ΡΕΠΟΡΤΑΖ NEWSBOMB.GR

Διχασμένοι οι πολίτες με το Fuel Pass - «Ακόμα ένα επίδομα το καλοκαίρι» θέλει η Ζάγκα

«1,5 εκατ. δικαιούχοι έχουν λάβει το Fuel Pass» - Τι αναφέρουν στο Newsbomb.gr πολίτες και η Μαρία Ζάγκα, πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Αττικής

Διχασμένοι οι πολίτες με το Fuel Pass
Διχασμένοι οι πολίτες με το Fuel Pass
Intimenews
5'

Διχασμένοι εμφανίζονται οι πολίτες για το επίδομα βενζίνης που έδωσε η κυβέρνηση, το οποίο ναι μεν είναι μια βοήθεια, όπως τονίζουν, το ποσό ωστόσο είναι μικρό και δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες τους.

«Έχουμε κάνει την αίτηση και περιμένουμε να δούμε αν θα γίνει αποδεκτή», τόνισε ένας πολίτης στην κάμερα του Newsbomb.gr, χαρακτηρίζοντας παράλληλα «κοροϊδία τα 13 ευρώ τον μήνα». «Πού να πάμε με πέντε λίτρα;», αναρωτήθηκε ο άνδρας, ο οποίος ωστόσο τόνισε ότι η εφαρμογή ήταν ιδιαίτερα εύκολη στη χρήση της.

«Ήταν αρκετά εύκολο, μπορούσαμε να το κάνουμε μόνοι μας σπίτι αλλά το ποσό δεν νομίζω να είναι αρκετό για να καλύψει τις ανάγκες των πολιτών. Οι αυξήσεις έχουν επηρεάσει την τσέπη μας», κατέληξε.

Αντίθετη άποψη είχε μια γυναίκα η οποία μπορεί να μην δικαιούταν το επίδομα, τόνισε ωστόσο ότι «το fuel pass βοηθάει, είναι καλύτερο από το να μην παίρνεις τίποτα». Η καλύτερη λύση θα ήταν να μπει πλαφόν στην τιμή πρόσθεσε και εξήγησε ότι οι αυξήσεις έχουν επηρεάσει τα ελληνικά νοικοκυριά.

«O κόσμος με αυτή την ακρίβεια δυσκολεύεται πάρα πολύ. Βάζει το ίδιο ποσό, 20 ευρώ, αλλά παίρνει λιγότερη βενζίνη. Άρα εγώ εισπράττω λιγότερα χρήματα και το κράτος παίρνει λιγότερο φόρο αφού οι πωλήσεις πέφτουν», τόνισε στο Newsbomb.gr η κα. Μαρία Ζάγκα, πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Αττικής.

Όσο για το ποιος κερδίζει από αυτή την κατάσταση, σύμφωνα με την κυρία Ζάγκα; «Το παρεμπόριο», απαντά.

«Όσο είναι ακριβό το καύσιμο, ο κόσμος μέσα στην απελπισία του πηγαίναι στα φθηνά μαγαζιά. Πώς αυτοί πουλάνε στην τιμή που εμείς αγοράζουμε; Κάτι δεν πάει καλά», προσθέτει.

Αναφορικά με το επίδομα βενζίνης είπε: 13 ευρώ τον μήνα φάνηκαν πολύ λίγα στους πολίτες στην αρχή. Μετά το ξανασκέφτηκαν. Θεωρώ χαζό να δίνει οποιοδήποτε επίδομα το κράτος και ο πολίτης να μην το παίρνει. Ανάλογα με την κρίση, η κυβέρνηση πρέπει να δώσει και ένα δεύτερο επίδομα τον Ιούλιο. Κάθε καλοκαίρι ανεβαίνουν οι τιμές και δεν ανεβαίνουν από εμάς.

Πιερρακάκης: «1,5 εκατ. δικαιούχοι έχουν λάβει το Fuel Pass»

Πάνω από 1,5 εκατομμύρια αιτήσεις έχουν ήδη γίνει για την επιδότηση καυσίμων, για το Fuel Pass, τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ.

«Ήδη το 1,2 εκατομμύρια έχουν προωθηθεί στα πιστωτικά και τραπεζικά ιδρύματα για να γίνει η πίστωση στους iban είτε για να εκδοθούν οι προπληρωμένες κάρτες. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι περίπου το 30% του συνολικού αριθμού, που έχει εγκριθεί αφορά κάρτες αντί για πίστωση σε iban. Και αυτό είναι μια ενδιαφέρουσα αλλαγή διότι οι προπληρωμένες κάρτες στα κινητά τηλέφωνα έχουν την διάσταση ότι αφορούν πληρωμή μόνο για αυτόν τον σκοπό», είπε ο κ. Πιερρακάκης.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι «το συνολικό πλήθος των δικαιούχων είναι περί τα 3 εκατομμύρια, η πλατφόρμα έχει ανοίξει για όλα τα ΑΦΜ, όλες οι πληροφορίες είναι στο voucher.gov.gr, να μπούνε οι πολίτες να δούνε αν είναι δικαιούχοι κι από κει και πέρα νομίζω ότι είναι μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση σε σχέση με το πώς μπορούν να χρησιμοποιούμε πλέον τέτοιου τύπου τεχνολογίες και εργαλεία σε ό,τι αφορά την προνοιακή πολιτική». Ο κ. Πιερρακάκης μάλιστα σχολίασε ότι πρόδρομος αυτής της πρωτοβουλίας ήταν το Freedom Pass «και είχαμε διαπιστώσει ότι πάλι υπήρχε συνάρτηση με συγκεκριμένα καταστήματα, με συγκεκριμένα κομμάτια της οικονομίας. Από και κει και πέρα διαχειριζόμαστε μια κατάσταση, η οποία έχει μεγάλες δυσκολίες, είμαστε σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο σε σχέση με την ενεργειακή κρίση και η κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει το μέγιστο δυνατό, το καλύτερο δυνατό».

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στις νέες υπηρεσίες τις οποίες ετοιμάζει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και οι οποίες θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα, όπως οι μεταβιβάσεις αυτοκινήτων, μεταβιβάσεις ακινήτων, ίδρυση ατομικής επιχείρησης, αλλά και η προληπτική ιατρική, η οποία αποτελεί το επόμενο βήμα που έχουν αποφασίσει τα υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Τους επόμενους μήνες θα υπάρξει η πρωτοβουλία για αποστολή παραπεμπτικών εξετάσεων, «πρώτα θα είναι οι μαστογραφίες όπου θα μπορέσουμε να στείλουμε παραπεμπτικά εξετάσεων στις ενδιαφερόμενες για να μπορέσουν [...] να κάνουν συγκεκριμένες εξετάσεις. Λαμβάνουμε μια μεγάλη πρωτοβουλία αφενός να χρησιμοποιήσουμε τα τεχνολογικά μέσα που έχουμε και να τα εμπλουτίσουμε με χρηματοδοτικές δυνατότητες με το πρόγραμμα "Σπ. Δοξιάδης" για να μπορέσουμε να καλέσουμε τον κόσμο να κάνει δωρεάν προληπτικές εξετάσεις».

Ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε ότι «την ψηφιακή πολιτική την χρειάζεται περισσότερο ο πιο αδύναμος, εκείνος που δεν έχει κάποιον τον βοηθήσει, που δεν έχει χρόνο, δεν έχει πόρους να διαθέσει. Είναι ένα μέτρο κοινωνικής πολιτικής η καλή και γρήγορα εξυπηρέτηση του πολίτη και ένα μέτρο σεβασμού. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε, έχουμε φτάσει δυο χρόνια μετά περίπου στις 1.400 υπηρεσίες στο gov.gr».

Όσον αφορά στο θέμα των κυβερνοεπιθέσεων, ο υπουργός τόνισε ότι «θα συναντήσουμε προβλήματα τα επόμενα χρόνια σε αυτόν τον τομέα, θα υπάρξουν κυβερνοεπιθέσεις, το θέμα είναι να είναι οι λιγότερες δυνατές και όσο το δυνατόν πιο μικρού βεληνεκούς. Το θέμα δεν είναι να μη συμβούν αλλά να έχουν την όσο το δυνατόν μικρότερη κλίμακα όταν και αν συμβούν, να αποτρέψουμε όσο πιο πολλές μπορούμε κι αν συμβούν να έχουν μικρή επίδραση. Οπότε κάνουμε μια σειρά από ενέργειες, έχουμε δημοσιεύσει την εθνική στρατηγική κυβερνοασφάλειας, είναι κάτι που μας απασχολεί καθημερινά».

Διαβάστε επίσης:

Επίδομα βενζίνης: Το πρόβλημα με την πληρωμή μέσω NFC και η λύση που εξετάζεται

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή