Πέντε πασχαλινές συνήθειες και παραδόσεις που ανυπομονούμε να βιώσουμε ξανά
Από την επιστροφή στα χωριά μας μέχρι το οικογενειακό, πασχαλινό τραπέζι, είμαστε έτοιμοι να βιώσουμε το φετινό Πάσχα στο έπακρο, μετά από δύο χρόνια πανδημίας
Το Πάσχα είναι για πολλούς από εμάς η «καλύτερη γιορτή του χρόνου». Από όταν η πανδημία Covid-19 μπήκε στις ζωές μας όμως, στερηθήκαμε το παραδοσιακό «Ελλήνων Πάσχα», καθώς οι προτεραιότητές μας άλλαξαν σημαντικά. Προκειμένου να προστατευθεί η δημόσια υγεία και οι συνάνθρωποί μας, που κινδύνευαν περισσότερο, οι εορταστικές εκδηλώσεις της πασχαλινής περιόδου ματαιώθηκαν τόσο το 2020, όσο και το 2021. Φέτος όμως, μετά τον εμβολιασμό του πληθυσμού κατά του κορωνοϊού σε πολύ μεγάλο ποσοστό, το Πάσχα εορτάζεται πλήρως -με βάση, βέβαια, τη νέα πραγματικότητα στις ζωές μας, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί υπό το πρίσμα της πανδημίας.
Ας θυμηθούμε στο κείμενο αυτό πέντε πασχαλινές συνήθειες και παραδόσεις που τηρούσαμε τα προηγούμενα χρόνια και ανυπομονούμε να ξαναζήσουμε φέτος!
#1 To Πάσχα στο χωριό
Το Πάσχα των Ελλήνων είναι το Πάσχα στο χωριό. Οι μετακινήσεις του πληθυσμού εκτός δήμου κατοικίας ήταν απαγορευμένες το 2020 και το 2021 και φέτος, όσοι έχουμε τη δυνατότητα, αναμένεται να ταξιδέψουμε στα χωριά μας για να γιορτάσουμε το Πάσχα στη φύση. Στην καρδιά της άνοιξης, θα επισκεφθούμε τις εκκλησίες μας, θα ξαναδούμε φίλους, γνωστούς και συγγενείς, θα ζήσουμε την ελληνική ύπαιθρο και θα γεμίσουμε εμπειρίες για μια ζωή.
#2 H περιφορά του Επιταφίου
Σε όποιον βαθμό και αν «μετράται» η πίστη μας, η παράδοση επιτάσσει τη Μεγάλη Παρασκευή να μετέχουμε όλοι στο χριστιανικό πένθος της ταφής του Χριστού. Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής σε κάθε εκκλησία της Ελλάδας γίνεται η περιφορά του Επιταφίου την οποία όλοι παρακολουθούν με σεβασμό και κατάνυξη.
#3 Οι πασχαλινές λιχουδιές
Μπορεί πέρυσι να βάψαμε στο σπίτι μας κόκκινα αβγά, να ψήσαμε και πασχαλινά τσουρέκια, κουλούρια της Λαμπρής, να αγοράσαμε και πασχαλινά, σοκολατένια αβγά για τα παιδιά, όμως τι να τα κάναμε όλα αυτά, αφού δεν μπορούσαμε να τα μοιραστούμε με φίλους και γνωστούς και την ευρύτερη οικογένεια; Φέτος, λοιπόν, θα βάλουμε τα δυνατά μας και θα προσφέρουμε τις δημιουργίες μας σε όλους μας τους αγαπημένους!
#4 Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου στις εκκλησίες
Η εμπειρία της Ανάστασης στα σπίτια μας το Μεγάλο Σάββατο του 2020, θα μείνει αξέχαστη σε πολλούς. Το να γιορτάζουμε τη γιορτή της αγάπης με τους εν πολλοίς άγνωστους γείτονες, καθένας από το μπαλκόνι του, με τις λαμπάδες μας αναμμένες, έστειλε ένα ύψιστης σημασίας μήνυμα αλληλεγγύης, που είχαμε πάρα πολύ ανάγκη. Δύο χρόνια μετά, αυτό που έχουμε όλοι ανάγκη είναι να βρεθούμε στις εκκλησίες και να γιορτάσουμε με φίλους, γνωστούς και αγαπημένα πρόσωπα. Θα το κάνουμε τηρώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας, φορώντας μάσκες προστασίας και θα δώσουμε «στον αέρα» το φιλί της αγάπης, αλλά θα είμαστε όλοι εκεί.
#5 Το οικογενειακό πασχαλινό τραπέζι
Φέτος όλη η οικογένεια θα καθίσει γύρω από το πιο μεγάλο τραπέζι που στήσαμε ποτέ. Αν για κάτι «πικραθήκαμε» που δεν «ζήσαμε» όπως τα προηγούμενα χρόνια, είναι το πασχαλινό τραπέζι σε όλο του το μεγαλείο. Διότι είναι το τραπέζι που ξεπερνάει όλα τα άλλα της χρονιάς, είναι το τραπέζι που μαζεύει τα περισσότερα άτομα της ευρύτερης οικογένειας, μαζί με φίλους, είναι το τραπέζι που γεμίζει εδέσματα από άκρη σε άκρη. Εννοείται, πως πέρα από το φαγητό, αυτό που έχει σημασία και αυτό που πραγματικά μας έλειψε, είναι η συναναστροφή με τους αγαπημένους μας, είναι το γλέντι, η παρέα, τα γέλια και οι χοροί που παραδοσιακά το συνοδεύουν.
Το φετινό Πάσχα θα είναι σίγουρα διαφορετικό, καθώς το περιμένουμε πώς και πώς: Για να επιστρέψουμε στην παράδοση, στις αγαπημένες συνήθειες, στα αγαπημένα μέρη και ανθρώπους.