Σπηλαιοδύτες εξερεύνησαν το πηγάδι των Σκλιβών - Εντυπωσιακές εικόνες

Σπηλαιοδύτες της ομάδας Addicted2h2o περιγράφουν σε κείμενό τους, προβάλλοντας και βίντεο, που δημοσιεύει το newsbomb.gr, την υποβρύχια εξερεύνηση και τη 3D χαρτογράφηση της μεταλλευτικής εργασίας των Σκλιβών.

Σπηλαιοδύτες εξερεύνησαν το πηγάδι των Σκλιβών - Εντυπωσιακές εικόνες
5'

Οι εργασίες γεώτρησης στο πηγάδι των Σκλιβών ξεκίνησαν μεταξύ του 1920 και 1930. Οι μεταλλωρύχοι έφτασαν στη συνέχεια στην 3η μεταλλευτική επαφή όπου έγινε μερική εκμετάλλευση των μεταλλευμάτων και στη συνέχεια οι στοές αυτές εγκαταλείφθηκαν. Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 έγιναν γεωτρήσεις στην περιοχή περιμετρικά του πηγαδιού και βρέθηκαν νέα πλούσια κοιτάσματα μεταλλεύματος. Με αυτή την ανακάλυψη το 1973 αποφασίστηκε να διανοίξει ένα μεγάλο πέρασμα να συνδέει το κεντρικό ορυχείο 80 με το πηγάδι των Σκλιβών.

Η εργασία αυτή λειτούργησε τέσσερα χρόνια έως το 1977 όταν τελικά εγκαταλείφθηκε. Τις πληροφορίες αυτές έδωσε στην ομάδα ο κύριος Κώστας Παπαθανασίου, ο οποίος ήταν μηχανικός και εργάστηκε σε αυτά τα ορυχεία για πάρα πολλά χρόνια. Έδωσε πρόσθετες πληροφορίες, ότι η μηχανή που χρησιμοποιείται για την εξαγωγή του μεταλλεύματος πάνω σε μεγάλα βαγόνια και διάφορα άλλα εργαλεία εξόρυξης αφέθηκαν στη θέση τους όταν ο υδροφόρος ορίζοντας άρχισε να ανεβαίνει εως ώτου να πλημμυρίσει και να σφραγίσει για πάντα το ορυχείο.

Το πηγάδι στο ορυχείο των Σκλιβών φτάνει μέχρι τα 180 μέτρα βάθους από την επιφάνεια, ενώ το πλημμυρισμένο τμήμα που επισκέφτηκε η ομάδα ξεκινά από τα 110 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Η πρόσβαση σε αυτό το επίπεδο είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς τα περισσότερα από τα τετρακόσια καί περίπου μέτρα για να φτάσουν στο πλημμυρισμένο τμήμα βρίσκονται σε απότομη πλαγιά.

Εκτός από τη μεταφορά του καταδυτικού εξοπλισμού, μια άλλη δυσκολία είναι η προετοιμασία του εξοπλισμού όταν η ομάδα φτάνει τελικά στο σημείο κατάδυσης. Η είσοδος στο νερό βρίσκεται στο τέλος μιας απότομης πλαγιάς, οπότε όλος ο εξοπλισμός έπρεπε να προετοιμαστεί σε σχετικά σταθερό έδαφος πριν μεταφερθούν προσεκτικά όλα ένα ένα στους δύτες ώστε να ξεκινήσουν την υποβρύχια εξερεύνηση.

Η εξερεύνηση στην εργασία των Σκλιβών ξεκίνησε στις 7 Σεπτεμβρίου του 2020 όταν η ομάδα Addicted2h2o αποτελούμενοι από τους δύτες ορυχείων Ερρίκο Κρανιδιώτη και Στέλιο Σταματάκη επισκέφθηκαν την κεντρική γαλαρία στην περιοχή της Πλάκας. Υπό την καθοδήγηση έμπειρων εξερευνητών των ορυχείων της Λαυρεωτικής, του Ηρακλή Κατσάρου και Βασίλη Στεργίου, και με την βοήθεια του Άκη Πάλλη και Κώστα Ευθημιάδη η ομάδα κατέβηκε στο ορυχείο ώστε να πραγματοποιηθεί υποβρύχια έρευνα και να εντοπίσει την εγκαταλειμμένη μηχανή. Η μηχανή πιστεύεται ότι εγκαταλείφθηκε στο ορυχείο όταν αυτό γέμισε με νερό από την άνοδο του υδροφόρου ορίζοντα στα τέλη της δεκαετίας του 70.

Αρχικά ο ένας δύτης μπήκε στο νερό και παρατήρησε το άνοιγμα από την επιφάνεια του νερού. Ήταν αμέσως εμφανές κοιτάζοντας μέσα από τη μάσκα ότι η υποβρύχια διέλευση έδειχνε να συνεχίζει ευθεία μπροστά. Αφού οι δύτες φόρεσαν τον καταδυτικό εξοπλισμό τους και ασφάλισαν μια γραμμή μίτο στην έξοδο, ξεκίνησε η κατάδυση.

Από τον Σεπτέμβριο του 2020 μέχρι και σήμερα η καταδυτική ομάδα Addicted2h2o έχει πραγματοποιήσει 7 αποστολές στην εργασία των Σκλιβών κινηματογραφώντας για σχεδόν μισό χιλιόμετρο υποβρυχίως και έχοντας φέρει στο φως σημαντικά ευρήματα όπως η Μηχανή, δύο βαγονέτα εξόρυξης μεταλλεύματος, διάφορα εργαλεία, επίσης ανακάλυψαν και συνδέθηκαν υποβρυχίως με το πηγάδι των Σκλιβών, μετρήθηκε η απόσταση από την επιφάνεια του πηγαδιού μέχρι τον πυθμένα, και τέλος ολοκληρώθηκαν 3D χαρτογράφηση των ξηρών τμημάτων και 2D υποβρυχίως.

Η ομάδα σε συνεργασία με την 8Film Productions και σκηνοθέτη των Χρήστο Γιατράκο έχει ολοκληρώσει την παραγωγή ντοκιμαντέρ το οποίο έχει επιλεγεί μέχρι στιγμής σε 7 διεθνή φεστιβάλ για να προβληθεί το 2022 και 2023. Λαμβάνοντας μέχρι στιγμής 4 βραβεία μεταξύ αυτού του καλύτερου ντοκιμαντέρ μικρού μήκους στο φεστιβάλ του Λονδίνου. Στην Ελλάδα αναμένετε να προβληθεί μετά την ολοκλήρωση των φεστιβάλ.

Στο βίντεο που ακολουθεί ολόκληρη η διαδρομή στον τομέα των ΣΚΛΙΒΩΝ από την είσοδο του μέχρι το νερό ακολουθούμενη από υποβρύχια χαρτογράφηση και βιντεοσκόπηση ως το τέρμα του πλημμυρισμένου τμήματος από την καταδυτική ομάδα Addicted2Η2Ο.

Η χαρτογράφηση έγινε από τον τοπογράφο μηχανικό Γιάννη Ψαλτάκη με τη βοήθεια ειδικής συσκευής Laser. Οι καταδύσεις πραγματοποιήθηκαν από το 2019 ως και το 2022 από τους δύτες ορυχείων Ερρίκο Κρανιδιώτη και Στέλιο Σταματάκη και χρησιμοποιήθηκαν ιδιοκατασκευές της καταδυτικής ομάδας όπως τα βίντεο φώτα, η βάση της κάμερας και το VPLOTTER για την χαρτογράφηση και κινηματογράφηση των πλημμυρισμένων στοών. Εισερχόμαστε από την είσοδο της στοάς “80” στην περιοχή Πλάκα και προχωράμε στη στοά μεταφοράς προς Βορρά. Στη διακλάδωση ακολουθούμε προς ανατολικά την εγκάρσια στοά, (με κοκκινωπή απόχρωση) και συναντάμε στη θέση “Σκλίβες” ένα κεκλιμένο (μεταφοράς προσωπικού & αερισμού) με γενική κλίση 30ο για την εκμετάλλευση σε βάθος της φλεβικής πλούσιας σε άργυρο μεταλλοφορίας που είναι γνωστή ως “Φλέβα 80” .

Η χρωματική διαβάθμιση από κίτρινο σε πράσινο και τελικά σε μπλε απόχρωση δείχνει την πορεία του κεκλιμένου, αυξανομένου του βάθους από όπου κατά διαστήματα έχουν ορυχθεί στοές σε διάφορα επίπεδα για την εξόρυξη του μεταλλεύματος. Στο κατώτερο αυτό επίπεδο με την μπλε απόχρωση, που βρίσκεται 110μ. από την επιφάνεια, συναντούμε το πλημμυρισμένο σήμερα τμήμα των μεταλλευτικών έργων που συνεχίζονται σε βάθος. Μετά από υποβρύχια εξερεύνηση συναντήσαμε σε βάθος 20μ. από την επιφάνεια του νερού την “τυφλή” στοά μεταφοράς των Σκλιβών που συνδέεται με το φρέαρ των Σκλιβών από όπου γινόταν η μεταφορά του εξορυγμένου μεταλλεύματος προς την επιφάνεια.

Η σελίδα της ομάδας Addicted2h2o: https://addicted2h2o.com

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή