Μερική έκλειψη Ηλίου σήμερα: Δείτε διαδικτυακά το φαινόμενο
Την Τρίτη 25 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί μερική έκλειψη Ηλίου και θα είναι ορατή στο βόρειο ημισφαίριο, στην Αφρική, στην Ασία και στην Ευρώπη, μεταξύ άλλων και στη χώρα μας, ξεκινώντας λίγο μετά το μεσημέρι. Η επόμενη ηλιακή έκλειψη που θα είναι ορατή από τη χώρα μας, θα είναι το 2027.
Η μέγιστη φάση της έκλειψης θα παρατηρηθεί στην Κεντρική Ρωσία και στη Δυτική Σιβηρία, όπου η Σελήνη θα καλύψει περίπου το 85% του ηλιακού δίσκου. Στην κεντρική Ελλάδα και στην Αθήνα η διάρκεια της έκλειψης θα είναι περίπου 2 ώρες και 15 λεπτά. Θα αρχίσει στις 12:36 μ.μ., η μέγιστη κάλυψη του ηλιακού δίσκου (σχεδόν 38%, ποσοστό που θα αγγίξει το 46% στα βορειοανατολικά σύνορα της χώρας) θα συμβεί στις 13:43 και το φαινόμενο θα ολοκληρωθεί στις 14:51. Στη Θεσσαλονίκη η μερική έκλειψη θα αρχίσει στις 12:30, θα κορυφωθεί στις 13:38 και θα τελειώσει στις 14:46.
Μερική έκλειψη συμβαίνει όταν η Σελήνη παρεμβάλλεται μεταξύ Γης και Ήλιου, καλύπτοντας ένα μόνο μέρος του άστρου μας. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, η έκλειψη δεν μπορεί να παρατηρηθεί με ασφάλεια άμεσα με γυμνά μάτια (υπάρχει κίνδυνος σοβαρής βλάβης), αλλά μέσα από κιάλια ή τηλεσκόπιο με ειδικό ηλιακό φίλτρο.
Θα ακολουθήσει στις 7 Νοεμβρίου μια ολική σεληνιακή έκλειψη, η οποία και θα είναι η τελευταία γενικά έκλειψη του 2022. Το 2023 θα υπάρξουν τέσσερις εκλείψεις: μία ολική ηλιακή στις 20 Απριλίου, μία σεληνιακή στις 5-6 Μαΐου, μία δακτυλιοειδής ηλιακή στις 14 Οκτωβρίου και μία μερική σεληνιακή στις 28-29 Οκτωβρίου.
Πώς μπορεί να παρακολουθήσει κάποιος την έκλειψη Ηλίου ακόμα και διαδικτυακά
Στο Κέντρο Επισκεπτών Θησείου, στον λόφο της Πνύκας θα βρίσκονται τοποθετημένα φορητά τηλεσκόπια για την παρατήρηση της ηλιακής έκλειψης και θα υπάρχει και μια εκπαιδευτική διάταξη παρατήρησης της ηλιακής φωτόσφαιρας (ηλιοσκόπιο). Διαθέσιμα θα είναι και ειδικά ασφαλή γυαλιά για την παρατήρηση του Ηλίου.
Το Κέντρο Επισκεπτών Πεντέλης σε συνεργασία με ερευνητές του ΙΑΑΔΕΤ δίνουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν το φαινόμενο διαδικτυακά στις 12:15 από το YouTube
Επόμενες εκλείψεις Ηλίου - Ποιες θα είναι ορατές από την Ελλάδα:
• 12 Αυγούστου 2026
Ολική έκλειψη ηλίου στην Αρκτική, τον Ατλαντικό και την Ισπανία, ορατή μόνο για λίγο κατά το ηλιοβασίλεμα στη βορειοδυτική Ελλάδα. Μέγιστη κάλυψη 5.4% στους ακριτικούς Οθωνούς, λιγότερο από 1% στα Ιωάννινα. Στην υπόλοιπη Ελλάδα θα είναι αόρατη.
• 2 Αυγούστου 2027
Ολική έκλειψη ηλίου στην Ισπανία, στην Αφρική, στη Μέση Ανατολή και τον Ινδικό Ωκεανό, ορατή από την Ελλάδα ως μερική. Αναμένεται ο ηλιακός δίσκος να καλυφθεί από τη Σελήνη κατά 90% στη Γαύδο(η καλύτερη έκλειψη στην περιοχή από το 2006), κατά 87% στο Ηράκλειο, κατά 78% στην Αθήνα, κατά 74% στη Λάρισα, κατά 69% στη Θεσσαλονίκη και κατά 60% στον Βόρειο Έβρο. Για περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, θα αποτελεί την καλύτερη έκλειψη ηλίου από το 1999. Είναι η τελευταία ηλιακή έκλειψη, ορατή από την Ελλάδα για τη δεκαετία του 2020.
• 1 Ιουνίου 2030
Δακτυλιοειδής έκλειψη ηλίου στην Αφρική, στην Ευρώπη και στην Ασία, ορατή και από την Ελλάδα. Η δακτυλιοειδής φάση(κάλυψη 88% του ηλιακού δίσκου) θα είναι ορατή από τους νομούς Λευκάδας, Κεφαλληνίας, Ζακύνθου, καθώς και σε όλη τη Στερεά Ελλάδα και την Αττική, στην κεντρική και νότια Θεσσαλία, σε σχεδόν όλη την Πελοπόννησο, στις Σποράδες, στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, στα 3 πόδια της Χαλκιδικής και στους νομούς Καβάλας, Ροδόπης και Έβρου. Θα είναι η πρώτη φορά που θα συμβεί δακτυλιοειδής έκλειψη στην Ελλάδα από το 1976. Η δακτυλιοειδής φάση θα διαρκέσει 3 λεπτά και 56 δευτερόλεπτα στην Αθήνα, 4 λεπτά και 16 δευτερόλεπτα στην Πάτρα, 4 λεπτά και 25 δευτερόλεπτα στη Χαλκίδα καθώς και περίπου 4.5 λεπτά στα νησιά Λήμνος και Άγιος Ευστράτιος. Στην υπόλοιπη χώρα η έκλειψη θα είναι ορατή ως μερική. Ενδεικτικά, αναμένεται κάλυψη του ηλιακού δίσκου κατά 87% στη Θεσσαλονίκη και τα Ιωάννινα και κατά 83.5% στο Ηράκλειο. Έως την 1η Απριλίου 2136 δεν αναμένεται κάποια άλλη δακτυλιοειδής έκλειψη πάνω από την Ελλάδα.
• 20 Μαρτίου 2034
Ολική έκλειψη ηλίου στην Αφρική και την Ασία, ορατή από την Ελλάδα ως μερική. Αναμένεται κάλυψη του ηλιακού δίσκου της τάξεως του 51% στο Καστελόριζο, 46% στο Ηράκλειο, 37% στην Αθήνα, 32% στη Λάρισα, 30% στη Θεσσαλονίκη, ενώ στα βόρεια σύνορά της Ελλάδας αναμένεται κάλυψη 27-30%.
• 16 Ιανουαρίου 2037
Μερική έκλειψη ηλίου, στην Ευρώπη, την Βόρεια Αφρική και τη Δυτική Ασία, ορατή και από την Ελλάδα. Η μεγαλύτερη κάλυψη του ηλίου θα είναι στη Βόρεια Σκανδιναβία, σε ποσοστό 61%. Ο ηλιακός δίσκος θα καλυφθεί σε ποσοστό 40% στη Θεσσαλονίκη, 37% στη Λάρισα, 35% στην Αθήνα, 31% στο Ηράκλειο, ενώ τη μικρότερη κάλυψη στην Ελλάδα, θα έχει η Γαύδος, με ποσοστό 30%.
• 5 Ιανουαρίου 2038
Δακτυλιοειδής έκλειψη ηλίου, στα νησιά της Καραϊβικής, μεγάλο μέρος του Ατλαντικού Ωκεανού, και στην δυτική και βόρεια Αφρική, ορατή ως μερική από την Ελλάδα. Αναμένεται κάλυψη του ηλιακού δίσκου 54% στο Ηράκλειο, 45% στην Αθήνα, και 37% στη Θεσσαλονίκη.
• 2 Ιουλίου 2038
Δακτυλιοειδής έκλειψη ηλίου, στη Νότια Αμερική, μεγάλο μέρος του Ατλαντικού Ωκεανού και την Αφρική, ορατή και από την Ελλάδα ως μερική. Ο ηλιακός δίσκος θα καλυφθεί κατά 25% στα Χανιά, 20% στην Πάτρα, 19% στην Αθήνα, 17% στη Λάρισα, 15% στη Θεσσαλονίκη, ενώ στον βόρειο Έβρο η κάλυψη μετά βίας θα φτάσει στο 10%.
• 21 Ιουνίου 2039
Δακτυλιοειδής έκλειψη ηλίου, στον Βόρειο Ειρηνικό, την Αλάσκα, το αρκτικό αρχιπέλαγος, τη Γροιλανδία, τη Σκανδιναβία, τα Βαλτικά Κράτη, τη Λευκορωσία και τη Ρωσία, ορατή και από το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας ως μερική. Ο ηλιακός δίσκος θα καλυφθεί σε ποσοστό 20% στην Κέρκυρα, 15% στη Θεσσαλονίκη και την Άρτα, 5% στην Αλεξανδρούπολη, λιγότερο από 1% σε Αθήνα και Καλαμάτα, ενώ στη Χίο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη η έκλειψη δεν θα είναι ορατή. Είναι η τελευταία έκλειψη που θα είναι ορατή στην Ελλάδα τη δεκαετία του 2030.
Διαβάστε επίσης:
Τα ζώδια που θα ευνοηθούν με τη Νέα Σελήνη-Ηλιακή Έκλειψη στο Σκορπιό
Μερική έκλειψη Ηλίου στις 25 Οκτωβρίου - Ορατή και στην Ελλάδα