Η οικογένεια Κοκκώνη φτιάχνει ελληνικές σημαίες από τον 19ο αιώνα

Η ιστορία του παππού Ηλία Κοκκώνη ο οποίος έφτιαχνε κρυφά σημαίες στη Σμύρνη το 1897, έφερε την τέχνη του στην Αθήνα και την ενσωμάτωσε στην εθνική μας συνείδηση.

Ελληνική σημαία
Newsbomb.gr
5'

Κυματίζει στους ουρανούς και γεμίζει με υπερηφάνεια όλους τους Έλληνες. Η σημαία είναι το σύμβολο που μας καθορίζει, που η έπαρσή της αποτελεί ύψιστη τελετουργία.
Έλληνες έχουν χάσει τη ζωή τους για να κυματίζει ψηλά η σημαία και με τη θυσία τους είμαστε σήμερα ελεύθεροι. Η σημαία είναι ιερή!

Το Newsbomb.gr βρέθηκε σε ένα από τα πιο ιστορικά καταστήματα της χώρας που φτιάχνουν και πωλούν ελληνικές σημαίες. Στη στοά Νικολούδη μεταξύ Σταδίου και Πανεπιστημίου εδώ και 100 χρόνια πωλούνται οι ελληνικές σημαίες από την οικογένεια Κοκκώνη. Όμως η ιστορία της οικογένειας ξεκινά δεκαετίες πριν, από τη Μικρά Ασία και συγκεκριμένα τη Σμύρνη. Εκεί ο παππούς ο Ηλίας Κοκκώνης είχε μια βιοτεχνία με ομπρέλες όπου έφτιαχνε κρυφά ελληνικές σημαίες. Όταν ο ελληνικός στρατός παρέλαυνε στη Σμύρνη το 1919 ο κόσμος κρατούσε στα χέρια του τις σημαίες του Ηλία Κοκκώνη.

Η εγγονή του Ελένη Κοκκώνη μιλάει στο Newsbomb.gr για τις σημαίες και τον συμβολισμό τους, για την οικογένειά της και για τους νέους Έλληνες που συνεχίζουν να αναρτούν στα σπίτια τους ελληνικές σημαίες.

Η Ελένη Κοκκώνη μιλάει στο Newsbomb.gr για τις ελληνικές σημαίες που φτιάχνει η οικογένεια της από τον 19ο αιώνα
Η Ελένη Κοκκώνη μιλάει στο Newsbomb.gr για τις ελληνικές σημαίες που φτιάχνει η οικογένεια της από τον 19ο αιώναΛευτέρης Θεοδωρακόπουλος / Newsbomb.gr

- Μια βιοτεχνία που φτιάχνει τις ελληνικές μας σημαίες όχι από τον 20ό αλλά από τον 19ο αιώνα. Ποια είναι η ιστορία σας;

«Ο παππούς μου (σ.σ Ηλίας Κοκώνης) ξεκίνησε την βιοτεχνία στη Σμύρνη, αρχικά έφτιαχνε ομπρέλες. Την ίδρυσε το 1897 και λίγο πριν έρθει ο ελληνικός στρατός στη Σμύρνη, άρχισε να φτιάχνει και ελληνικές σημαίες, κρυφά βέβαια. Πολλές από τις σημαίες του κρατούσε ο κόσμος στην υποδοχή του ελληνικού στρατού στη Σμύρνη, το 1919».

- Μετά ήρθε ο παππούς στην Αθήνα;

«Αναγκαστικά, το 1922 ήρθε στην Αθήνα. Έστησαν ξανά από την αρχή την εταιρεία στην στοά Αρσακείου στην αρχή και έκτοτε έφτιαχνε περισσότερο σημαίες και λιγότερο ομπρέλες».

- Καταφέρατε και αφήσατε το δικό σας αποτύπωμα στην ιστορία με τις σημαίες σας…

«Ναι, γιατί είμαστε η μεγαλύτερη εταιρεία στο είδος τόσα χρόνια, έχουμε πολύ καλό αρχείο, μας συμβουλεύονται οι δημόσιες υπηρεσίες για το πώς να χρησιμοποιήσουν μια σημαία, τα μεγέθη της, ακόμη και το χρώμα της. Υπάρχει ένα ΦΕΚ που αναφέρει όλα τα μεγέθη, υπάρχει επίσης δείγμα του χρώματος της σημαίας, ένα δείγμα του κράτους, νομίζω στο υπουργείο του κράτους. Αυτό το δείγμα χρησιμοποιούμε εμείς και αυτό το μπλε που βλέπετε στις σημαίες».

- Ποιος ο συμβολισμός της;

«Οι συμβολισμοί και οι ερμηνείες προέκυψαν μετά. Στην αρχή όταν την καθόρισαν δεν εξήγησαν γιατί έχει εννέα λωρίδες. Θεωρώ ότι εμπνεύστηκαν από τη σημαία της Αμερικής και την αμερικανική επανάσταση, γι’ αυτό βάλανε λωρίδες».

- Ο κόσμος σήμερα αγοράζει σημαίες;

«Ναι, αγοράζει. Κυρίως όταν υπάρχει κάποιο θέμα εθνικό ή κάποια εθνική κρίση».

- Όπως τότε με το Μακεδονικό, έπαιρναν σημαίες με τον ήλιο της Βεργίνας;

«Ναι και τότε ο κόσμος είχε αγοράσει αρκετές. Αλλά γενικά θέλουν την ελληνική σημαία».

- Ποιοι άλλοι αγοράζουν;

«Σχολεία για τις παρελάσεις και για τα κτήρια. Επίσης, δημόσιες υπηρεσίες αγοράζουν σημαίες».

- Στα 100 χρόνια που είστε στην Αθήνα, θυμάστε κάποιο περίεργο περιστατικό, κάτι που έχει αποτυπωθεί στην μνήμη σας;

«Μετά το 1974 ήταν τεράστιες οι προεκλογικές συγκεντρώσεις και υπήρξε πάρα πολύ μεγάλη ζήτηση για σημαία. Ερχόταν το φορτηγάκι από το εργοστάσιο και περίμενε ο κόσμος ουρά για να παραλάβει τη σημαία του, δεν προλαβαίναμε να ξεφορτώσουμε».

- Κάθε σπίτι πρέπει να έχει μια σημαία;

«Πιστεύω πως ναι! Και ειδικά τώρα που έχουμε τα έντονα θέματα με την Τουρκία, θα έπρεπε να έχουμε. Οι Τούρκοι έχουν δικές τους σημαίες παντού. Εμείς γιατί όχι;».

Τι συμβολίζει η σημαία μας;

«Κάτι βαθύ. Δείχνει την ομοιογένεια μας, την πίστη μας, τις ρίζες μας και είναι καθρέφτης της εθνικής μας συνείδησης».

Οι συμβολισμοί της ελληνικής σημαίας

Η Εθνική Σημαία της Ελλάδος, αποτελείται από εννέα ίσου πλάτους οριζόντιες, παράλληλες γραμμές, πέντε κυανές και τέσσερις λευκές, σε διαδοχή, έτσι ώστε η πρώτη και η τελευταία να είναι κυανές. Στο πάνω αριστερό τμήμα σχηματίζεται ένα κυανό τετράγωνο που καταλαμβάνει τις πέντε πρώτες γραμμές, μέσα στο οποίο υπάρχει λευκός σταυρός.

Ο λευκός σταυρός συμβολίζει την Εκτίμηση αλλά και την Πίστη των Ελλήνων προς την Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη και την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία και υπογραμμίζει τον κύριο και καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισε ο Χριστιανισμός και η Ορθοδοξία στη δημιουργία του σύγχρονου Ελληνικού κράτους.

Τα χρώματα της Σημαίας, γαλάζιο και λευκό, συμβολίζουν το γαλάζιο της ελληνικής θάλασσας και το λευκό των αφρισμένων κυμάτων.


Διαβάστε επίσης

Ο πιλότος του «ΖΕΥΣ», Χρ. Γιακουμής μιλά αποκλειστικά στο Newsbomb.gr

28η Οκτωβρίου 1940: Αθλητισμός και αντίσταση - Άγνωστες ιστορίες

28η Οκτωβρίου: Έλληνες στρατιώτες αναχωρούν για το μέτωπο

Η οικογένεια Κοκκώνη φτιάχνει ελληνικές σημαίες από τον 19ο αιώνα



Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή