Πτώση αεροσκάφους στην Καβάλα: Το μοιραίο Antonov 12 λίγο πριν απογειωθεί από τη Σερβία
Πτώση αεροσκάφους στην Καβάλα: Το Antonov 12 που κατέπεσε είχε απογειωθεί από την πόλη Νις της Σερβίας. Ο τύπος των όπλων που μετέφερε
Συνεχίζεται το θρίλερ στην περιοχή των Αντιφιλίππων στην Καβάλα, μετά την πτώση του αεροσκάφους Antonov 12 το βράδυ του Σαββάτου. Στην περιοχή έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας καθώς αναμένεται ειδικό κλιμάκιο του στρατού για να διεξάγει έρευνες, καθώς υπάρχει μεγάλη θερμότητα και αναθυμιάσεις που κάνουν αποπνικτική την ατμόσφαιρα.
Το μοιραίο αεροπλάνο είχε απογειωθεί από την πόλη Νις, της Σερβίας, στις 20:40 τοπική ώρα και είχε προορισμό το Μπαγκλαντές όπου θα μετέφερε πολεμικό υλικό. Το Newsbomb.gr φέρνει στη δημοσιότητα φωτογραφίες του αεροσκάφους λίγο πριν απογειωθεί από τη Σερβία.
Η διαδρομή του Antonov 12 πριν τη συντριβή
Το αεροσκάφος τύπου Antonov 12 ανήκε στην ουκρανική εταιρία «Meridian», όπως αποκάλυψε ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας, Νεμπόισα Στεφάνοβιτς. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρίας αυτής, στον στόλο της υπήρχαν τρία ίδια Antonov 12 τα οποία χρησιμοποιούνταν για πτήσεις cargo διεθνώς. Συνεπώς, ήταν το πρώτο από τα τρία αεροσκάφη που ακολουθούν, ήταν το μοιραίο που κατέπεσε στην Καβάλα.
Όπως εξήγησε ο κ. Στεφάνοβιτς, το αεροσκάφος είχε μισθώσει η εταιρία «Valir» από τη Σερβία η οποία ειδικεύεται στην εξαγωγή όπλων και αμυντικών συστημάτων. Κατά τον υπουργό Άμυνας της Σερβίας, στο μοιραίο Antonov 12 υπήρχαν 11,5 τόνοι υλικού το οποίο ήταν στην πλειοψηφία του όλμοι φωτισμού και εκπαιδευτικές νάρκες. Ένας όλμος φωτισμού στη φωτογραφία που ακολουθεί.
Οι όλμοι φωτισμού χρησιμοποιούνται από τεθωρακισμένα οχήματα που πυροβολούν φωτοβολίδες για φωτισμό πεδίων μάχης και στόχων. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως όπλο πεζικού και σε θαλάσσιες εφαρμογές. Ο κ. Στεφάνοβιτς δήλωσε ότι τα πυρομαχικά είχαν τελικό προορισμό το Μπαγκλαντές και ως «πελάτης» της αερομεταφοράς αναφέρθηκε το υπουργείο Άμυνας της ασιατικής χώρας.
Προφανώς και η μεγάλη ποσότητα των πυρομαχικών είναι αυτή που προκάλεσε και τις αλυσιδωτές εκρήξεις μετά την πτώση του αεροσκάφους, όπως και τις αναθυμιάσεις που έχουν προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία στους ειδικούς.
Πτώση αεροσκάφους στην Καβάλα: Οι ενέργειες των ελληνικών αρχών
Μετά την πτώση του αεροσκάφους που σημειώθηκε χθες το βράδυ (ενημέρωση ΕΣΚΕΔΙΚ 23.00) ανάμεσα στους οικισμούς Αντιφίλιπποι και Παλαιοχώρι, στην Ελευθερούπολη Καβάλας, άμεσα μετέβησαν στο σημείο 15 Πυροσβέστες με 7 οχήματα, ενώ ακολούθησαν επιπλέον πυροσβεστικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των ειδικών ομάδων από 2η και 4η ΕΜΑΚ, με δύο ειδικά οχήματα περισυλλογής επικίνδυνων υλικών, το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος», καθώς και ομάδα Σμη.ΕΑ (drones). Η περιοχή αποκλείστηκε άμεσα και δημιουργήθηκε περίμετρος ασφαλείας.
Επιτόπου βρίσκονται αυτή τη στιγμή 30 Πυροσβέστες και δυνάμεις των δύο ΕΜΑΚ, δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του ΕΚΑΒ. Συνδρομή παρέχουν, επίσης, ελικόπτερα του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης (ΕΣΚΕΔ).
Άμεσα συνεδρίασε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας, με συμμετοχή όλων των τοπικών δυνάμεων Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Παγγαίου και στις 02.45, με μήνυμα μέσω του 112, ειδοποιήθηκαν οι κάτοικοι των οικισμών Αντιφίλιπποι και Παλαιοχώρι να κλείσουν τα παράθυρα και τις πόρτες εξαιτίας των καπνών που προκλήθηκαν από την πτώση του αεροσκάφους και της πυρκαγιάς που ακολούθησε την πρόσκρουση. Παρακαλούνται οι κάτοικοι να μην προσεγγίζουν την περιοχή του ατυχήματος και να ακολουθούν τις οδηγίες των τοπικών Αρχών.
Όλες οι έρευνες πραγματοποιούνται σε συνεργασία με δυνάμεις του Ελληνικού Στρατού και την Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων.
Από την πρώτη στιγμή ακολουθήθηκαν όλα τα σχετικά πρωτόκολλα, ενώ σε διαρκή επικοινωνία συνεχίζει να βρίσκεται το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με όλα τα συναρμόδια Υπουργεία και φορείς.
Στην περιοχή βρίσκονται, ακόμη, μονάδες εκκαθάρισης ναρκοπεδίων ξηράς του Ελληνικού Στρατού από Δράμα και Λιτόχωρο, ενώ προωθείται αντίστοιχη ομάδα από Αλεξανδρούπολη. Στην περιοχή μεταβαίνει ομάδα του Ειδικού Διακλαδικού Λόχου (ΕΔΛΟ) ΠΒΧ (Πυρηνικής - Βιολογικής - Χημικής) Άμυνας (8 άτομα τμήμα ανίχνευσης, 4 άτομα τμήμα απολύμανσης, 2 άτομα ΥΓ) από Αθήνα.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ, η ηλεκτροδότηση στην περιοχή έχει αποκατασταθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος, ενώ παραμένουν εκτός τάσης επτά υποσταθμοί που επηρεάζουν δέκα επιχειρήσεις και είκοσι κατοικίες σε περιοχή πλησίον του τόπου του ατυχήματος.
Επίσης, κατόπιν ενεργειών του Δήμου, σε συνεργασία και με τον ΔΕΔΔΗΕ, αποκαταστάθηκε και μικρό πρόβλημα υδροδότησης κατόπιν τοποθέτησης ηλεκτρογεννήτριας σε αντλιοστάσιο της περιοχής.
Σε πλήρη ετοιμότητα παραμένουν οι Υπηρεσίες Υγείας της περιοχής, ενώ δεν έχει αναφερθεί κάποιος τραυματισμός.
Σχετικά με το πλήρωμα του αεροσκάφους, αποτελείτο από οκτώ άτομα ουκρανικής καταγωγής.