Φωτιά στον Έβρο: Προσπάθεια να οριοθετηθεί η πυρκαγιά στη Δαδιά - Βροχή και πτητικά μέσα στη μάχη

«Πρέπει να φέρουμε το χρέος μας σε πέρας, για να σωθεί το Εθνικό μας Πάρκο», ανέφερε από το κέντρο επριχειρήσεων  ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης ο οποίος μετέβη στον Έβρο

Φωτιά Δαδιά
Στο κέντρο ενημέρωσης της μονάδας διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δαδιάς συζητήθηκαν οι προτάσεις για τον καλύτερο συντονισμό αντιμετώπισης της πυρκαγιάς
Intime News
6'

Την υφιστάμενη κατάσταση, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί από την πυρκαγιά που καίει για τέταρτη ημέρα χιλιάδες στρέμματα στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς, παρουσίασαν οι επικεφαλής του Πυροσβεστικού Σώματος και της Δασικής Υπηρεσίας στον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη, που επισκέφθηκε σήμερα την περιοχή, επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου.

Στο κέντρο ενημέρωσης της μονάδας διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δαδιάς συζητήθηκαν οι προτάσεις για τον καλύτερο συντονισμό αντιμετώπισης της πυρκαγιάς και ακολούθησε επιχειρησιακή σύσκεψη στο κινητό επιχειρησιακό κέντρο "Ολύμπος".

«Η Ελλάδα όλη έχει στραμμένο το βλέμμα της στη Δαδιά και πρέπει το χρέος μας να το φέρουμε εις πέρας» τόνισε, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σύσκεψης, ο κ. Στυλιανίδης και πρόσθεσε πως θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν «για να σωθεί το εθνικό μας πάρκο, το μεγάλο σύμβολο σε ό,τι αφορά το φυσικό μας περιβάλλον, για το οποίο ενδιαφέρεται και όλη η Ευρώπη».

«Ήρθαμε με τον κ. Αμυρά, τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, για να συντονίσουμε τις προσπάθειες. Έχει γίνει ήδη μια πρώτη συνάντηση με τους φορείς, συμμετείχαν όλοι: ο περιφερειάρχης, οι αντιπεριφερειάρχες, οι βουλευτές, ο δήμαρχος, ο οποίος είναι εδώ και μας βοηθά πάρα πολύ. Προσπαθούμε να συντονίσουμε για να γίνουμε ακόμα πιο αποτελεσματικοί», σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Την ίδια στιγμή έχει δημιουργηθεί μια επιχειρησιακή ομάδα, στην οποία συμμετέχουν οι επιτελείς που ήρθαν από την Αθήνα, ο επιτελάρχης και ο κλαδάρχης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Περιβάλλοντος, μαζί με τους ανθρώπους που δρουν επί του πεδίου και άλλους που γνωρίζουν πολύ καλά την περιοχή, έτσι ώστε να πάρουμε τα πιο αποτελεσματικά μέτρα».

Όπως είπε ο κ. Στυλιανίδης, παρθήκαν αποφάσεις και το επόμενο βήμα είναι η επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου στο νοτιοδυτικό μέτωπο «για να δούμε επί τόπου πώς θα μπουν μηχανήματα εκεί για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε νέες αντιπυρικές ζώνες και οι πυροσβέστες με τις δικές τους εγκαταστάσεις να γίνουν πιο αποτελεσματικοί».

«Αυτός είναι ο στόχος. Όλη μέρα επί του πεδίου για να αυξήσουμε ακόμη περισσότερο την αποτελεσματικότητά μας», υπογράμμισε ο υπουργός και ευχαρίστησε όλους όσοι συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κατάστασης.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς, ο οποίος μετέχει στο κυβερνητικό κλιμάκιο, δήλωσε μετά το πέρας της σύσκεψης: «Το δασικό οικοσύστημα της Δαδιάς είναι ένα θησαυροφυλάκιο βιοποικιλότητας για τη χώρα και βεβαίως για ολόκληρη την Ευρώπη γι' αυτό έχουμε κινητοποιήσει κάθε διαθέσιμη δύναμη, ώστε να σταματήσουμε τη φωτιά και να μην επεκταθεί περαιτέρω στον πυρήνα του εθνικού πάρκου».

Όπως είπε ο κ. Αμυράς, έχουν ήδη οργανωθεί οι εργαζόμενοι στη μονάδα διαχείρισης της περιοχής και με τα δασαρχεία και τις ΜΚΟ οργανώνεται σταθμός πρώτων βοηθειών για την άγρια πανίδα, όταν χρειαστεί να γίνουν οι περιθάλψεις. «Κατά δεύτερον», πρόσθεσε, «από τώρα ήδη σχεδιάζουμε και οργανώνουμε τα βήματα για την αποκατάσταση του δασικού οικοσυστήματος. Έχουμε μπροστά μας δρόμο».

Ευχαρίστησε και αυτός για τη συνεργασία «την Περιφέρεια, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους εθελοντές, με μεμονωμένους πολίτες έτσι ώστε να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού, όπως τού αξίζει, το δάσος της Δαδιάς».

Σημειώνεται πως το κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελείται εκτός του κ. Αμυρά, από τον γενικό γραμματέα Πολιτικής προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου και επιτελικά στελέχη των δύο υπουργείων και του Πυροσβεστικού Σώματος.

Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις κατάσβεσης στον Έβρο

Με ανέμους έντασης έως 4 μποφόρ συνεχίζεται και σήμερα η επιχείρηση κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς. Μετά από ένα εφιαλτικό βράδυ με τη φωτιά να περνά αίφνης αντιπυρική ζώνη, απειλώντας το Κέντρο Ενημέρωσης της Μονάδας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου και εξίσου ξαφνικά να αλλάζει πορεία και να εξαπλώνεται παράλληλα με την Εθνική Οδό στο ύψος του κόμβου Λύρας-Λαγυνών, οι δυνάμεις πυρόσβεσης έζησαν μία εφιαλτική νύχτα, σύμφωνα με την προϊσταμένη του Δασαρχείου Σουφλίου, Γιάννα Διαγκάκη.

Σήμερα με το πρώτο φως της ημέρας στην περιοχή επιχειρούν 320 πυροσβέστες με 68 οχήματα, 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη, τέσσερα πυροσβεστικά ελικόπτερα με τη συνδρομή και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής 'Αμυνας, της ΕΛ.ΑΣ, των Δασικών Υπηρεσιών Έβρου, εθελοντές πυροσβέστες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Ειδικότερα για τη συμμετοχή της Ελληνικής Αστυνομίας στον ευρύτερο επιχειρησιακό σχεδιασμό και την ενεργό συμμετοχή με ανθρώπινο δυναμικό και μέσα στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, διατίθενται 42 αστυνομικοί και 21 οχήματα της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης και μέχρι στιγμής έχουν προβεί σε προληπτική εκκένωση-απομάκρυνση περισσοτέρων των 400 πολιτών από τις οικίες τους. Οι καιρικές συνθήκες παραμένουν ο ρυθμιστής της πορείας και εξέλιξης της έρπουσας πυρκαγιάς καθώς η όποια μεταβολή στην ένταση και στην κατεύθυνση του ανέμου προκαλεί νέες αναζωπυρώσεις με τα βασικά πύρινα μέτωπα να συνεχίζουν την καταστροφική πορεία τους στο Εθνικό Πάρκο.

Βροχή και πτητικά μέσα στη μάχη με τις φλόγες

Λίγο μετά τις 8:30 το πρωί της Δευτέρας (25/7), άνοιξαν οι ουρανοί, μία εξέλιξη που φέρνει χαμόγελα αισιοδοξίας, καθώς η αλλαγή του καιρού θα συνδράμει στις προσπάθειες πυρόσβεσης, ενώ μετά από αυτή την εξέλιξη το συντονιστικό Ελικόπτερο έδωσε το «οκ» και έχουν ξεκινήσει τις ρίψεις ένα Mi8 και δύο εναέριοι τρακτορες

Ο άνεμος δυσκολεύει τις επιχειρήσεις

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστική αυτή την ώρα όλος ο σχεδιασμός και η προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων επικεντρώνεται κυρίως στο δύσκολο νοτιοδυτικό μέτωπο, με την κατάσταση να χαρακτηρίζεται δύσκολη στα νοτιοδυτικά όπου επικεντρώνονται και οι προσπάθειες.

Οι βόρειοι ισχυροί άνεμοι έχουν επιδεινώσει την κατάσταση με αποτέλεσμα, ωστόσο όμως δεν έχει θιχτεί ωστόσο η ζώνη Α1 Προστασίας της Φύσης του πάρκου, ενώ στην Α2 το 30% περίπου εντός της καεισας περιοχής, λόγω φύσης πυρκαγιάς (έρπουσα) και γλωσσών που δημιουργήθηκαν παραμένει άκαυτο και ζωντανό.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή