Ηπατίτιδα: Άγνωστο από πού ξεκίνησε - Σε επιφυλακή η Ελλάδα

Ηπατίτιδα σε παιδιά: Το πρώτο σημάδι που πρέπει να χτυπήσει καμπανάκι στους γονείς είναι ο ίκτερος, δηλαδή το κιτρίνισμα των ματιών και του δέρματος.

Ηπατίτιδα: Άγνωστο από πού ξεκίνησε - Σε επιφυλακή η Ελλάδα
Οι ειδικοί καλούν τους γονείς να απευθύνονται αμέσως σε παιδίατρο σε περίπτωση που δουν κάποια αλλαγή στο χρώμα του ματιού ή στο χρώμα του δέρματος.
INTIME / Φωτογραφία Αρχείου
6'

Συναγερμός έχει σημάνει στο Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας λόγω μίας 16χρονης κοπέλας η οποία εισήχθη τη Μεγάλη Τετάρτη για νοσηλεία με συμπτώματα ηπατίτιδας. Ωστόσο μέχρι στιγμής όλα δείχνουν πως δεν αποτελεί κρούσμα οξείας ηπατίτιδας.

«Το παιδί δεν έκανε ούτε ίκτερο, ούτε είχε υψηλές τρανσαμινάσες, κάτι που αποτελεί ένα καλό δείγμα και ενδεχομένως να σημαίνει ότι δεν πρόκειται για οξεία ηπατίτιδα», ανέφεραν πηγές του υπουργείου Υγείας.

Η πρώτη εξέταση στην οποία υπέβαλαν την 16χρονη μαθήτρια ήταν για αυξημένες τρανσαμινάσες. Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης εξηγεί τι είναι οι «τρανσαμινάσες»: «Θα γίνουν εξετάσεις πρώτα - πρώτα τρανσαμινάσες οι οποίες είναι τεστ για το συκώτι κι αν αυτές είναι πάνω από 500-1.000 είναι ένδειξη ηπατίτιδας για να συνεχιστούν κι άλλες εξετάσεις».

Πληροφορίες του MEGA αναφέρουν ότι οι τρανσαμινάσες του κοριτσιού μετά βίας ξεπερνούσαν τις 300, ενώ δεν παρουσίασε ούτε κιτρίνισμα στο λευκό του ματιού ή του δέρματος.

Από την 16χρονη πήραν αίμα το οποίο εστάλη στην Ιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης για να ελεγχθεί αν η 16χρονη είναι θετική στον αδενοϊό, που προκαλεί συνήθως αυτή την οξεία ηπατίτιδα.

Μίνα Γκάγκα: «Είμαστε σε ετοιμότητα»

Οι ελληνικές υγειονομικές αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας ανά τον κόσμο αυξάνονται συνεχώς, μέχρι χθες ανέρχονταν στα 190.

«Αν μπορώ να ηρεμήσω λίγο τους γονείς δεν έχουμε ύποπτο περιστατικό στην Ελλάδα. Είμαστε σε ετοιμότητα», σημείωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

Τα περισσότερα περιστατικά, 114 στον αριθμό, εντοπίζονται στη Βρετανία, στην οποία πάντως υπολογίζονται πως υπάρχουν 15 εκατομμύρια παιδιά.

«Κατά αναλογία, αν έρθει το πρόβλημα που υπάρχει στην Βρετανία στην Ελλάδα, άντε να έχουμε 10-20 παιδιά που θα αρρωστήσουν», υπογράμμισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

«Τα συμπτώματα είναι πόνος στην κοιλιά , ναυτία εμετός, διάρροια δηλαδή συμπτώματα γαστρεντερίτιδας και εχουν κατά κύριο λόγο κίτρινο χρώμα», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης.

Αυτό που ανησυχεί κυρίως τους ηπατολόγους είναι πως το 10% των παιδιών που μολύνθηκαν χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος.

«Στις γνωστές ηπατίτιδες είναι αμελητέα τα περιστατικά, στους ενήλικες είναι 1-2% οπότε το 10% καταλαβαίνετε πόσο μεγάλο ποσοστό είναι», σημείωσε ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) Γιώργος Παπαθεοδωρίδης.

Στην Ελλάδα δεν πραγματοποιούνται παιδικές μεταμοσχεύσεις ήπατος

Εφόσον χρειαστεί μεταμόσχευση σε ανήλικο, αυτή θα πρέπει να γίνει στην Ιταλία καθώς, δεν πραγματοποιούνται από το 2000 και μετά στην Ελλάδα μεταμοσχεύσεις ήπατος στα παιδιά.

«Μεταμοσχεύονται με επιτυχία στην Ιταλία σε δύο μεγάλα κέντρα ένα στη Ρώμη και ένα στο Παλέρμο. Τα ποσοστά επιτυχίας είναι πολύ υψηλά», συμπλήρωσε ο κ. Παπαθεοδωρίδης.

Η μεταμόσχευση στα παιδιά γίνεται άμεσα εντός 24-48 ωρών χωρίς αναμονή. Μπορεί ο δότης να είναι ο γονέας δίνοντας μέρος του συκωτιού του ή αν δεν είναι συμβατός να βρεθεί το κατάλληλο μόσχευμα.

«Το παιδί που μεταμοσχεύεται παίρνει ανοσοκατασταλτικά φάρμακα εφόρου ζωής. Δεν είναι εύκολη διαδικασία και είναι λογικό να αγχώνονται τα παιδιά και οι γονείς» κατέληξε ο πρόεδρος του ΕΟΜ.

Δύο επικρατούσες θεωρίες για τα κρούσματα σε παιδιά

Οι δυο επικρατούσες θεωρίες για τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά είναι «η πρώτη να πρόκειται για αποτέλεσμα ενός long – Covid περιστατικού σε ένα παιδί του οποίου οι γονείς μπορεί να μην έχουν καταλάβει καν ότι έχει νοσήσει και η δεύτερη θεωρία ότι τα παιδιά να μην έχουν εκτεθεί σε διάφορους ιούς σε μικρότερες ηλικίες, με αποτέλεσμα να έχουν μια μεγαλύτερη ευαισθησία του ανοσοποιητικού», τόνισε η παθολόγος Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και μετέδωσε και η ΕΡΤ.

«Αυτό που έχει βρεθεί στο 50% με 70% των περιστατικών είναι ένας αδενοϊός, ειδικά η υποκατηγορία αδενοϊού τύπου 41, ο οποίος φαίνεται να σχετίζεται με κάποιο τρόπο. Ένα μικρότερο ποσοστό των παιδιών αυτών γύρω στο 20% με 30% φαίνεται είτε να ήταν εκείνη την περίοδο θετικά στον κορονοϊό είτε να είχαν νοσήσει τους προηγούμενους 2-3 μήνες με κορονοϊό», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την κυρία Ψαλτοπούλου, «πρόκειται για περιστατικά οξείας, σοβαρής ηπατίτιδας αγνώστου αιτιολογίας». «Στις εξετάσεις τα παιδιά – που ήταν κυρίως 2 με 5 ετών αλλά το εύρος των ηλικιών ήταν από ενός μηνός έως 16 ετών – ήταν αρνητικά στις ηπατίτιδες A, B, C, D και E περιμένουμε να είναι θετικά με τόσο αυξημένα ηπατικά ένζυμα», επισήμανε, σημειώνοντας ότι «οι διεθνείς Οργανισμοί έχουν ζητήσει από όλες τις χώρες να έχουν ένα πολύ καλό ιστορικό των παιδιών και από θέματα ιολογικά και από θέματα τοξικότητας, για να δουν τι μπορεί να συνδέει όλα αυτά τα παιδιά ως προς την εμφάνιση αυτού του συνδρόμου».

Η παθολόγος κάλεσε τους γονείς να απευθύνονται αμέσως σε παιδίατρο σε περίπτωση που δουν κάποια αλλαγή στο χρώμα του ματιού ή στο χρώμα του δέρματος, δηλαδή «αν κιτρινίσουν τα παιδιά». Πρόσθεσε, δε, ότι υπάρχουν περιπτώσεις με πρόδρομα συμπτώματα από το γαστρεντερικό (ναυτίες, έμετοι κ.τλ), ενώ μπορεί να προηγηθεί πυρετός, κόπωσης, και κνησμός στο δέρμα.

Οδηγίες για τους γονείς

Ως προς τις οδηγίες για τους γονείς, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε: «Δεν χρειάζεται πανικός, η ηπατίτιδα είναι γνωστή σε εμάς. Αν το παιδί έχει κάποια συμπτώματα που μοιάζουν με της γαστρεντερίτιδας, δηλαδή εμετούς και διάρροια, πρέπει να επικοινωνήσουν αμέσως με τον γιατρό τους ο οποίος ξέρει και το ιστορικό για να αντιμετωπιστεί καταλλήλως η κατάσταση».

Μιλώντας στην ίδια εκπομπή, η καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ Βασιλική Σπούλου, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων: «Ο τρόπος με τον οποίο επικοινωνείται η πληροφορία δίνει ένα επιπλέον άγχος στους γονείς. Δεν νομίζω ότι μπορούμε να πούμε πολλά πράγματα στους γονείς για το πώς να προφυλάξουν τα παιδιά τους. Είναι κάτι που επί της ουσίας δεν το ξέρουμε. Γαστρεντερίτιδες υπάρχουν πολλές αυτή την περίοδο. Το δικό μου μήνυμα προς τους γονείς είναι να μην φοβούνται και να στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο και αν έχουν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας, να συμβουλεύονται τον γιατρό τους».

Διαβάστε επίσης:

Ηπατίτιδα: Αυτές είναι οι δύο επικρατούσες θεωρίες για τα κρούσματα σε παιδιά

Παγκόσμιος συναγερμός: Η οξεία ηπατίτιδα εξαπλώνεται στην Ασία και τον Καναδά

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή