Φωτιά τώρα στη Σμέρνα Ηλείας

Φωτιά στη Σμέρνα Ηλείας σε δασική έκταση - Δύσκολο το έργο της Πυροσβεστικής - Καίει σε δύσβατο σημείο
Φωτιά στη Σμέρνα Ηλείας
ilialive.gr
2'

Φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τις 16:00 στην Σμέρνα Ηλείας σε δασική έκταση.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά καίει σε χαράδρα σε εξαιρετικά δύσβατο σημείο. Στο σημείο επιχειρούν 32 πυροσβέστες με 10 οχήματα, 2 πεζοπόρα τμήματα, 1 ελικόπτερο και 2 αεροσκάφη.

Προς το παρόν δεν απειλούνται οικισμοί.

Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία και τον Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου η ευρύτερη περιοχή της Ηλείας βρίσκεται στη μεσαία κατηγορία κινδύνου.

Η φωτιά στη Σμέρνα Ηλείας έχει ξεσπάσει κοντά στις περιοχές που επλήγησαν από τις φονικές πυρκαγιές του 2007 και άφησε πίσω της τον τραγικό αριθμό των 44 νεκρών και χιλιάδων στρεμμάτων στάχτης.

Στις 24 Αυγούστου συμπληρώνονται 15 χρόνια από την ημέρα που η πολύπαθη Ηλεία και μαζί της ολόκληρη η Ελλάδα δεχόταν το μεγαλύτερο πλήγμα.

Το χρονικό της καταστροφής

Ήταν 2:25 το μεσημέρι της Παρασκευής 24 Αυγούστου 2007. Η φονική πύρινη λαίλαπα αρχίζει το καταστροφικό της έργο και το ολοκληρώνει μέσα σε δέκα μέρες. Από τους 63 σε όλη την Ελλάδα οι 44 βρίσκουν τραγικό θάνατο στις πυρκαγιές της Ηλείας και οι 26 είναι μόνο από ένα χωριό. Ένα εκατομμύριο στρέμματα στάχτη και αποκαΐδια.

Η φωτιά εκδηλώθηκε τις μεσημεριανές ώρες της 24ης Αυγούστου, στη Ζαχάρω. Τα χωριά Γεράκι Αμαλιάδας, Κρέστενα, Γρύλλος, Ολυμπία, Καϊάφα, Νεοχώρι, Βρεστό, Καλλιθέα, Σαμικό, Πλατιάνα, Ζαχάρω, η Ανδρίτσαινα, η Κλινδία, το Μουζάκι, το Φανάρι , η Σαλμώνη, η Βαρβάσαινα, ο Πλάτανος, η Μάκιστος, η Αρτέμιδα και πλειάδα μικρότερων οικισμών παραδίνονται στη μανία της πυρκαγιάς.

Οι πύρινες γλώσσες έφτασαν μέχρι τον χώρο της αρχαίας Ολυμπίας, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τον αρχαιολογικό θησαυρό της περιοχής. Η φωτιά κατέκαψε το περιβάλλον δάσος και απετράπη μόνο όταν συγκεντρώθηκε στον χώρο μεγάλη πυροσβεστική δύναμη. Η επέμβαση της πυροσβεστικής δεν πρόλαβε να αποτρέψει όμως καταστροφές στον Κρόνιο Λόφο, ο οποίος κάηκε σχεδόν ολοσχερώς.

Η μεγαλύτερη καταστροφή όμως αφορούσε το κόστος σε ανθρώπινες ζωές. Μέχρι την 26η Αυγούστου είχαν καταγραφεί 44 θάνατοι εκ των οποίων 26 στο ίδιο χωριό στην Αρτέμιδα.

Σήμερα, δέκα χρόνια μετά, η εικόνα των πυρόπληκτων περιοχών έχει αλλάξει. Τα σπίτια ξαναχτίστηκαν, οι λόφοι πρασίνισαν και η ζωή συνεχίζεται... Οι μνήμες όμως για όσους έζησαν εκείνες τις ημέρες, είναι ακόμα ζωντανές... σαν να μην πέρασε μια μέρα και η δοκιμαζόμενη Ηλεία ακόμα περιμένει βοήθεια από το κράτος.