στόχος είναι η διασφάλιση των ρωσόφωνων της περιοχής, όπου μιλάμε για ένα τεράστιο αριθμό δεκάδων χιλιάδων πολιτών, αλλά φυσικά και η διαγραφή οποιασδήποτε σκέψης της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Αυτός ο εκφοβισμός της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι μια ξεκάθαρη επίδειξη ισχύος με αποδέκτη τη Δύση. Νομίζω πως θα έχει αποτέλεσμα η κίνηση της Ρωσίας και η Ουκρανία τελικά δεν θα μπει στο ΝΑΤΟ».
«Ο επεκτατισμός της Ρωσίας ίσως ανοίξει την όρεξη του Ερντογάν για το Αιγαίο»
Φυσικά μια τέτοια σύρραξη στην Ουκρανία δεν γίνεται να αφήσει ανεπηρέαστη και τη χώρα μας, τόσο σε ενεργειακό επίπεδο αλλά μελλοντικά και σε γεωοπολιτικό. Πώς; Ο κύριος Δεσποτόπουλος αναλύει: «Βλέπουμε έναν αναβρασμό στα ανατολικά και αυτό ίσως μας φέρει μπροστά σε δυσάρεστες εξελίξεις με την Τουρκία. Ο αναθεωρητισμός στην ανατολή ίσως ανοίξει την όρεξη του Ερντογάν για το Αιγαίο και την Θράκη. Αν η Δύση δεν δράσει άμεσα, ώστε να ανακόψει οποιαδήποτε σκέψη αναθεωρητισμού, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η Τουρκία να έχει μια ανάλογη στάση. Μην ξεχνάμε πως έχει αναπτυχθεί και μια συμμαχία ανάμεσα σε Ρωσία και Τουρκία. Σε πρακτικό και άμεσο επίπεδο, δυστυχώς θα δούμε το ενεργειακό κόστος να εκτοξεύεται μέσα στις επόμενες ημέρες εξαιτίας της ρωσό-ουκρανικής κρίσης. Επίσης, υπάρχουν 150.000 Έλληνες στο Ντονμπάς, οι οποίοι θα πρέπει να ασφαλιστούν. Δυστυχώς τα σύνορα της Ευρώπης δεν έχουν σταθερότητα, είδαμε το Κοσσυφοπέδιο, είδαμε την Γιουγκοσλαβία, είδαμε την Σοβιετική Ένωση. Δεν υπάρχει σταθερότητα».
«Η Κίνα τρομάζει τις ΗΠΑ»
Οι γεωπολιτικές ζυμώσεις, ωστόσο, συνεχίζονται στον πλανήτη, μιας και θα δούμε πολύ σύντομα αλλαγή και στις υπερδυνάμεις του πλανήτη.
«Βλέπουμε πως πλέον η Αμερική απειλείται ανοιχτά από την Κίνα. Μιλάμε για μια χώρα που το ΑΕΠ της έχει ξεπεράσει τις ΗΠΑ. Ζούμε περιβάλλον Ψυχρού Πολέμου με την Δύση στη μια πλευρά και την Ρωσία αλλά και την Κίνα στην άλλη. Η Κίνα δεν έχει επεκτατικές τάσεις, την βλέπουμε να επιβάλλεται με οικονομικούς τρόπους, πιο σύγχρονους. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι το Καζακστάν, το οποίο άνηκε στην σφαίρα επιρροής της Ρωσίας και βλέπουμε πλέον πως πηγαίνει προς την Κίνα, μέσω επενδύσεων και τεχνολογίας. Η Κίνα άλλωστε είναι και ο λόγος της αγγλοσαξωνικής συμμαχίας και έγινε το σύμφωνο AUKUS με στόχο τον περιορισμό της Κίνας. Νομίζω πως μιλάμε για μια αλλαγή σκυτάλης στην παγκόσμια ηγεσία, με την Κίνα να είναι στην κορυφή της πυραμίδας».
Υπ. Εξωτερικών: Κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου η «ανεξαρτησία» Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ
Ως κατάφωρη παραβίαση των θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, και των συμφωνιών του Μινσκ χαρακτηρίζει το υπουργείο Εξωτερικών την ανακοίνωση Πούτιν για ανακήρυξη «ανεξαρτησίας» των αποσχιστικών εδαφών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ της Ουκρανίας.
Παράλληλα το ελληνικό ΥΠΕΞ στην ανακοίνωση του τονίζει ότι η Ελλάδα «τάσσεται υπέρ του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας όλων των κρατών».
Το υπουργείο Εξωτερικών ανακοινώνει, τέλος, ότι η Ελλάδα «θα συντονιστεί με τους Ευρωπαίους εταίρους και τους Συμμάχους της αναφορικά με την αντίδραση στην απόφαση αυτή».
Λίγο νωρίτερα έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντομίρ Ζελένσκι στον οποίο εξέφρασε την αλληλεγγύη της ΕΕ.
«Η ΕΕ στέκεται στο πλευρό σας σταθερά και υποστηρίζει πλήρως την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Η κίνηση της Ρωσίας αποτελεί επίθεση κατά του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες» έγραψε σε σχετική ανάρτησή του στο twitter o κ. Μισέλ.
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο να υπάρξουν προβλήματα στην τροφοδοσία του φυσικού αερίου προς τη χώρα μας μετά την κλίμακωση της κρίσης στην Ουκρανία με την ΔΕΠΑ να έχει καταρτίσει ήδη εναλλακτικά σχέδια προκειμένου να διαχειριστεί μια τέτοια εξέλιξη. Το ζήτημα αυτό, εξάλλου, θα είναι ένα από τα βασικά θέματα στην ατζέντα του ΚΥΣΕΑ που συνεδριάζει σήμερα.
Στην πρώτη της αντίδραση μετά το διαγγελμα Πούτιν η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλ φον ντερ Λάιεν είχε κάνει λόγο για «κατάφωρη παραβίαση του δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και των συμφωνιών του Μινσκ. Η αναγνώριση των δύο αποσχισθέντων εδαφών στην Ουκρανία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και των συμφωνιών του Μινσκ. Η ΕΕ και οι εταίροι της θα αντιδράσουν με ενότητα, σταθερότητα και αποφασιστικότητα σε αλληλεγγύη με την Ουκρανία».
Παράλληλα η γαλλική προεδρία ανήγγειλε νέες κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος ρωσικών φυσικών και νομικών προσώπων, καταγγέλλοντας την «παρανοϊκή» ομιλία του Βλαντίμιρ Πούτιν, που μίλησε περί «γενοκτονίας» των Ρώσων και των ρωσόφωνων στην Ουκρανία ενώ ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα ανακοινώσει σήμερα, Τρίτη, «μεγάλο πακέτο κυρώσεων».
Οι ΗΠΑ προχώρησαν ήδη στην πρώτη τους κίνηση δια του Τζο Μπάιντεν ο οποίος υπέγραψε προεδρικό εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο απαγορεύθηκε κάθε εμπορική συναλλαγή και κάθε επένδυση φυσικών ή νομικών προσώπων της χώρας του στις δύο αυτοανακηρυγμένες Λαϊκές Δημοκρατίες της ανατολικής Ουκρανίας που αναγνωρίστηκαν επίσημα από τη Ρωσία τη Δευτέρα. Όπως αναφέρεται στο διάταγμα επιβάλλεται πλήρης απαγόρευση κάθε «νέας επένδυσης» στο Λουγκάνσκ και στο Ντανιέτσκ από αμερικανικά νομικά και φυσικά πρόσωπα, όπου κι αν βρίσκονται, καθώς και «οι εισαγωγές στις ΗΠΑ, άμεσα ή έμμεσα, αγαθών, υπηρεσιών ή τεχνολογίας» από τις δύο περιφέρειες.
Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ
Η αναγνώριση από τη Ρωσία της παράνομης και μονομερούς ανακήρυξης "ανεξαρτησίας" των αποσχιστικών εδαφών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ της Ουκρανίας αποτελεί κατάφωρη παραβίαση θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, και των συμφωνιών του Μινσκ.
Έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας όλων των κρατών και καταδικάζει κάθε απόφαση που αντιβαίνει τις θεμελιώδεις αυτές αρχές του Διεθνούς Δικαίου.
Στο πλαίσιο των δεσμεύσεων της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ, η Ελλάδα θα διαβουλευθεί και θα συντονιστεί με τους Ευρωπαίους εταίρους και τους Συμμάχους της αναφορικά με την αντίδραση στην απόφαση αυτή.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Ουκρανία: Τι σημαίνει η κίνηση Πούτιν - Κρίσιμες ερωταπαντήσεις για την επόμενη ημέρα
Ουκρανία: Απασφάλισε ο Πούτιν - Πανηγύρια σε Ντονμπάς και Λουγκάνσκ - Ετοιμάζει απάντηση η Δύση
Πούτιν: Αναγνώρισε τους αυτονομιστές της Ουκρανίας - Πόλεμος προ των πυλών στην Ευρώπη