ΡΕΠΟΡΤΑΖ NEWSBOMB.GR – ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Δομές παιδιών: Η κατάσταση και τα προβλήματα - «Αύξηση αναδόχων 190%»

Η προστασία του παιδιού θεωρείται μία από τις σημαντικότερες υποχρεώσεις της σύγχρονης κοινωνίας - Ποιο είναι το θεσμικό πλαίσιο που διέπει της δομές προστασίας παιδιών στην Ελλάδα - Τι λένε στο Newsbomb.gr ο Γιώργος Σταμάτης, Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της Φτώχειας και η Άννα Κανδαράκη, ψυχoλόγος - ψυχοθεραπεύτρια, Διδάκτωρ της Ιατρικής σχολής στο πανεπιστήμιο Αθηνών

Δομές παιδιών: Η κατάσταση και τα προβλήματα - «Αύξηση αναδόχων 190%»
Στην Ευρώπη η αποϊδρυματοποίηση έχει δρομολογηθεί εδώ και χρόνια.
Eurokinissi
5'

Το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις δομές παιδικής προστασίας έφεραν στο προσκήνιο οι τελευταίες καταγγελίες τόσο στο νοσοκομείο Παίδων όσο και στην Κιβωτό του Κόσμου.

Όπως αποδεικνύεται, εκ του αποτελέσματος, οι δομές παιδικής προστασίας στην Ελλάδα λειτουργούν χωρίς σωστό έλεγχο - παρά τις προσπάθειες της πολιτείας - ενώ μετά και τα τελευταία περιστατικά, πληθαίνουν οι φωνές ειδικών που τονίζουν ότι είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως η ιδρυματική φροντίδα δεν είναι το βέλτιστο πλαίσιο για τα παιδιά και την ανάπτυξή τους.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στο Newsbomb.gr η κα. Άννα Κανδαράκη, ψυχoλόγος - ψυχοθεραπεύτρια Διδάκτωρ της Ιατρικής σχολής στο πανεπιστήμιο Αθηνών, οι δομές προστασίας κλειστού τύπου δεν μπορούν να παρέχουν την εξατομικευμένη φροντίδα, προσοχή και αγάπη που χρειάζεται κάθε παιδί για να αναπτυχθεί σωστά και άρα δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις ατομικές του ανάγκες ή να λειτουργήσουν ως προς το βέλτιστο συμφέρον του – μια θεμελιώδη αρχή των Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Γ.Σταμάτης: Πλέον υφίσταται πλήρες θεσμικό πλαίσιο

Για το θέμα μίλησε στο Newsbomb.gr o Γιώργος Σταμάτης, Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της Φτώχειας

«Πλέον υφίσταται πλήρες θεσμικό πλαίσιο για τις προδιαγραφές λειτουργίας των δομών παιδικής προστασίας (Ν.Π.Ι.Δ). Επιπρόσθετα, με βάση τον πρόσφατο νόμο για την πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών παιδικής κακοποίησης, εφαρμόζονται τα εξής:

  • Υποχρέωση των Φορέων Παιδικής Προστασίας να ορίζουν σε κάθε μονάδα τους, Υπεύθυνο Προστασίας Ανηλίκων με στόχο την έγκαιρη γνωστοποίηση περιστατικών κακοποίησης.
  • Απαγόρευση σε άτομα που έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα για εγκλήματα που αφορούν στην γενετήσια αξιοπρέπεια, εμπορία ανθρώπων, εμπορία ναρκωτικών και ενδοοικογενειακής βίας, να εργάζονται σε δομές παιδικής προστασίας.
  • Σύσταση Εθνικού Συστήματος Καταγραφής και Παρακολούθησης περιστατικών κακοποίησης ανηλίκων».

«Στόχο η προώθηση των θεσμών αναδοχής και υιοθεσίας»

Και πρόσθεσε: «Επιπλέον, ο ορισμός της παιδικής κακοποίησης δεν αφορά μόνο στη σωματική, σεξουαλική και λεκτική κακοποίηση, αλλά και στην ψυχολογική και στην παραμέληση. Ωστόσο, βασικός πυλώνας της παιδικής προστασίας, είναι η αποϊδρυματοποίηση.

Στο πλαίσιο αυτό και με στόχο την προώθηση των θεσμών αναδοχής και υιοθεσίας, έχουμε μεριμνήσει για την επιτάχυνση των διαδικασιών. Στόχος μας είναι τα παιδιά που διαβιούν σε ιδρύματα να βρουν την κατάλληλη για αυτά οικογένεια.

Έχουμε καταγράψει τα παιδιά που βρίσκονται σε δομές και για καθένα από αυτά υπάρχει ατομικός φάκελος οικογενειακής αποκατάστασης. Επιπλέον, διευρύναμε τα ηλικιακά όρια της αναδοχής, θεσμοθετήσαμε μηνιαίο επίδομα αναδοχής για κάθε ανάδοχο. Αποτέλεσμα των ενεργειών μας είναι η αύξηση των αναδοχών στη χώρα κατά 190% και 1.000 παιδιά να έχουν υιοθετηθεί ή να έχουν βρει ανάδοχη οικογένεια. Όσον αφορά στους ελέγχους στις δομές παιδικής προστασίας, ο πρόσφατος νόμος για την πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών κακοποίησης και παραμέλησης ανηλίκων, ενισχύει το θεσμό του κοινωνικού συμβούλου της Περιφέρειας».

Α.Κανδαράκη«Το ίδρυμα δεν είναι οι τοίχοι και οι εγκαταστάσεις, είναι οι άνθρωποι»

«Έχω εργαστεί σε ιδρύματα που φιλοξενούν παιδιά εδώ και στο εξωτερικό. Στο δικό μου βλέμμα το πιο στενάχωρο αρχικά είναι ότι μέχρι και σήμερα υπάρχουν παιδιά που κατά βάση ζουν, μένουν μέσα σε ιδρύματα.

Σε αντίστοιχα κέντρα του εξωτερικού τα παιδιά περνούν κάποιες ώρες τις ημέρας τους και στη συνέχεια το κράτος φροντίζει να μένουν τα παιδιά σε οικογένειες που τις στηρίζει οικονομικά.

Το ίδρυμα δεν είναι οι τοίχοι και οι εγκαταστάσεις, είναι οι άνθρωποι που το στελεχώνουν. Να είναι πρώτα απ’ όλα ψυχικά υγιείς, φωτισμένοι, γενναιόδωροι και να αποτελούν έμπνευση στα παιδιά που έρχονται με βαθιά τραύματα.

Μια δομή που φιλοξενεί παιδιά είναι η δεύτερη ευκαιρία να δείξει στα παιδιά μια διαφορετική εικόνα για τη ζωή. Να τους εμφυσήσει ξανά την ελπίδα μέσα τους . Γι’ αυτό και η επιλογή αυτών των ανθρώπων θα έπρεπε να είναι πολύ προσεκτική», αναφέρει από την πλευρά της στο Newsbomb.gr η κα. Άννα Κανδαράκη, ψυχoλόγος - ψυχοθεραπεύτρια Διδάκτωρ της Ιατρικής σχολής στο πανεπιστήμιο Αθηνών.

«Να στηρίζονται οι οικογένειες»

Σε σχέση με τον τρόπο που γίνονται οι έλεγχοι στις δομές παιδιών η κα. Κανδαράκη ανέφερε πως «απ’ όσο γνωρίζω από τις περιφέρειες, ανάλογα των τρόπο σύστασης και το είδος της δομής».

Σε σχέση με τις πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν για να εξυγιανθεί το σύστημα η Κλινική ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια και Διδάκτωρ Ιατρικής σχολής στον πανεπιστήμιο Αθηνών σημειώνει στο Newsbomb.gr: «Πρώτη προτεραιότητα θα ήταν τα παιδιά να μη μένουν μέσα στο εκάστοτε ίδρυμα ή δομή. Να μπορούν να στηρίζονται οι οικογένειες, ώστε τα παιδιά να μην αποχωρίζονται αλλά να έχουν σταθερούς φροντιστές. Εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό οι δομές θα πρέπει να προσομοιάζουν όλο και περισσότερο σε οικογένειες. Με συγκεκριμένα πρόσωπα αναφοράς και φροντίδας που το παιδί νιώθει ασφάλεια. Το κάθε παιδί θα πρέπει να νιώθει, γιατί είναι, μοναδικό».

Ακολουθήστε το Newsbomb και στο κανάλι μας στο YouTube.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή