Πρόεδρος Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας στο Newsbomb.gr: Το σύμπτωμα που προειδοποιεί για ηπατίτδα

Τρία ύποπτα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά ανακοινώθηκε από τον ΕΟΔΥ ότι έχουν εντοπιστεί στην Ελλάδα - Καθησυχαστική είναι η ελληνική ιατρική κοινότητα - Τι λέει στο Newsbomb.gr o Πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος - Το σύμπτωμα που πρέπει να προσέξουν οι γονείς το οποίο υποδηλώνει ερεθισμό στο συκώτι 

Πρόεδρος Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας στο Newsbomb.gr: Το σύμπτωμα που προειδοποιεί για ηπατίτδα
Κατά τον ΠΟΥ, κρούσματα ηπατίτιδας που μέχρι στιγμής δεν έχουν εξήγηση έχουν καταγραφεί σε 20 χώρες.
INTIME
7'

Καθησυχαστικός ως προς τα ύποπτα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά και στη χώρα μας, εμφανίστηκε μιλώντας στο Newsbomb.gr o Πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο: «ήταν τρία παιδιά τα οποία είχαν ερεθισμό στο συκώτι τους, ο οποίος δεν οφειλόταν στις κοινές ηπατίτιδες A, B, C, D, E. Η περίπτωση της οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά δεν είναι κάποια πανδημία ή επιδημία είναι σποραδικές μορφές και το περίεργο είναι ότι τα περισσότερα κρούσματα είναι στο Ηνωμένο Βασίλειο. Δυστυχώς ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας δεν μας έχει δώσει πληροφορίες αν σε όλα αυτά τα παιδιά ήταν κεραυνοβόλος μορφή από το πρώτο 24ωρο ή αν εξελίχθηκαν με καθυστερημένη διάγνωση και επιδεινώθηκαν. Το πιθανότερο είναι να πρόκειται για καθυστερημένη διάγνωση. Στη χώρα μας δεν νομίζω ότι συντρέχει λόγος ανησυχίας διότι έχουμε ένα από καλύτερα συστήματα πρωτοβάθμιας φροντίδας των παιδιών. Οι παιδίατροι στη χώρα μας έχουν την καλύτερη αναλογία. Είναι ένας παιδίατρος για 500 γεννήσεις. Στην Αμερική είναι ένας παιδίατρος για 1.400 γεννήσεις. Στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν περισσότερο γενικούς γιατρούς που εκπαιδεύονται έξι μήνες και στην παιδιατρική. Ίσως γι' αυτό στην αρχή ίσως είχαμε τόσα κρούσματα στην Βρετανία και τώρα που υπήρξε ευαισθητοποίηση μειώνονται».

Και πρόσθεσε: «στην Ελλάδα να ξαναπούμε δεν φαίνεται ότι πρόκειται για περιπτώσεις οξείας ηπατίτιδας. Κάποιος ιός ερέθισε το συκώτι και κάνει συμπτώματα εντός εισαγωγικών ηπατίτιδας τα οποία διαγνώστηκαν έγκαιρα και αντιμετωπίστηκαν σωστά. Αυτό που θα πρέπει να πούμε στους γονείς είναι ότι αν δουν να έχει κιτρινίσει το ασπράδι του ματιού να τρέξουν στον γιατρό να τους βοηθήσει να το αντιμετωπίσουν. Και σε αυτή την περίπτωση δεν μιλάμε για ηπατίτιδα αλλά για μια φλεγμονή στο συκώτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί».

Τα τρία κρούσματα της Ελλάδας δηλώθηκαν στο ECDC

Η Ελλάδα περιλαμβάνεται πλέον στις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν εντοπίσει περιπτώσεις οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά, χωρίς σαφή αιτιολογία, καθώς ο ΕΟΔΥ ενημέρωσε τις ευρωπαϊκές αρχές, ακολουθώντας την προβλεπόμενη διαδικασία. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, προς το παρόν, δεν υπάρχει ορισμός από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για το τι συνιστά το επιβεβαιωμένο κρούσμα, και ο λόγος γίνεται για πιθανά κρούσματα, δηλαδή για άτομα ηλικίας έως 16 ετών, που εμφανίζουν οξεία ηπατίτιδα με τρανσαμινάσες ορού πάνω από 500 IU/L (AST ή ALT), χωρίς να τεκμηριώνεται λοίμωξη από ιούς ηπατίτιδας (Α, Β, C, D, Ε), από την 1η Ιανουαρίου 2022 και μετά.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τρία περιστατικά παιδιών με οξεία ηπατίτιδα που πληρούν τα κριτήρια του «πιθανού κρούσματος», σύμφωνα με τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Τα δύο εξ αυτών, ηλικίας 14 μηνών και 10 ετών, παρουσίασαν συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα (κοιλιακό άλγος και εμέτους) και πυρετό και από τον εργαστηριακό έλεγχο διαπιστώθηκε αύξηση των ηπατικών ενζύμων (τρανσαμινάσες >500 IU/ml). Το άλλο παιδί, ηλικίας 18 μηνών ήταν ασυμπτωματικό και οι τρανσαμινάσες του βρέθηκαν αυξημένες>500 IU/ml σε προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο. Ο έλεγχος για ιογενείς ηπατίτιδες Α-Ε ήταν αρνητικός σε όλα τα παιδιά. Από τον υπόλοιπο εργαστηριακό έλεγχο σε κανένα παιδί δεν ανιχνεύτηκε ιός EBV, CMV, αδενοϊός ή SARS-CoV-2. Το ένα δεν νοσηλεύτηκε και τα δύο χρειάστηκαν ολιγοήμερη νοσηλεία. Τα παιδιά δεν παρουσίασαν καμία επιπλοκή, δεν έλαβαν ειδική αγωγή και είναι σε άριστη γενική κατάσταση.

Ο ΕΟΔΥ σημειώνει ότι οι κλινικοί γιατροί είναι σε εγρήγορση, έχουν ενημερωθεί και επαγρυπνούν για την έγκαιρη ανίχνευση παιδιών ηλικίας έως 16 ετών, που παρουσιάζουν σημεία και συμπτώματα ηπατίτιδας, χωρίς σαφή αιτιολογία και σε τέτοια περίπτωση συμπληρώνουν και αποστέλλουν στον Οργανισμό δελτίο δήλωσης κρούσματος.

Ο ΕΟΔΥ παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της κατάστασης, βρίσκεται σε συστηματική επικοινωνία με τους ευρωπαϊκούς φορείς Δημόσιας Υγείας, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) και έχει ήδη ενημερώσει σχετικά, όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας, τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, καθώς και τις Επιστημονικές Εταιρείες, τα μέλη των οποίων ενδέχεται να αντιμετωπίσουν παρόμοια περιστατικά. Επίσης, έχουν σταλεί οδηγίες για τη συλλογή και αποστολή δειγμάτων στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας, ώστε να γίνεται άμεσα ο απαιτούμενος έλεγχος για τον εντοπισμό της αιτίας της επιδημικής έξαρσης.

Τα ύποπτα συμπτώματα

Τα συμπτώματα ηπατίτιδας, σε συνδυασμό με τρανσαμινάση ορού > 500 IU/L (AST ή ALT), τα οποία θα πρέπει να οδηγήσουν σε περαιτέρω έλεγχο, είναι:

- Ίκτερος

- Υπέρχρωση ούρων ή/και αποχρωματισμό των κοπράνων

- Κνησμός

- Αρθραλγία/μυαλγία

- Πυρετός

- Ναυτία, έμετος ή κοιλιακό άλγος

- Λήθαργος και/ ή απώλεια όρεξης.

348 κρούσματα σε 20 χώρες σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Κατά τον ΠΟΥ, κρούσματα ηπατίτιδας που μέχρι στιγμής δεν έχουν εξήγηση έχουν καταγραφεί σε 20 χώρες. Συνολικά 70 ύποπτα κρούσματα, που έχουν αναφερθεί από 13 χώρες, εκκρεμεί να επιβεβαιωθούν με εργαστηριακές εξετάσεις.

Μόνο έξι χώρες έχουν καταγράψει πάνω από πέντε κρούσματα. Όμως το Ηνωμένο Βασίλειο με 160, έχει καταγράψει μακράν τα περισσότερα.

«Επιτεύχθηκαν σημαντικές πρόοδοι σε ό,τι αφορά τις επιπρόσθετες έρευνες και τον καταυγασμό των υποθέσεων εργασίας», σημείωσε η Φίλιπα Ίστερμπρουκ του παγκόσμιου προγράμματος του ΠΟΥ για την αντιμετώπιση της ηπατίτιδας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η Βρετανία συντονίζει μελέτες για τα γονίδια των παιδιών που εκδήλωσαν την ασθένεια, την αντίδραση του ανοσοποιητικού τους συστήματος, τους ιούς και άλλες επιδημιολογικές έρευνες, σημείωσε.

Η Βρετανία ήταν η χώρα που ενημέρωσε πρώτη τον ΠΟΥ, την 5η Απριλίου, για δέκα περιπτώσεις σοβαρής ηπατίτιδας ανηλίκων στη Σκοτία. Επρόκειτο για παιδιά κάτω των δέκα ετών.

Στις ΗΠΑ, οι υγειονομικές αρχές ανέφεραν την Παρασκευή ότι διενεργούν έρευνες για 109 τέτοια κρούσματα, ανάμεσά τους πέντε θανατηφόρα. Τρία παιδιά έχουν επίσης πεθάνει στην Ινδονησία.

«Ως αυτή την ώρα, οι βασικές υποθέσεις παραμένουν αυτές που εμπλέκουν κάποιον αδενοϊό, λαμβάνοντας επίσης υπόψη το ρόλο της COVID, είτε πρόκειται για ταυτόχρονη μόλυνση, είτε για πρότερη μόλυνση», σύμφωνα με την Ίστερμπρουκ.

Οι εξετάσεις που έγιναν την περασμένη εβδομάδα επιβεβαίωσαν ότι το 70% των κρουσμάτων ήταν θετικό σε αδενοϊό, με τις περιπτώσεις του υποτύπου 41 –ο οποίος κανονικά συνδέεται με τη γαστρεντερίτιδα– να είναι οι περισσότερες, πρόσθεσε.

Οι αδενοϊοί εξαπλώνονται γενικά με την προσωπική επαφή, από τα σταγονίδια που εκκρίνονται με την αναπνοή και την εκπνοή, ή από επιφάνειες. Είναι γνωστό ότι προκαλούν συμπτώματα στο αναπνευστικό, επιπεφυκίτιδες, προβλήματα στην πέψη.

Οι εξετάσεις έδειξαν επίσης ότι το 18% των ασθενών είχε μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό.

«Την επόμενη εβδομάδα θα επικεντρωθούμε σε ιολογικές εξετάσεις για την έκθεση ή παρελθούσες μολύνσεις» από τον νέο κορονοϊό, ανέφερε η Ίστερμπρουκ.

Μετά τον εντοπισμό των 169 πρώτων κρουσμάτων, ο ΠΟΥ είχε υπογραμμίσει πως σε κανένα από τα κρούσματα δεν εντοπίστηκαν οι ιοί της ηπατίτιδας A, B, C, D και E.

Τα περισσότερα παιδιά που ασθένησαν παρουσίασαν γαστρεντερικά συμπτώματα, ιδίως πόνους στην κοιλιακή χώρα, διάρροιες, εμετούς, ή ακόμη και ίκτερο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, προκλήθηκε ηπατική ανεπάρκεια και χρειάστηκε μεταμόσχευση ήπατος.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή