Σήμα κινδύνου για επιχειρήσεις - πολίτες: «Έχουμε δίδυμη κρίση, επισιτιστική και ενεργειακή»

Το φαινόμενο της ακρίβειας το οποίο «θα κρατήσει 3 με 4 χρόνια καθώς συμμετέχει το ενεργειακό κόστος που είναι ανελαστικό».

Σήμα κινδύνου για επιχειρήσεις - πολίτες: «Έχουμε δίδυμη κρίση, επισιτιστική και ενεργειακή»
«Έχουμε να αντιμετωπίσουμε τον πληθωρισμό που θα μας ακολουθήσει σε αυτά τα υψηλα επίπεδα μέχρι Ιούνιο - Ιούλιο»
Pixabay
7'

Απειλούμαστε με διπλή κρίση λόγω της συνέχισης του πολέμου στην Ουκρανία, γεγονός που επέφερε ανατιμήσεις στο κόστος της ενέργειας. Κατόπιν, προστίθεται η έλλειψη σε δημητριακά και φυτικά έλαια. Οι συγκεκριμένες αλλαγές επιφέρουν ανοδικές τάσεις και οδηγούν σε αναδιαμόρφωση των τιμών του πληθωρισμού και επιπλέον είναι ικανές να δημιουργήσουν διατροφικό πρόβλημα λόγω των ελλείψεων στον εφοδιασμό της αγοράς.

O Αντώνης Ζαΐρης, αναπληρωτής Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Επιχειρήσεων & Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (Σ.Ε.Λ.Π.Ε.) και Καθηγητής Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Πάφου στην Κύπρο μίλησε στο Newsbomb.gr για το φαινόμενο της ακρίβειας το οποίο «θα κρατήσει 3 με 4 χρόνια καθώς συμμετέχει το ενεργειακό κόστος που είναι ανελαστικό».

«Έχουμε δίδυμη κρίση, την επισιτιστική κρίση και την ενεργειακή κρίση», ανέφερε ο αναπληρωτής Αντιπρόεδρος Σ.Ε.Λ.Π.Ε. και Καθηγητής Διοίκησης Επιχειρήσεων, ενώ επεσήμανε πως «δύσκολα θα υπάρξει αποκατάσταση ανεξαρτήτους λήξης του πολέμου». Και τόνισε πως «ο πόλεμος λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής του προβλήματος, της κρίσης».

Μάλιστα, «επιχειρήσεις και νοικοκυριά βρίσκονται αντιμέτωποι με το θηρίο της ενεργειακής κρίσης. Το καλάθι της νοικοκυράς μειώνεται. Η περίοδος της αφθονίας σταματά», είπε ο κ. Ζαΐρης. Μπαίνει τέλος σε όλα αυτά που υπήρχαν διαθέσιμα μέχρι σήμερα καθώς «θα μειωθούν οι τεράστιες ποικιλίες άνα διαθέσιμο προϊόν».

Πληθωρισμός στα ύψη

Ο πληθωρισμός τον Μάρτιο εκτινάχθηκε στο 8,9%, ενώ σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο αυξήθηκε κατά 2,7%. Πρόκειται για την υψηλότερη αύξηση των τιμών από το 1995! Είναι ενδεικτικό πως σε ετήσια βάση ο ηλεκτρισμός αυξήθηκε κατά 79%, το φυσικό αέριο κατά 68% και το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 58,5%.

«Έχουμε να αντιμετωπίσουμε τον πληθωρισμό που θα μας ακολουθήσει σε αυτά τα υψηλα επίπεδα μέχρι Ιούνιο - Ιούλιο. Μετά θα εξισορροπήσει», σχολίασε ο κ. Ζαΐρης.

Έρχεται αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ στο δεύτερο εξάμηνο του 2022

Η Προέδρος της Δημοκρατίας, κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μιλώντας στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών σημείωσε ότι η ΕΚΤ οφείλει να διατηρήσει την αξιοπιστία της και να μην θεωρεί ότι η αύξηση του πληθωρισμού είναι όχι μόνο παροδικό φαινόμενο αλλά συνδεόμενο και τις κοσμοπολιτικές εξελίξεις. Γι’ αυτό τον λόγο εκτίμησε ότι στο δεύτερο εξάμηνο του 2002 θα υπάρξει αύξηση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ, ενδεχομένως 1% ή 2%.

Σε συνδυασμό με αυτό ο κ. Ζαΐρης ήταν κατηγορηματικός: «Η μεγάλη άνοδος των επιτοκίων σημαίνει και φρένο της ανάπτυξης. Η οικονομία χρειάζεται έναν πληθωρισμό 2% με 3%. Παραπάνω πληθωρισμός είναι επικίνδυνος και επιζήμιος».

Όσο για τις «ανατιμήσεις το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι από 3% έως 15%».

Διαβάστε τη νέα έρευνα της Prorata για λογαριασμό του Newsbomb.gr, στην οποία εξετάζεται την εικόνα που έχουν οι αναγνώστες σχετικά με την εξέλιξη των τιμών σε αγαθά όπως το ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο θέρμανσης, τα τρόφιμα και τα καύσιμα.

Γεωργιάδης: Το πρόβλημα με τις αυξήσεις είναι μεγάλο αλλά έχουμε πόλεμο

Ως «πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα» χαρακτήρισε το ζήτημα με τις αυξήσεις και την ακρίβεια ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, «αλλά έχουμε πόλεμο». «Είναι πολύ μεγάλη κρίση και σε τέτοιες περιόδους πολέμου, πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι. Δεν πρέπει κανείς να χάνει την ψυχραιμία του, η Κυβέρνηση δεν αφήνει κανέναν πίσω. Θα κοιτάξουμε, χωρίς να βάλουμε σε κίνδυνο το Κράτος, να βοηθήσουμε όποιον έχει ανάγκη» συμπλήρωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Όσον αφορά τους ελέγχους για αισχροκέρδεια ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε πως έλεγχοι γίνονται διαρκώς, αλλά δεν μπορεί να υπάρξει δημοσιοποίηση των επωνυμιών των επιχειρήσεων, όπως συνέβη επί κορονοϊού, καθώς τότε ψηφίστηκε ειδική διάταξη στην Βουλή που στηρίχθηκε στην δημόσια υγεία, ενώ τώρα δεν υπάρχει τέτοια βάση και εφόσον υπάρξει τέτοια τροπολογία «άνετα μπορεί να προσβληθεί στο δικαστήριο ως αντισυνταγματική».

«Εφόσον οι δικηγόροι μας διαβεβαιώσουν πως δεν θα “πέσει” στο δικαστήριο, προτίθεμαι να φέρω διάταξη στην Βουλή, ώστε σε περίπτωση υποτροπής να μπορεί να γίνεται ανακοίνωση της επωνυμίας των επιχειρήσεων που αισχροκερδούν» συμπλήρωσε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης ρωτήθηκε στον ΑΝΤ1 και σχετικά με την συζήτηση για τα υπερκέρδη των εταιρειών παραγωγής και παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και απάντησε ότι «εφόσον αποδειχθεί ότι υπάρχουν αυτά τα κέρδη, θα γίνει μια έκτακτη πολύ μεγάλη φορολόγηση τους. Τα χρήματα αυτά θα πάνε στον Προϋπολογισμό, από όπου πληρώνονται τα μέτρα της επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος. Μέχρι να δημοσιεύσει ισολογισμό μια εταιρεία, ότι λέμε είναι υποθετικό»

Σχολιάζοντας τις αναφορές του Αλέξη Τσίπρα και άλλων πολιτικών αρχηγών, για το ύψος των υπερκερδών αυτών, ο κ Γεωργιάδης είπε πως «ο καθένας λέει ότι του κατέβει στο κεφάλι. Μόνο όταν δημοσιευθούν οι ισολογισμοί, θα ξέρουμε το ακριβές ποσό».

Στο σημείο αυτό παρενέβη στην συζήτηση ο καλεσμένος στην εκπομπή, δημοσιογράφος της εφημερίδας «Αυγή», Ανδρέας Πετρόπουλος, οι αναφορές του οποίου για τα μέτρα στήριξης, τους συνταξιούχους και την αύξηση του χρέους της χώρας, προκάλεσαν την αντίδραση του Υπουργού Ενέργειας. Ο χαρακτηρισμός του πως όσα είπε ο δημοσιογράφος αποτελούν «ουρανομήκεις ανοησίες», προκάλεσαν την διαμαρτυρία του κ. Πετρόπουλου, με τον Γιώργο Παπαδάκη να ζητά από τον Άδωνι Γεωργιάδη να ανασκευάσει την φράση του και τον Υπ. Ανάπτυξης να επιμένει, αργότερα δε να λέει πως είναι «ανακρίβειες», προκειμένου να συνεχιστεί η συζήτηση, χωρίς όμως ουσιαστικά να αποσύρει τον χαρακτηρισμό.

«Είναι πολύ μεγάλο το κύμα της ακρίβειας σήμερα; Προφανώς και είναι. Είναι ευθύνη του Μητσοτάκη; Ισπανία, ΗΠΑ, Βέλγιο και τόσες χώρες έβγαλαν πολύ πληθωρισμό. Καμία χώρα στην Ευρώπη δεν έχει πάρει περισσότερα μέτρα από εμάς για τον πληθωρισμό», συνέχισε ο κ. Γεωργιάδης απαντώντας σε όσα υποστήριξε ο Ανδρέας Πετρόπουλος, συμπληρώνοντας πως «ως προς τις συντάξεις, είπε με μεγάλο στόμφο ότι οι συνταξιούχοι παίρνουν στο μεγαλύτερο ποσοστό τους έως 700 ευρώ. Επί ΣΥΡΙΖΑ πόσα έπαιρναν; Δεν το ήξερε ο κ. Πετρόπουλος;» είπε ακόμα ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Σχετικά με τα μέτρα στήριξης πολιτών και επιχειρήσεων έναντι του κύματος ανατιμήσεων, λόγω και της ενεργειακής κρίσης, ο υπουργός Ανάπτυξης είπε «δεν θα αφήσουμε κανέναν μόνο του πίσω, όπως κάναμε και στην πανδημία. Θέλω να πω σε όλους τους συμπολίτες μας, που σήμερα τα φέρνουν πέρα δύσκολα, ότι η Κυβέρνηση είναι πάνω τους και όσα μέσα διαθέτουμε για να κάνουμε την ζωή τους καλύτερη, θα τα χρησιμοποιήσουμε».

Κληθείς, δε, να σχολιάσει τις πληροφορίες για επικείμενη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα, όπως σε γάλα, κρέας, λάδι και ψωμί, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε «είχα πει σε ανύποπτο χρόνο πως και αυτό το σενάριο εξετάζεται, αυτό είπε και ο Πρωθυπουργός. Τα μέτρα είναι υπό επεξεργασία από το οικονομικό επιτελείο».

«Το πασχαλινό τραπέζι θα έχει μια μεγάλη επιβάρυνση σε σχέση με πέρσι», επεσήμανε ο κ. Γεωργιάδης, διευκρινίζοντας πως «για το αρνί, θα το πω από τώρα: παίζατε τα ρεπορτάζ ότι η τιμή είχε πέσει πάρα πολύ χαμηλά, γιατί είχαμε την καραντίνα και τα αρνιά ήταν απούλητα και πουλούσαν οι κτηνοτρόφοι κάτω από το κόστος, άρα αν φέτος συγκρίνουμε με αυτήν την τιμή, η αύξηση θα είναι μεγάλη, όμως αν συγκρίνουμε με την “κανονική” τιμή, του 2019, δεν θα είναι μεγάλη η αύξηση» κατέληξε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Διαβάστε επίσης:

Ηλιόπουλος: Ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση και σύντομα θα το καταλάβει και ο ίδιος

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Η ακρίβεια «βουλιάζει» την εστίαση – Φόβοι για την καλοκαιρινή σεζόν

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή