Οι τελευταίοι βοσκοί της Αττικής: Η άλλη όψη της Αθήνας
Είκοσι λεπτά από το κέντρο της Αθήνας, στις Αχαρνές η Μάγδα Κοντογιάννη έχει την δική της στάνη. Εκεί μαζί με τον αδερφό της Γιάννη έχουν τα ζώα τους, αρνιά και κατσίκια, μια δραστηριότητα από την οποία βιοπορίζονται. «Είμαστε 365 μέρες τον χρόνο στο μαντρί που είναι μπροστά στο σπίτι. Εδώ είναι η ζωή μας όλη. Εδώ μεγαλώσαμε και οι γονείς μας, μας έμαθαν να αγαπάμε τα ζώα. Έτσι και εμείς θέλαμε να είμαστε μαζί τους γιατί πιστεύουμε ότι πρέπει να είμαστε κοντά στην εκτροφή μας, να έχουμε τον νου μας σε περίπτωση που συμβεί κάτι. Χριστούγεννα, Πάσχα τα γιορτάζουμε μέσα στον στάβλο. Έρχονται οι φίλοι μας εδώ, τρώμε, περνάμε όμορφα…», λέει χαρακτηριστικά η Μάγδα Κοντογιάννη στο Newsbomb.gr.
Πριν από 30 ή 40 χρόνια δεν θα ήταν είδηση πως στην Αθήνα υπάρχουν κτηνοτρόφοι. Κι όμως, το 2022 σε μια πυκνοκατοικημένη τσιμεντούπολη πλέον αποτελεί έκπληξη… Η Μάγδα μιλώντας στο Newsbomb.gr υπογραμμίζει πως είναι μια δουλειά που αγαπάει πολύ, καθώς μέσα από τα ζώα της παίρνει αγάπη. Επίσης, κάνει λόγο για το θέμα των ημερών που δεν είναι άλλο από το ράλι των τιμών στο γάλα και στα παράγωγά του. Όπως τονίζει, οι ίδιοι πωλούν με περσινές τιμές ξεκαθαρίζοντας πως ο πρωτογενής τομέας δεν είναι αυτός που επιβαρύνει τα νοικοκυριά. Παράλληλα εκπέμπει «SOS» καθώς δεν υπάρχει στήριξη από την πολιτεία και ήδη πολλοί κτηνοτρόφοι που δεν μπορούν να ταΐσουν τα ζώα τους αναγκάζονται να τα σφάζουν...
- Μάγδα τι σε ώθησε στην κτηνοτροφία;
«Ο τρόπος ζωής. Είναι καταπληκτικό ως επάγγελμα, προσφέρει απίστευτη ψυχική ηρεμία και ταυτόχρονα εγώ είμαι ένας άνθρωπος της επιχειρηματικότητας και της δράσης. Και όλα αυτά δένουν με το επάγγελμα που ασκώ».
- Οι τιμές στο γάλα όσο και στα γαλακτομικά προϊόντα έχουν εκτοξευτεί. Κάποιοι λένε πως ευθύνονται οι κτηνοτρόφοι. Ποια είναι η δική σου θέση και άποψη;
«Δεν έχουμε πληρωθεί για τις τιμές που αναφέρονται. Εμείς ό,τι έχουμε δώσει είναι στις τιμές της προηγούμενης σεζόν. Οι τωρινές τιμές, όπως αυτές διαμορφώνονται στα ψυγεία, απέχουν πολύ από αυτές που εμείς πουλάμε. Μακάρι όλα αυτά που αναφέρω να είναι μια απάντηση σε όσους θεωρούν εμάς υπαίτιους. Μακάρι να είχαμε χρήση γης για να μπορούσαμε να είχαμε την οικοτεχνία ώστε το παραγόμενο προϊόν να φτάνει πολύ πιο φθηνά στον καταναλωτή».
- Πόσοι κτηνοτρόφοι έχετε μείνει στην Αθήνα;
«Οι τωρινές απογραφές θα γίνουν μετά τις 15 Δεκεμβρίου. Φαντάζομαι να έχουμε ξεπεράσει τους 1.000. Ήμασταν περίπου 1.800 μέχρι πέρυσι, αλλά χρόνο με το χρόνο ο αριθμός μειώνεται».
- Πως είναι να είσαι κτηνοτρόφος το 2022 στην Αθήνα;
«Κτηνοτρόφος είναι ένα επάγγελμα που θέλει πάρα πολλή αγάπη. Θέλει πολλή υπομονή και να γνωρίζεις τη δουλειά που κάνεις. Ό,τι έχουμε μάθει, το έχουμε μάθει δίπλα στους γονείς μας. Δεν υπάρχει εκπαίδευση για τους παραγωγούς, για τους επαγγελματίες και για την επιχειρηματικότητα που εμείς μεταλαμπαδεύουμε στους πιο νέους και τη δίνουμε μόνο και μόνο από την αγάπη μας προς το επάγγελμα».
- Πολλοί σφάζουν τα ζώα τους γιατί δεν έχουν να τα ταΐσουν. Ισχύει αυτό;
«Ναι, πέρυσι όλο το χρόνο είχαν σφαγιαστεί 250.000 πρόβατα και αρνιά, ενώ το α΄εξάμηνο του 2022, έχουν σφαγιαστεί 285.000. Σε ένα χρόνο θα έχουμε τα χρήματα αλλά δεν θα έχουμε το προϊόν».
Η επόμενη ημέρα
Όπως ανέφερε η Μάρθα Κοντογιάννη στο Newsbomb.gr, οι παραγωγοί δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν και αναγκάζονται να προχωρήσουν σε σφαγή των ζώων τους. Άγνωστη η επόμενη ημέρα.
Οι αριθμοί που λένε πάντα την αλήθεια το αποτυπώνουν. Η Ελλάδα είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πρόβειου κρέατος στην Ε.Ε., αποτελώντας συνήθως το 12% της μηνιαίας παραγωγής των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της έρευνας της AHDB, για τους πρώτους πέντε μήνες του έτους έδειξαν ότι η παραγωγή της Ελλάδας μειώθηκε κατά 6% (-1.600 τόνοι) από πέρυσι. Οπότε εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι τα επόμενα χρόνια, αν δεν γίνει κάποια δυναμική παρέμβαση άμεσα, θα υπάρξει ζήτημα.
Τι είχαν ζητήσει
«Τα προβλήματα της κτηνοτροφίας παραμένουν άλυτα», τονίζουν εκπρόσωποι του κτηνοτροφικού κλάδου από όλη την Ελλάδα. Στη σύσκεψή τους μπήκαν και οι τελευταίες εξελίξεις για την τιμολόγηση της νέας σεζόν του αιγοπρόβειου γάλακτος και η τακτική που ακολουθείται απέναντι στους κτηνοτρόφους να κλείσουν την παραγωγή της νέας σεζόν χωρίς τιμή.
Οι κτηνοτρόφοι επισημαίνουν ότι με τις σημερινές τιμές που δίνονται από τις τυροκομικές επιχειρήσεις δεν καλύπτεται ούτε το κόστος παραγωγής. Μάλιστα ζητούν άμεσα συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργο Γεωργαντά απαιτώντας:
• Τον διπλασιασμό του κονδυλίου των 90 εκατ. ευρώ για την αποζημίωση των ζωοτροφών και να δοθεί άμεσα.
• Μείωση του ΦΠΑ για τα αγροτικά τρόφιμα από το 13% στο 6%.
• Θέσπιση αγροτικού πετρελαίου.
• Χρηματοδότηση στους κτηνοτρόφους για αγορά ζωοτροφών.
• Να μην ενταχθεί η φέτα στο καλάθι του σούπερ μάρκετ, λόγω του ΠΟΠ και της δυναμικής που έχει στις εξαγωγές.
• Να σταματήσουν άμεσα οι διαταγές πληρωμών οι κατασχέσεις στάβλων και κατοικιών των κτηνοτρόφων από τα funds που διαχειρίζονται παλιά δάνεια από τις τράπεζες. Να θεσπιστεί το ακατάσχετο πρώτης κατοικίας και στάβλων και να ξεμπλοκάρουν οι λογαριασμοί που έχουν δεσμευθεί.
• Μείωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας.
Διαβάστε επίσης
Ο Μικρός Ήρωας συνεχίζει να εμπνέει τους Έλληνες μέχρι σήμερα
Mobile School: Ένα σχολείο με ρόδες που γυρίζει και μοιράζει γνώση
Παγκόσμια Ημέρα Πόλεων: Στον «λαβύρινθο» των megacities του πλανήτη