«Χρυσάφι» το σουβλάκι και τα καλαμαράκια στη Μύκονο - Οι τιμές που εξοργίζουν
Η Μϋκονος προκαλεί με τις τιμές που χρεώνουν ορισμένοι επιχειρηματίες φαγητά όπως το σουβλάκι ή τα καλαμαράκια
Απλησίαστη για τον μέσο τουρίστα φαίνεται ότι θα είναι για άλλο ένα καλοκαίρι η Μύκονος με τα καβουροπόδαρα από «χρυσάφι» που έφτασαν μέχρι τα διεθνή μέσα ενημέρωσης να βάζουν στο μικροσκόπιο το «νησί των ανέμων» για τις ακριβές – έως και παράλογες ορισμένες φορές - τιμές.
Χαρακτηριστικό το απόσπασμα από δημοσίευμα της γερμανικής Handelsblatt στο οποίο αναφέρεται ότι ναι μεν «η Ελλάδα είναι το νέο ανατέλλον αστέρι ανάμεσα στους προορισμούς για διακοπές μετά την πανδημία» αλλά την ίδια ώρα «εάν δεν προσέξει κανείς στη Μύκονο, θα τον ξεσκίσουν αλύπητα».
Ο Γερμανός αρθρογράφος αναφέρει, μάλιστα, και παραδείγματα: «79 ευρώ η μερίδα καλαμάρια στα κάρβουνα, 15 ευρώ ο εσπρέσο. Στα κοινωνικά δίκτυα πολλοί ταξιδιώτες εκτονώνουν την οργή τους για τις υπέρογκες τιμές στο πιο κοσμικό νησί της Ελλάδας. Μέχρι στιγμή ωστόσο οι υπερβολές δεν έχουν αμβλύνει αισθητά την επιθυμία για ταξίδια. Το brand name Ελλάδα προσελκύει».
Ο Alpha βρέθηκε στο λιμάνι της Μυκόνου και κατέγραψε μαρτυρίες τουριστών από την εμπειρία τους στα καταστήματα εστίασης με όσα ακούστηκαν να προκαλούν τουλάχιστον απορία για το πώς σκέφτονται ορισμένοι επιχειρηματίες.
Συγκεκριμένα ένας τουρίστας είπε ότι ανάλογα με το μέρος που βρισκόταν στη Μύκονο η τιμή της χωριάτικης σαλάτας κυμάνθηκε από 20 έως και 25 ευρώ με έναν δεύτερο να καταθέτει ότι πλήρωσε 25 ευρώ για ένα σουβλάκι.
Την ίδια ώρα σε κριτικές που έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο υπάρχουν αναφορές τουριστών που ισχυρίζονται ότι πλήρωσαν 150 ευρώ για μία μερίδα καλαμαράκια ή 50 ευρώ για ένα ποτήρι μπύρα.
Από την πλευρά του το υπουργείο Τουρισμού σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία διαμηνύει ότι δεν θα υπάρξει καμία ανοχή σε περιστατικά εκμετάλλευσης τόσο εργαζομένων όσο και τουριστών.
Με αφορμή την υπόθεση στη Μύκονο με τα «χρυσά» καβουροπόδαρα, τα οποία χρέωσαν 600 ευρώ σε δυο τουρίστριες όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Τουρισμού, το υπουργείο αντιμετωπίζει με αυστηρότητα τέτοια περιστατικά προσθέτοντας ότι ο εν λόγω επιχειρηματίας ελέγχεται από τρία διαφορετικά υπουργεία για διαφορετικού τύπου παραβάσεις
«Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας, πέρασε τέσσερις μέρες στη Σύρο στα δικαστήρια και ελέγχεται αυτή τη στιγμή από το υπουργείο Ανάπτυξης, Εργασίας και Τουρισμού για φορολογικές παραβάσεις, ασφαλιστικές παραβάσεις, γιατί δεν είχε ναυαγοσώστη, γιατί δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις, για τον τρόπο τον οποίο λειτουργούσε σε ότι έχει να κάνει με τους εργαζομένους του. Θα έχει να ασχοληθεί πολύ - πολύ καιρό ο ίδιος και οι επιχειρήσεις του με τα συγκεκριμένα προβλήματα τα οποία δημιούργησε στον εαυτό του από τη συμπεριφορά του», τόνισε ο κ. Κικίλιας.