Βρετανικό Μουσείο: Κάλεσμα για σύμπραξη με την Ελλάδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα
Ο Τζόναθαν Γουίλιαμς, καλεί τους «Έλληνες συνεργάτες και φίλους για μια Σύμπραξη του Παρθενώνα»
Σύμπραξη με την Ελλάδα, για τα Γλυπτά του Παρθενώνα προτείνει ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Τζόναθαν Ουίλιαμς, προκειμένου να επιστραφούν στην Αθήνα μετά από 200 και πλέον χρόνια.
Ο Τζόναθαν Γουίλιαμς, καλεί τους «Έλληνες συνεργάτες και φίλους για μια Σύμπραξη του Παρθενώνα», αναφέρει χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως «πιστεύει έντονα ότι υπάρχει χώρας για μια εκ νέου δυναμική και θετική συζήτηση, η οποία θα βρει νέους τρόπους συνεργασίας».
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο βρετανικός Guardian, «τα ελγίνεια γλυπτά - 17 αγάλματα και μέρος μιας ζωφόρου που κοσμούσαν τον ηλικίας 2.500 ετών ναό του Παρθενώνα στην Ακρόπολη - είχαν αφαιρεθεί από τον λόρδο Έλγιν στις αρχές του 19ου αιώνα, όσο ήταν Βρετανός πρεσβευτής στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Έκτοτε αποτελούν αντικείμενο μιας μακροχρόνιας, ασίγαστης διαμάχης».
Ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου τονίζει σε συνέντευξή του στο περιοδικό Sunday Times Culture, ότι το Βρετανικό Μουσείο ήθελε να «αλλάξει τη θερμοκρασία της συζήτησης» γύρω από τα μάρμαρα.
«Αυτό που ζητάμε είναι μια ενεργή «συνεργασία του Παρθενώνα» με τους φίλους και τους συναδέλφους μας στην Ελλάδα. Πιστεύω ακράδαντα ότι υπάρχει χώρος για μια πραγματικά δυναμική και θετική συζήτηση μέσα στην οποία μπορούν να βρεθούν νέοι τρόποι συνεργασίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Το Βρετανικό Μουσείο δεν έχει πει ότι θα παραδώσει τα γλυπτά πίσω, με τον Γουίλιαμς να υποστηρίζει ότι αποτελούν «απολύτως αναπόσπαστο μέρος» της συλλογής. Ωστόσο, είπε ότι όλες οι πλευρές πρέπει «να βρουν έναν δρόμο προς τα εμπρός γύρω από την πολιτιστική ανταλλαγή ενός επιπέδου, έντασης και δυναμισμού που δεν έχει επινοηθεί μέχρι τώρα». Και πρόσθεσε: «Υπάρχουν πολλά υπέροχα πράγματα που θα χαιρόμασταν να δανειστούμε και να δανείσουμε. Είναι αυτό που κάνουμε».
Όπως σημειώνει ο Guardian, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει ζητήσει επανειλημμένα να επιστραφούν τα μάρμαρα του Παρθενώνα στην Ελλάδα, προσφέροντας μάλιστα ως αντάλλαγμα να δανείσει μερικούς από τους άλλους θησαυρούς της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς στο Βρετανικό Μουσείο.