25 Απριλίου: Παγκόσμια ημέρα γονικής αποξένωσης
Η Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Αποξένωση Γονέων που αναγνωρίστηκε στις 25 Απριλίου έχει ως στόχο να τονίσει στους φροντιστές τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει η ΠΑ στα παιδιά
Αυτή η ημέρα ευαισθητοποίησης δημιουργήθηκε ως μέρος της παγκόσμιας εκστρατείας ευαισθητοποίησης σχετικά με τη γονική αποξένωση. Η γονική αποξένωση περιγράφεται ως «μια συμπεριφορά από έναν γονέα ή έναν ενήλικα τον οποίο εμπιστεύεται το παιδί, όπως γιαγιά/πατέρα, θεία, θείο κ.λπ., συνειδητή ή ασυνείδητη, που θα μπορούσε να δημιουργήσει αποξένωση στη σχέση μεταξύ παιδιού και γονέα».
Γνωστή και ως Εχθρική Επιθετική Γονεία, η συμπεριφορά που εμφανίζεται μπορεί να είναι ήπια και προσωρινή αλλά και ακραία και συνεχής. Προφανώς, κάθε είδους συμπεριφορά που εμφανίζεται ως αποτέλεσμα γονικής αποξένωσης μπορεί να είναι επιζήμια για ένα παιδί και θα μπορούσε να έχει δυνητικές συνέπειες για τη ζωή εάν η συμπεριφορά τόσο του φροντιστή όσο και του παιδιού δεν αναγνωριστεί και δεν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.
Δεν πρέπει να συγχέεται με το Σύνδρομο Γονικής Αποξένωσης που σχετίζεται με τη συμπεριφορά του παιδιού, η Γονική Αποξένωση εστιάζει στη συμπεριφορά των ενηλίκων. Η Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Αποξένωση Γονέων που αναγνωρίστηκε στις 25 Απριλίου έχει ως στόχο να τονίσει στους φροντιστές τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει η ΠΑ στα παιδιά και να εκπαιδεύσει τους ενήλικες προκειμένου να εντοπίσουν σημάδια ότι είτε αυτοί είτε άλλοι συμπεριφέρονται με τρόπο που θα μπορούσε να επηρεάσει τα παιδιά που τους φροντίζουν.
Η γονική αποξένωση συνήθως περιλαμβάνει έναν φροντιστή που προσπαθεί να στρέψει ένα παιδί εναντίον ενός άλλου συχνά με σκοπό να πείσει το παιδί ότι επιθυμεί να αποκλείσει οριστικά τον άλλο γονέα από τη ζωή του. Τυπικοί τύποι συμπεριφοράς που επιδεικνύουν οι γονείς μπορεί να περιλαμβάνουν: διαρκώς κακολογώντας/υποτιμώντας τον άλλον, περιορισμός της επαφής του άλλου απαγορεύοντας στο παιδί να συζητήσει με τον άλλο γονέα. Δημιουργώντας την εντύπωση ότι ο άλλος γονέας αντιπαθεί ή δεν αγαπά το παιδί, ή προσπαθώντας να αναγκάσει το παιδί να απορρίψει τον γονέα για να κάνει και τον πρώην σύντροφο πρώην γονέα.
Η ιδέα του PAAD ανήκει στηνSarvyEmo από τον Καναδά. Η Emo εισήγαγε τον εορτασμό της ημέρας στα τέλη του 2005 με την αρχική ημερομηνία στις 28 Μαρτίου. Η ημερομηνία αυτή άλλαξε σε 25 Απριλίου για λόγους μάρκετινγκ και τέθηκε σε εφαρμογή το 2006.
Με την επίγνωση έρχεται η εκπαίδευση, και με την εκπαίδευση, έρχεται η δύναμη να σταματήσει η ψυχική και συναισθηματική κακοποίηση των παιδιών.
SarvyEmo : Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με αυτήν την ημέρα ευαισθητοποίησης, επισκεφτείτε έναν από τους πολλούς αποκλειστικούς ιστότοπους1 που στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τις συμπεριφορές που θα μπορούσαν να έχουν μακροχρόνια επίδραση στα παιδιά μας.
Διαβάστε επίσης:
Ενεργοί Μπαμπάδες: Οι καταστροφικές συνέπειες της γονικής αποξένωσης στα παιδιά
Ενεργοί Μπαμπάδες: Η Γονική αποξένωση συνιστά παιδική κακοποίηση