Νέο τοπίο στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με συμφωνίες δισεκατομμυρίων
Μια σειρά από συμφωνίες αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ αλλάζουν άρδην το τοπίο στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Γράφει ο Δημήτρης Πεφάνης
Κορυφαίοι επιχειρηματικοί όμιλοι της χώρας σπεύδουν να επενδύσουν στην πράσινη μετάβαση, ενώ την ίδια στιγμή άλλοι επιλέγουν να κατοχυρώσουν κέρδη, καθώς το αυξημένο ενδιαφέρον έχει ανεβάσει τις αποτιμήσεις κατακόρυφα.
Παράλληλα, ξένα funds μπαίνουν δυναμικά στην αγορά, προσβλέποντας σε σημαντικές υπεραξίες και επιλέγουν είτε να εξαγοράσουν, είτε να συνεργαστούν με εγχώριους «παίκτες».
Το μεγαλύτερο ντιλ, που άλλαξε άρδην το χάρτη της ανανεώσιμης ενέργειας στην Ελλάδα είναι η εξαγορά των αιολικών της ΕΛΛΑΚΤΩΡ από τον όμιλο της Motor Oil. Πρόκειται για μια συμφωνία, η αξία της οποίας υπολογίζεται στο 1 δισ. ευρώ (περιλαμβανομένης και της αξίας για την είσοδο της Μotor Oil στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ). Πρόκειται για μια συμφωνία-σταθμό στον κλάδο, καθώς η Motor Oil αυξάνει κατακόρυφα το «πράσινο» αποτύπωμά της, ενώ ταυτόχρονα η ΕΛΛΑΚΤΩΡ ενισχύεται κεφαλαιακά, δίνοντας έμφαση στους βραχίονες της κατασκευής αλλά και των παραχωρήσεων.
Σημειώνεται ότι με το deal των ΑΠΕ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ η Motor Oil προσέθεσε στο χαρτοφυλάκιό της έργα σε λειτουργία ισχύος 493 MW καθώς επίσης και μια σειρά από έργα υπό κατασκευή ή ανάπτυξη συνολικής ισχύος άνω του 1,6GW.
Μια δεύτερη εξέλιξη, που εφόσον γίνει πράξει θα φέρει αλλαγές κορυφής στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αφορά την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και τη φημολογούμενη διάθεση ενός σημαντικού ποσοστού της εταιρείας, πιθανότατα σε κάποιο ξένο fund. Με δεδομένο ότι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είναι αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος «παίκτης» στην ελληνική αγορά, μια τέτοια εξέλιξη θα ανέτρεπε πλήρως τις ισορροπίες δυνάμεων στον κλάδο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στους «μνηστήρες» φέρεται να περιλαμβάνεται το αυστραλιανό fund Macquarie, εντούτοις, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, οι προτάσεις που έχει στα χέρια της και εξετάζει η ΤΕΡΝΑ είναι περισσότερες από μία. Ωστόσο, κανείς δεν είναι σε θέση να προεξοφλήσει το τελικό αποτέλεσμα ούτε βέβαια το ύψος της συμφωνίας, ειδικά σε μια τόσο ταραχώδη περίοδο για τις αγορές.
Τη δική της κίνηση στη «σκακιέρα» των εξαγορών ΑΠΕ έκανε πρόσφατα και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η οποία απέκτησε τα έργα ΑΠΕ της Volterra. Η αξία της συναλλαγής έφτασε τα 133 εκατ. ευρώ, και είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία ολοκλήρωσε μια τέτοιου μεγέθους κίνηση εξαγοράς. Με τη συναλλαγή η ΔΕΗ αποκτά ένα χαρτοφυλάκιο έργων ισχύος άνω των 110MW. Μάλιστα, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, πρόκειται για ένα από μια σειρά από deals που σκοπεύει να κάνει η ΔΕΗ το προσεχές διάστημα.
Παράλληλα, σε ένα ακόμη deal, η «R Energy 1», συμφερόντων της οικογένειας Ρόκα, ανακοίνωσε πως προχώρησε στην εξαγορά του 100% των μετοχών των εταιρειών «Α.Λ. Ενεργειακή ΙΚΕ», «Α.Π. Ενεργειακή ΙΚΕ», και «Ε.Π. Ενεργειακή ΙΚΕ», του Ομίλου SUNEL Group.
Οι εταιρείες αυτές λειτουργούν 35 φωτοβολταϊκά πάρκα δυναμικότητας 17.5 MW ενώ εντός του μήνα ξεκινά η κατασκευή ακόμα 13 φωτοβολταϊκών πάρκων δυναμικότητας 6,5MW, τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους. Κατόπιν τούτου το σύνολο των φωτοβολταϊκών πάρκων της εταιρείας ανέρχεται σε 79.