Πανεπιστημιακή Αστυνομία: Η πρεμιέρα, τα «αγκάθια» και το σχέδιο «προσαρμογής»
Το σχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προβλέπει –σε πρώτη φάση- περιπολίες στο ΕΚΠΑ, στην ΑΣΟΕΕ, στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Μετ’ εμποδίων έλαβε χώρα η πρεμιέρα της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, με τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. να προσπαθούν να βρουν λύσεις για την ομαλή και σταδιακή εγκατάσταση της νεοσύστατης υπηρεσίας στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Ο εφαρμοστικός νόμος για την ασφάλεια των πανεπιστημίων προβλέπει μία σειρά από μέτρα (μεταξύ αυτών τοποθέτηση καμερών και συστημάτων ελεγχόμενης εισόδου), που συνδυάζονται με την παρουσία της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας.
Η εμφάνιση των ανδρών της Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ, όπως είναι η επίσημη ονομασία) στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στου Ζωγράφου, συνοδεύτηκε από επεισόδια αλλά και από διάθεση ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων που περικύκλωσαν τη διμοιρία της νεοσύστατης υπηρεσίας για να μη δεχτεί επίθεση. Όταν ομάδα φοιτητών προσέγγισε τη διμοιρία της Ο.Π.Π.Ι. επενέβησαν τα ΜΑΤ και τότε ξέσπασαν επεισόδια, που είχαν ως αποτέλεσμα να αποσυρθούν οι άντρες της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας.
Το σχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προβλέπει –σε πρώτη φάση- περιπολίες στο ΕΚΠΑ, στην ΑΣΟΕΕ, στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν, ωστόσο, ότι εν μέσω ενός τεταμένου κλίματος στα ΑΕΙ οι περιπολίες των ανδρών της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας εγκυμονούν κινδύνους για το στελεχιακό δυναμικό, το οποίο είναι ευάλωτο σε επιθέσεις.
Αυτός είναι ο λόγος που αναμένεται να γίνει σταδιακά η εγκατάστασή τους στα πανεπιστήμια. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι άντρες της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας αρχικά θα περιπολούν παρουσία άλλων δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ., όπως διμοιρίες των ΜΑΤ και ΟΠΚΕ. Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. εκφράζουν την ανησυχία τους ότι μπορεί να υπάρξουν ομάδες εντός των πανεπιστημίων που θα επιχειρήσουν να επιτεθούν στους άντρες της νέας υπηρεσίας. Την ανησυχία εντείνει το γεγονός ότι ακόμα δεν έχουν τοποθετηθεί κάμερες, όπως προβλέπει ο εφαρμοστικός νόμος.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι οι Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ) δε φέρουν οπλισμό, καθώς η φιλοσοφία της δημιουργίας τους ήταν να λειτουργήσουν περισσότερο ως ομάδες επιτήρησης και όχι καταστολής (εξού και οι πράσινες στολές). Επίσης, οι άντρες και οι γυναίκες που στελέχωσαν την υπηρεσία δεν έχουν εμπειρία διαχείρισης έκτακτων καταστάσεων, πόσω μάλλον διαχείρισης πλήθους.
Με φόντο τα παραπάνω δεδομένα, τα αρμόδια στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. προκρίνουν τη σταδιακή λειτουργία των ΟΠΠΙ στα πανεπιστήμια, προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστες καταστάσεις.
Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης άγνωστοι προκάλεσαν –το πρωί της Τρίτης- καταστροφές σε εφτά καινούργια μηχανήματα ελεγχόμενης εισόδου (τουρνικέ). Οι νεαροί είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, ενώ ύστερα από επικοινωνία της ΕΛ.ΑΣ. με τις πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ οι αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονταν σε απόσταση από το σημείο. Η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης διενεργεί έρευνα για την ταυτοποίηση των δραστών.
Η καταστροφή του νέου εξοπλισμού (που είτε τοποθετήθηκε είτε θα τοποθετηθεί) είναι ένα από τα ζητήματα που απασχολούν τους αρμόδιους, καθώς υπάρχει ανάγκη επιτήρησής τους.