Αντώνης Συκάρης: Από το Αιγάλεω στο Έβερεστ

Η συγκλονιστική ζωή του ορειβάτη που τον λάτρεψε όλη η χώρα για το θάρρος του και τα κατορθώματα του.

Αντώνης Συκάρης: Από το Αιγάλεω στο Έβερεστ
Ο Αντώνης δεν είναι πια κοντά μας. Η ψυχή του έμεινε για πάντα στα ψηλά βουνά, που τόσο αγαπούσε. Έφυγε κυνηγώντας το μεγάλο του όνειρο. Αυτός ήταν ο Αντώνης. Οραματιστής, φιλόδοξος, μαχητής!
7'

«Φθάσε εκεί όπου δεν μπορείς», έγραφε ο Καζαντζάκης μια φράση που φαίνεται να αποτελούσε την πυξίδα για τον Αντώνη Συκάρη. Ήταν ο μοναδικός Έλληνας που έχει σκαρφαλώσει 5 από τις 14 οκτάρες κορυφές της γης του κορυφαίου ορειβατικού project Grand slam.

Η είδηση του θανάτου του πριν λίγες ημέρες «πάγωσε» την κοινή γνώμη και προκάλεσε θλίψη στο πανελλήνιο.

«Δυστυχώς συνέβη ότι χειρότερο μπορεί να συμβεί σε μία ορειβατική αποστολή.Ο Αντώνης έχασε τη ζωή του κατά την κατάβαση από την κορυφή. Σε υψόμετρο 7.400μ πολύ κοντά στο camp3 στις 4:00 το ξημέρωμα ώρα Νεπάλ ύστερα από τεράστια σωματική και ψυχική προσπάθεια και έλλειψη πρόσθετου οξυγόνου», ήταν η ανάρτηση που έγινε από το επίσημο λογαριασμό του στο Instagram.

Ο Αντώνης Συκάρης ήταν ο πρώτος Έλληνας ορειβάτης που πάτησε στην πιο ψηλή κορυφή την Annapurna I (8.091m) στα Ιμαλάια.

Πάντα αγέρωχος και χαμογελαστός

Στόχος του οι 14 απάτητες κορυφές

Ο Αντώνης Συκάρης είχε μιλήσει τον Ιούνιο στο Newsbomb.gr για το όνειρο του που δεν ήταν άλλο από το να κατακτήσει τα σπίτια των Θεών, να φθάσει στα υψηλότερα σημεία της γης, αυτά που ενώνονται με τον ουρανό.

Το παιδί από το Αιγάλεω κατέκτησε τις κορυφές του κόσμου. Και διψούσε για να τις κάνει όλες δικές του. Προετοιμαζόταν γι’αυτό το εγχείρημα πολλούς μήνες, η προπόνηση του ήταν καθημερινή. Ήθελε να μπει σε ένα κλειστό club που λίγοι έχουν μπει…

«Το να μπορώ να ξεπερνώ πάντα τον εαυτό μου είναι για μένα η μεγαλύτερη πρόκληση ,και όταν τα καταφέρνω η μεγαλύτερη χαρά και αυτοπεποίθηση, ταυτόχρονα . Ο στόχος της ζωής μου συνεχίζεται η κατάκτηση των 14 κορυφών πάνω από τα 8.000μ σήμερα βρίσκομαι στις 5χ14. Σε κάθε προσπάθεια μου η πάλη με την ίδια μου την υπάρξει είναι ο μεγαλύτερη μάχη της ζωής μου μέχρι την επόμενη !!!», είχε πει στην συνέντευξη του στο Newsbomb.gr τον Ιούνιο του 2021.

Σκαρφαλώνοντας...

Το θρίλερ που είχε ζήσει ακριβώς έναν χρόνο πριν

Από τα ανεξήγητα της ζωής ήταν το περιστατικό που του είχε τύχει έναν χρόνο πριν και τότε είχε κινδυνέψει να χάσει τη ζωή του. Λόγω κρυοπαγήματος που είχε υποστεί δεν ακολούθησε εκείνη την αποστολή. Μιλώντας στο Newsbomb.gr στην συνέντευξη του γι’ αυτό το περιστατικό είχε πει μεταξύ άλλων:

«Ήμασταν μια ομάδα 18 ατόμων και πέντε από εμάς έχασαν την ζωή τους ήταν στιγμές που δεν θα ξεχάσω ποτέ ,ιδιαίτερα την 4 Φεβρουαρίου 2021 στο camp 3 στα 7.450m όταν έπαθα κρυοπαγήματα η θερμοκρασία ήταν -41c είμασταν αναγκασμένοι να μείνουμε όλη την νύκτα χωρίς υπνόσακους σε δυο τρεις σκηνές αρκετά άτομα έτσι τα κρυοπαγήματα παρόλο των άριστο εξοπλισμό μου ήταν αναπόφευκτα . Εκείνο το βράδυ ταλαντεύτηκα αν θα ξεκινούσα η όχι για την κορυφή ,τελικά έμεινα λόγω του προβλήματος με τα κρυοπαγήματα στα δάκτυλά των ποδιών μου στο camp 3 και δεν συνέχισα για την κορυφή όπως έκαναν οι άλλοι τρεις ορειβάτες ,οι οποίοι όμως δεν γύρισαν ποτέ πίσω αφού τους κράτησε για πάντα η περιοχή της κορυφής . Μετά από αυτήν την αποστολή την χειμερινή του K2 8.611m. 28 μέρες μετά πήγα στην Annapurna 8.091m στο πολύ δύσκολο και επικίνδυνο Βουνό 8.000μ εκεί όμως τα κατάφερα και είμαι πολύ ευτυχισμένος για αυτό».

Οι παλιότερες απόπειρες και η ανάβαση στη Στέγη του Κόσμου

Ο Αντώνης Συκάρης κυνηγούσε εδώ και χρόνια το Νταουλαγκίρι. Η πρώτη απόπειρα ανάβασής του έγινε το 1998, αλλά τότε η αποστολή διακόπηκε αναπάντεχα μετά τον θάνατο του ορειβάτη Νίκου Παπανδρέου. Έξι μήνες αργότερα, σε άλλη ελληνική αποστολή, σκοτώθηκε ο Μπάμπης Τσουπράς. Το 2019 ο Συκάρης επανέλαβε το ίδιο εγχείρημα, αλλά οι δύο τελικές προσπάθειές του σταμάτησαν στα 7.710 και 7.150 μέτρα αντίστοιχα. Τον Μάιο του 2021 επέστρεψε στα Ιμαλάια για μία ακόμη απόπειρα. Προτού την επιχειρήσει επισκέφτηκε το σημείο με τις αναμνηστικές πλάκες που είχε τοποθετήσει για τους δύο χαμένους Έλληνες. Και εκείνη η προσπάθειά του, όμως, έμεινε ανολοκλήρωτη, διότι νόσησε με κορωνοϊό. Η πανδημία της COVID-19 τον είχε προφτάσει στη Στέγη του Κόσμου.

Στις κορυφές του κόσμου

Το μεγαλύτερό του επίτευγμα: Η οικογένεια του

Ο Αντώνης Συκάρης «έφυγε» ένα μήνα πριν κλείσει τα 60 του χρόνια καθώς είχε γεννηθεί τον Μάιο του 1962. Η πιο μεγάλη του κατάκτηση δεν ήταν στο Έβερεστ αλλά η δημιουργία της οικογένειας του. Με την σύζυγο του Καλλιόπη Κόνη απέκτησαν δύο παιδιά την Βιολέτα και τον Γιάννη, ενώ η μεγάλη του αγάπη και αδυναμία δεν ήταν άλλη από την μικρή του εγγονή την Ίριδα.

Από το 2006 ήταν CEO της εταιρείας ΑΛΠΙ Α.Ε ,με δραστηριότητες – Real Estate, Self Storages, Student Residences, Energy Production.

Από το 1991 ήταν μέλος του Συνδέσμου Ελλήνων Ορειβατών ΣΕΟ και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης ΕΟΟΑ.

Ήταν αθλητής της κορυφαίας εταιρείας Marmot, της Marmot Mountain Europe.

Επίσης ήταν μέλος της Team Garmin Greece, μέλος του Team 100 Mentors, επίσης του Διοικητικού Συμβουλίου της Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ. Είναι ομιλητής (Inspirational- Motivational Speaker) σε εταιρείες, Πανεπιστήμια, εκδηλώσεις και στο Tedx, καθώς και πρεσβευτής καλής θέλησης των εκπαιδευτηρίων Αυγουλέα Λιναρδάτου.

Σίγουρα η πιο αγαπημένη του φωτογραφία με την μόλις 22 μηνών εγγονή του Ίριδα

Το ένστικτο στο επιχειρείν του

Στις γειτονιές των δυτικών συνοικιών του λεκανοπεδίου με ορμητήριο το Αιγάλεω ήταν που η αλυσίδα ηλεκτρικών ειδών «ΣΥΚΑΡΗΣ» έκανε έντονη την παρουσία της από τα τέλη της δεκαετίας του 70! Συγκεκριμένα το 1976 ίδρυσε την ομώνυμη αλυσίδα καταστημάτων ηλεκτρικών συσκευών «ΣΥΚΑΡΗΣ», με 28 σημεία πώλησης, 400 εργαζόμενους και ετήσιο κύκλο εργασιών 60 εκ. ευρώ, της οποίας μέχρι το 2006 παρέμεινε ιδιοκτήτης.

Ειδικότερα τη δική τους «κορυφή» είχαν πατήσει τη δεκαετία του ’90 ο ίδιος και ο πατέρας του στην αγορά των ηλεκτρικών ειδών. H Συκάρης AE, η οποία ξεκίνησε από ένα μικρό, συνοικιακό κατάστημα στο Αιγάλεω κατάφερε να αναπτύξει σιγά-σιγά ένα σημαντικό δίκτυο στην Αττική.

Mε το Χρηματιστήριο το 1998 να ανεβαίνει θεαματικά, είχε ληφθεί και η απόφαση από τον Aντώνη Συκάρη -ο οποίος είχε αναλάβει πλέον τα ηνία της διοίκησης- να επιδιώξει την εισαγωγή της στο ταμπλό.

Ήταν η περίοδος όμως, που οι πολυεθνικές και κυρίως η βρετανική Dixons είχε κάνει ήδη αισθητή την παρουσία της στην αγορά μέσω του Kωτσόβολου, ενώ τότε όλοι μιλούσαν και για την επερχόμνη άφιξη των Γερμανών της Media Markt.

Αρχικά προσπάθησε να αντισταθεί στον ανταγωνισμό. Άρχισε να εξαγοράζει μικρότερες αλυσίδες για να μη χαθεί το τρένο της ανάπτυξης, περιμένοντας στο μεταξύ την κατάλληλη στιγμή για είσοδο στη Σοφοκλέους. Αυτή δεν ήρθε ποτέ. Διέξοδο έβρισκε στην ορειβασία από το 1990 και έτσι όταν έσφιξε πολύ ο κλοιός δεν άργησε να πάρει την απόφαση να βγάλει την πρίζα από τις συσκευές που πουλούσε και να ασχοληθεί με τον τουριστικό κλάδο.

Tο 2006 μετά από ένα ταξίδι του στις Άλπεις και κατόπιν μεγάλης πάλης με τον ίδιο του τον εαυτό πήρε την ομολογουμένως δύσκολη απόφαση -μία αναρρίχηση σε «βραχώδες» τοπίο όπως έχει πει- να ρίξει «αυλαία» στο δημιούργημα που ξεκίνησε ο πατέρας του καθώς όπως έχει πει και ο ίδιος «συναισθηματισμοί στις business δεν χωρούν, πρέπει να φεύγεις το σωστό timing».

Mάλιστα, κάτι που είχε προκαλέσει αίσθηση στην αγορά, ήταν ότι επέστρεψε τα εμπορεύματα στους προμηθευτές της Συκάρης AE προκειμένου να μη χάσουν τα λεφτά τους, καθώς αρχή του πατέρα του που προσπάθησε να τηρήσει και εκείνος, ήταν «να μην χρωστάς πουθενά και να σέβεσαι τους συνεργάτες και τους πελάτες».

Αυτός ήταν ο Αντώνης Συκάρης. Ένας άνθρωπος που κατακτούσε απάτητες κορυφές. Έβλεπε μπροστά. Δοτικός και αλληλέγγυος με πολλούς φίλους γύρω του. Το δικό του καταφύγιο ήταν η όμορφη οικογένεια του.

https://www.instagram.com/p/CcNFucrl_zt
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή