Aκρίβεια: Με την «πλάτη στον τοίχο» οι καταναλωτές - Τι λένε παράγοντες της αγοράς

Μουδιασμένοι είναι οι καταναλωτές ενόψει του πασχαλινού τραπεζιού καθώς οι ανατιμήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης και στην ενέργεια σημειώνουν ρεκόρ
Τεράστια η ανησυχία για τις συνέπειες του πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας και τις αλυσιδωτές αντιδράσεις που προκαλούνται από τις αλματώδεις αυξήσεις στην ενέργεια
unsplash.com
7'

Οι ανατιμήσεις που έχει φέρει το «κύμα» ακρίβειας προβληματίζουν έντονα τους καταναλωτές, ειδικά εν όψει Πάσχα. Η κυβέρνηση στις 21 Απριλίου αναμένεται να καταβάλλει τα ποσά της επιταγής ακρίβειας τα οποία θα δώσουν μια μικρή «ανάσα» σε 1.744.962 δικαιούχους χαμηλοσυνταξιούχους, οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, άτομα με αναπηρία και δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα λάβουν 200 ευρώ και όχι 250 που είχαν λάβει τα Χριστούγεννα, με τα ίδια όμως εισοδηματικά κριτήρια.

Ο Οικονομικός Επόπτης του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Παναγιώτης Παντελής μίλησε στο Newsbomb.gr, για το κύμα ακρίβειας το οποίο έχει γονατίσει τα ελληνικά νοικοκυριά αλλά παράλληλα σχολίασε και τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

«Κάθε επίδομα ειδικά σε χαμηλοσυνταξιούχους που παίρνουν 400 ευρώ αλλά και σε μισθωτούς part time είναι θετικό. Ωστόσο αν κάποιος κάνει μια βόλτα στα σούπερ μάρκετ, στα βενζινάδικα ακόμα και στους φούρνους της γειτονιάς θα αντιληφθεί πως το συγκεκριμένο ποσό που δίνει η κυβέρνηση δεν επαρκεί. Οι καταναλωτές κάνουν λόγο για αυξήσεις και σε άλλα προϊόντα εκτός από το αλεύρι και το λάδι. Ο κόσμος μας μεταφέρει πως δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτό το κύμα ακρίβειας, η κατάσταση έχει όντως ξεφύγει», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τα ποσά και οι δικαιούχοι

Ωστόσο, παρά τις αρχικές πληροφορίες που έκαναν λόγο για αυξημένο ποσό κατά 50 ευρώ -δηλαδή συνολικά 300 ευρώ- σε σχέση με το κοινωνικό μέρισμα των Χριστουγέννων, τα τελευταία δεδομένα δείχνουν πως θα δοθούν 250 ευρώ σε 4 κατηγορίες:

  • Χαμηλοσυνταξιούχοι
  • Δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος
  • Άτομα με αναπηρία
  • Έγγαμοι με παιδιά και μονογονεϊκές οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα

Οικογένεια με 1 παιδί

Ετήσιο εισόδημα:

Έως 10.500 ευρώ το ποσό ανέρχεται στα 105 ευρώ

10.501 ευρώ – 17.500 ευρώ το ποσό ανέρχεται στα 63 ευρώ

17.501 ευρώ – 26.250 ευρώ το ποσό ανέρχεται στα 42 ευρώ

Οικογένεια με 2 παιδιά

Ετήσιο Εισόδημα:

Έως 12.000 ευρώ το ποσό ανέρχεται στα 210 ευρώ

12.001 – 20.000 ευρώ το ποσό ανέρχεται στα 126 ευρώ

20.000 – 30.000 ευρώ το ποσό ανέρχεται στα 84 ευρώ

Οικογένεια με 3 παιδιά

Ετήσιο εισόδημα:

Έως 13.500 ευρώ το ποσό ανέρχεται στα 420 ευρώ

13.501 ευρώ – 22.500 ευρώ το ποσό ανέρχεται στα 262 ευρώ

22.501 ευρώ – 33.750 ευρώ το ποσό ανέρχεται στα 168 ευρώ

Άγαμοι
Ετήσιο εισόδημα έως 7.200 ευρώ

Έγγαμοι
Ετήσιο εισόδημα έως 14.400 ευρώ

Σήμα κινδύνου για επιχειρήσεις - πολίτες: «Έχουμε δίδυμη κρίση, επισιτιστική και ενεργειακή»

Απειλούμαστε με διπλή κρίση λόγω της συνέχισης του πολέμου στην Ουκρανία, γεγονός που επέφερε ανατιμήσεις στο κόστος της ενέργειας. Κατόπιν, προστίθεται η έλλειψη σε δημητριακά και φυτικά έλαια. Οι συγκεκριμένες αλλαγές επιφέρουν ανοδικές τάσεις και οδηγούν σε αναδιαμόρφωση των τιμών του πληθωρισμού και επιπλέον είναι ικανές να δημιουργήσουν διατροφικό πρόβλημα λόγω των ελλείψεων στον εφοδιασμό της αγοράς.

O Αντώνης Ζαΐρης, αναπληρωτής Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Επιχειρήσεων & Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (Σ.Ε.Λ.Π.Ε.) και Καθηγητής Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Πάφου στην Κύπρο μίλησε στο Newsbomb.gr για το φαινόμενο της ακρίβειας το οποίο «θα κρατήσει 3 με 4 χρόνια καθώς συμμετέχει το ενεργειακό κόστος που είναι ανελαστικό».

«Έχουμε δίδυμη κρίση, την επισιτιστική κρίση και την ενεργειακή κρίση», ανέφερε ο αναπληρωτής Αντιπρόεδρος Σ.Ε.Λ.Π.Ε. και Καθηγητής Διοίκησης Επιχειρήσεων, ενώ επεσήμανε πως «δύσκολα θα υπάρξει αποκατάσταση ανεξαρτήτους λήξης του πολέμου». Και τόνισε πως «ο πόλεμος λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής του προβλήματος, της κρίσης».

Μάλιστα, «επιχειρήσεις και νοικοκυριά βρίσκονται αντιμέτωποι με το θηρίο της ενεργειακής κρίσης. Το καλάθι της νοικοκυράς μειώνεται. Η περίοδος της αφθονίας σταματά», είπε ο κ. Ζαΐρης. Μπαίνει τέλος σε όλα αυτά που υπήρχαν διαθέσιμα μέχρι σήμερα καθώς «θα μειωθούν οι τεράστιες ποικιλίες άνα διαθέσιμο προϊόν».

Πληθωρισμός στα ύψη

Ο πληθωρισμός τον Μάρτιο εκτινάχθηκε στο 8,9%, ενώ σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο αυξήθηκε κατά 2,7%. Πρόκειται για την υψηλότερη αύξηση των τιμών από το 1995! Είναι ενδεικτικό πως σε ετήσια βάση ο ηλεκτρισμός αυξήθηκε κατά 79%, το φυσικό αέριο κατά 68% και το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 58,5%.

«Έχουμε να αντιμετωπίσουμε τον πληθωρισμό που θα μας ακολουθήσει σε αυτά τα υψηλα επίπεδα μέχρι Ιούνιο - Ιούλιο. Μετά θα εξισορροπήσει», σχολίασε ο κ. Ζαΐρης.

Έρχεται αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ στο δεύτερο εξάμηνο του 2022

Η Προέδρος της Δημοκρατίας, κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μιλώντας στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών σημείωσε ότι η ΕΚΤ οφείλει να διατηρήσει την αξιοπιστία της και να μην θεωρεί ότι η αύξηση του πληθωρισμού είναι όχι μόνο παροδικό φαινόμενο αλλά συνδεόμενο και τις κοσμοπολιτικές εξελίξεις. Γι’ αυτό τον λόγο εκτίμησε ότι στο δεύτερο εξάμηνο του 2002 θα υπάρξει αύξηση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ, ενδεχομένως 1% ή 2%.

Σε συνδυασμό με αυτό ο κ. Ζαΐρης ήταν κατηγορηματικός: «Η μεγάλη άνοδος των επιτοκίων σημαίνει και φρένο της ανάπτυξης. Η οικονομία χρειάζεται έναν πληθωρισμό 2% με 3%. Παραπάνω πληθωρισμός είναι επικίνδυνος και επιζήμιος».

Όσο για τις «ανατιμήσεις το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι από 3% έως 15%».

Διαβάστε τη νέα έρευνα της Prorata για λογαριασμό του Newsbomb.gr, στην οποία εξετάζεται την εικόνα που έχουν οι αναγνώστες σχετικά με την εξέλιξη των τιμών σε αγαθά όπως το ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο θέρμανσης, τα τρόφιμα και τα καύσιμα.

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Η ακρίβεια «βουλιάζει» την εστίαση – Φόβοι για την καλοκαιρινή σεζόν

Ο Πρόεδρος Εστιατόρων Αττικής, Ιωάννης Δαβερώνης, μίλησε στο Newsbomb.gr για την κατάσταση που ζουν πλέον οι ιδιοκτήτες και εξέφρασε την ανησυχία του για το καλοκαίρι, τονίζοντας πως θα είναι εξαιρετικά κρίσιμο για το μέλλον πολλών εστιατορίων.

«Τα τελευταία χρόνια λόγω του κορονοϊού και των υγειονομικών μέτρων που πρέπει να τηρεί η εστίαση, τα μαγαζιά αντιμετωπίζουν εξαιρετικές δυσκολίες.

Τώρα που ανοίγει ο καιρός, στις καφετέριες η κατάσταση αρχίζει να γίνεται καλύτερη, όμως τα εστιατόρια και οι ταβέρνες αντιμετωπίζουν τρομερά προβλήματα. Τις καθημερινές τα μαγαζιά είναι σχεδόν άδεια και ευτυχώς που ο καιρός φτιάχνει και τα Σαββατοκύριακα η κίνηση είναι μεγαλύτερη.

Οι πελάτες προσπαθούν να στηρίξουν την εστίαση, όμως η ακρίβεια έχει γονατίσει τους επιχειρηματίες. Οι υποχρεώσεις πλέον είναι πολύ μεγάλες», ανέφερε αρχικά ο Ιωάννης Δαβερώνης.

«Μιλάμε για λογαριασμούς εκτός πραγματικότητας»

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Εστιατόρων Αττικής αναφέρθηκε στο κύμα ακρίβειας που σχεδόν έχει εξοντώσει τα μαγαζιά:

«Ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε τον Μάρτιο στο 8,9 %. Οι τιμές έχουν ξεφύγει. Έρχονται οι λογαριασμοί ρεύματος και είναι εκτός πραγματικότητας. Τα έξοδά μας έχουν τριπλασιαστεί. Είναι το προσωπικό, τα υλικά, οι προμηθευτές. Αν συνεχίσουν έτσι τα πράγματα θα κλείσουν μαγαζιά, θα έχουμε χαμένες θέσεις εργασίας».

Φόβοι για το καλοκαίρι - «Ζητάμε φοροελαφρύνσεις για ένα 6μηνο»

Ο κύριος Δαβερώνης εξέφτασε τους φόβους του για το καλοκαίρι, τονίζοντας πως πρέπει να γίνουν νομοθετικές ρυθμίσεις από την κυβέρνηση για να «σωθεί» η εστίαση.

«Ζητάμε φοροελαφρύνσεις για ένα 6μηνο. Μείωση του ΦΠΑ και των ασφαλιστικών εισφορών έστω για λίγους μήνες, για να αντιμετωπίσουμε το καλοκαίρι και από φθηνώπορο βλέπουμε. Μιλάμε για την εστίαση, τη δεύτερη μεγαλύτερη πηγή εσόδων της χώρας. Τα επιδόματα δεν θα μας βοηθήσουν. Κανένας επιχειρηματίας δεν άνοιξε μαγαζί για να ζει με επιδόματα. Πρέπει να γίνει κάτι άμεσα στον ΦΠΑ και στους λογαριασμούς του ρεύματος. Έτσι μόνο θα σωθούν τα μαγαζιά, οι προμηθευτές και φυσικά οι πελάτες, που θα μπορούν να βγουν για έναν καφέ ή φαγητό. Πλέον με αυτά που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά, έχουν κόψει κάθε περιττό έξοδο. Ας έχουμε ίσους κανόνες προς όλους».

Διαβάστε επίσης:

Γιάννης Οικονόμου: Εξετάζουμε την αξιοποίηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε Κρήτη και Ιόνιο

Σήμα κινδύνου για επιχειρήσεις - πολίτες: «Έχουμε δίδυμη κρίση, επισιτιστική και ενεργειακή»