Στάθης Γκεβρέκης: Έκανε καμβά την Κομοτηνή και σε αυτή αποτυπώνει τη φαντασία του
Είναι δωρικός. Χρησιμοποιεί την ενέργεια του για να αποτυπώσει καρέ της φαντασίας του στην αγαπημένη του πόλη την Κομοτηνή. Ο Στάθης Γκεβρέκης είναι ένας ζωγράφος ιδιαίτερα προικισμένος. Με χρώματα και σχέδια έχει αλλάξει όλη την πόλη του. Δίνει χαρά στα μικρά παιδιά στα σχολεία, ενώ εικονογραφεί και παιδικά βιβλία.
Ο ίδιος μιλάει στο Newsbomb.gr για την τέχνη του, πως πέρασε την κουλτούρα του street art σε μια απομακρυσμένη περιοχή, για την φαντασία που δεν έχει σύνορα, για την μουντάδα που κρύβουν οι τσιμεντουπόλεις.
Ο Στάθης είναι ένας άνθρωπος με ανήσυχο πνεύμα που τα πινέλα του εκφράζουν τον εσωτερικό του κόσμο, ομορφαίνοντας όμως τον δικό μας.
Κόντρα σε μια βίαια αναπτυσσόμενη εποχή κανείς χαζεύει τα έργα του και ο χρόνος παγώνει. Από την στιγμή που άκουσε την λέξη γκράφιτι το 1992 κάτι μέσα του τον παρακίνησε να το ψάξει, να το «υιοθετήσει», να το βελτιώσει, να το απογειώσει.
Αγαπά πολύ τα παιδιά και φαίνεται όχι μόνο από την συνέντευξη που μας παραχώρησε, αλλά από τους πολλούς τοίχους σε σχολεία που έχει φιλοτεχνήσει και τα σχέδια που έχει αφήσει πάνω τους. Δεν θα ήταν υπερβολή να ειπωθεί πως η Κομοτηνή είναι ο καμβάς του.
Στάθη δίνεις χρώματα και ένταση στους τοίχους της Κομοτηνής, κάνοντας τοιχογραφίες. Πως ξεκίνησε αυτό το εγχείρημα;
«Αυτό ξεκίνησε από μικρή ηλικία το 1992 ακούγοντας μια μαγική λέξη στα παιδικά μου αυτιά την λέξη γκράφιτι από την μεγαλύτερη αδερφή μου».
Ποια είναι τα πιο δυνατά σου έργα;
«Όλα τα έργα κρύβουν την δική τους ιστορία μικρή ή μεγάλη».
Ποια είναι τα κριτήρια που επιλέγεις το σχέδιο που θα κάνεις;
«Τα κριτήρια είναι ο περιβάλλοντας χώρος ως προς τον ανάλογο θεατή. Ποικίλει αυτό από περιοχή σε περιοχή».
Θεωρείς ότι σε μια περιοχή απομακρυσμένη από τα αστικά κέντρα όπως είναι η Κομοτηνή τα έργα σου δίνουν μια εξωστρέφεια και αποτελούν σημείο αναφοράς;
«Θεωρώ ότι ο κάθε καλλιτέχνης εκφράζεται με τον δικό του τρόπο ασχέτως από την περιοχή που βιώνει».
Έχεις κάνει έργα και σε σχολεία; Τι έχεις σχεδιάσει για τα πιτσιρίκια ;
«Ζωγραφίζω και πολλά σχολεία και θεωρώ ότι ζωγραφίζω πρώτα για εμένα τον πιτσιρικά»
Έχεις κάνει εικονογραφήσεις και σε παραμύθια; Σε ποια; Και είναι δύσκολο να αποδώσεις ένα σχέδιο για να μετουσιώσει το παιδί το κείμενο αρχικά μέσα από την εικόνα;
«Έχω εικονογραφήσει και 4 παραμύθια όπως οι φρουτοφιλοι ο Βρασίδας ο ατσίδας στο διαδίκτυο, μια εικόνα μια ιστορία. Δεν θεωρώ ότι είναι δύσκολο για ένα παιδί η μετουσίωση αφού η αγνότητα της σκέψης τους απελευθερώνει την αλήθεια».
Έχεις βραβευθεί με Τιμητικό Μετάλλιο από τον Δήμο Κομοτηνής για το ζωγραφικό σου έργο στους δρόμους της πόλης και έχεις συμμετάσχει σε διάφορες ζωγραφικές εκθέσεις, όπως στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Bienale, στο Kodrafestival, στα ΙΕΚ ΞΥΝΗ, στα Φεστιβάλ Γκράφιτι της Θεσσαλονίκης, σε τριήμερο Workshop στη Φλώρινα και στο ArtAthina με τον Ορίζοντα Γεγονότων. Σίγουρα έχεις βάλει στην καθημερινότητα των ανθρώπινων κομμάτια της φαντασίας σου;
«Έχω βάλει στις γειτονιές κομμάτια της φαντασίας μου αλλά δεν είμαι σίγουρος αν έχω μεταβάλει έστω και λίγο κάποιες ιδιοσυγκρασίες».
Πόσο μουντή θα ήταν η ζωή μας χωρίς χρώματα;
«Μουντή δεν θα ήταν η ζωή μας αλλά τα τσιμέντα που την περιβάλλουν».