Μωβ μέδουσες: «Με τσίμπησε και ένιωσα σαν να με χτύπησε ρεύμα» - Πού έχουν εντοπιστεί

Οι μωβ μέδουσες έχουν αναδειχθεί σε μεγάλο «πονοκέφαλο» για τους λουόμενους

 μωβ μέδουσες
Οι μωβ μέδουσες έχουν αναδειχθεί σε μεγάλο «πονοκέφαλο» για τους λουόμενους
Facebook
3'

Με ανησυχία προσεγγίζουν πλέον οι λουόμενοι τις παραλίες ανά την Ελλάδα, ιδίως στις περιοχές όπου έχουν εμφανιστεί μωβ μέδουσες, με τις εμπειρίες όσων έχουν τσιμπηθεί να επιτείνουν την αγωνία αυτή.

«Τη στιγμή που με τσίμπησε ένιωσα σαν να με χτύπησε ρεύμα σε πολλά σημεία. Σαν να σας ακουμπάνε με καυτό σίδερο, δεν ξέρω, δεν μπορώ να το περιγράψω» είπε χαρακτηρστικά στο ΟΡΕΝ η κυρία Βαρβάρα από τη Σαλαμίνα.

Αποτέλεσμα της εξάπλωσης του φαινομένου με τις μωβ μέδουσες είναι αρκετοί πολίτες να λένε ότι «εγώ μια βδομάδα δεν κάνω μπάνιο», «το 90% που κάνανε εδώ το μπάνιο τους τους τσιμπήσανε»

Μωβ μέδουσες: Σε ποιες περιοχές έχουν εντοπιστεί

Όπως προκύπτει από τις καταγραφές του τελευταίου δεκαήμερου στην πλατφόρμα του iNaturalist, το μεγαλύτερο μέρος της πληθυσμιακής έξαρσης είναι στον Αργοσαρωνικό, με επέκταση στον Αργολικό και Κυκλάδες, στο Ιόνιο, στην Νότια Πελοπόννησο, στα Βόρειο-δυτικά της Κρήτης και στο 1ο πόδι της Χαλκιδικής.

Με μικρότερες εμφανίσεις και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, με καθαρά να φαίνονται τα νησιά – αν και δεν έχουν ακουστεί ακόμα τίποτα του Βόρειου Αιγαίο (Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Ικαρία και Σάμος), όπως και ο Κορινθιακός (αν και πολίτες αναφέρουν ότι έχουν δει μέδουσες – δεν έχει επιβεβαιωθεί), σύμφωνα με το JellyReport του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Βιοποικιλότητας. Σημειώνεται πως το JellyReport βασίζεται μόνο στις καταγραφές που μπαίνουν στην πλατφόρμα του iNaturalist και όχι στα κοινωνικά δίκτυα.

Ο χάρτης με τις μωβ μέδουσες

Μωβ Μέδουσες: Ο ρόλος της νευροτοξίνης - Τι κάνουμε αν μας τσιμπήσουν

Το τσίμπημα τους είναι επώδυνο λόγω της νευροτοξίνης που έχουν, επομένως οι λουόμενοι θα πρέπει να είναι πολύ καλά ενημερωμένοι για το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση τσιμπήματος.

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας έχει προτείνει ένα ΚΙΤ Πρώτων βοηθειών για την παραλία.

Όπως σημειώνει, καλό είναι να έχουμε τα παρακάτω μαζί μας στην παραλία για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το τσίμπημα της μέδουσας:

  • Μια πλαστική κάρτα (π.χ. παλιά πιστωτική).
  • Ένα τσιμπιδάκι.
  • Ένα κυπελλάκι (π.χ. ουροσυλέκτης).
  • Λίγο μαγειρική σόδα (αναλογία 1:1 με θαλασσινό νερό).
  • Αντιισταμινικό χάπι.
  • Κάποια κορτιζονούχα κρέμα όπως π.χ. fucicort

Τα βήματα φροντίδας

  • Πλένουμε προσεκτικά με θαλασσινό νερό, χωρίς να τρίβουμε την περιοχή του τσιμπήματος.
  • Αν είναι διαθέσιμο, εφαρμόζουμε ένα μίγμα θαλασσινού νερού και μαγειρικής σόδας (σε αναλογία 1:1) για δύο λεπτά, ώστε να σταματήσει οποιαδήποτε επιπλέον έκκριση δηλητηρίου από πιθανά υπολείμματα κυττάρων πλοκαμιών που έχουν μείνει στο δέρμα.
  • Χρησιμοποιούμε μια πλαστική τραπεζική κάρτα ή κάτι παρόμοιο (και όχι τα χέρια μας) για να αφαιρέσουμε το μείγμα της μαγειρικής σόδας καθώς και οποιαδήποτε τυχόν υπολείμματα από το δέρμα μας
  • Εφαρμόζουμε πάγο πάνω στο τσίμπημα για 5-15 λεπτά. Ο πάγος ή ακόμη και κάποιο παγωμένο αναψυκτικό, θα πρέπει να είναι μέσα σε σακούλα ή κάποιο άλλο περίβλημα, όπως ένα ύφασμα ή μπλουζάκι.
  • Ελέγξτε αν υποχώρησε ο πόνος, κι αν είναι ανάγκη ξαναβάλτε πάγο για άλλα 5-15 λεπτά.
  • Αν ο πόνος επιμένει, συμβουλευτείτε έναν γιατρό ή φαρμακοποιό για να σας συνταγογραφήσει παυσίπονα ή αντιφλεγμονώδεις κρέμες (όπως π.χ. 3-4% λιδοκαΐνη και υδροκορτιζόνη).
  • MHN τυλίγετε το σημείο τσιμπήματος σφιχτά με επιδέσμους, ΜΗΝ χρησιμοποιείτε ξύδι, ΟΥΤΕ γλυκό νερό, ΟΥΤΕ οινόπνευμα, ΟΥΤΕ αμμωνία.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή