Δείπνο αληθινής Αγάπης στη σκοτεινή Αθήνα που δεν θέλουμε να βλέπουμε

Όταν πέφτει το σκοτάδι στην πόλη, το ιστορικό κέντρο της Αθήνας γεμίζει από χαρούμενο κόσμο, Έλληνες και τουρίστες, που συρρέουν στα πολύβουα μπαρ, στα προσεγμένα εστιατόρια με τα αρχαιοελληνικά ονόματα και στους φωτισμένους ιστορικούς δρόμους και πλατείες.
Δείπνο αληθινής Αγάπης στη σκοτεινή Αθήνα που δεν θέλουμε να βλέπουμε
Η εθελοντική ομάδα «Δείπνο Αγάπης» προσφέρει φαγητό στους άστεγους της Αθήνας
Νίκος Χριστοφάκης / Newsbomb.gr
4'

Φωτογραφίες/βίντεο: Νίκος Χριστοφάκης

Κάπου εκεί, ωστόσο, υπάρχουν και οι «σκιές», στις οποίες βρίσκουν καταφύγιο άνθρωποι, συμπολίτες μας, απόκληροι της κοινωνίας και της ζωής, οι οποίοι για κάποιους λόγους έχουν χάσει το βιος τους και ζουν σαν παρίες, σαν σκιές κι αυτοί, με παρέα τις αδέσποτες γάτες και κρεβάτι το παγκάκι.

Ελάχιστοι είναι αυτοί που σταματούν το βλέμμα τους σε αυτούς, αν και την τελευταία δεκαετία, οι άστεγοι συμπολίτες μας δεν αποτελούν καθόλου σπάνιο φαινόμενο. Ακόμα λιγότεροι, είναι αυτοί που είτε θα προβληματιστούν, είτε θα προσπαθήσουν να βοηθήσουν με κάποιον τρόπο τους ανθρώπους αυτούς, κάθε ηλικίας πια, ώστε να ανακουφίσουν στο ελάχιστο την τόσο δύσκολη αλλά και διαφορετική, καθημερινότητά τους.

Η Μαριάννα Πέππα δεν είναι μία από αυτούς.

Εδώ και 8 χρόνια, από το μακρινό 2014 δηλαδή, η νεαρή ιδιωτική υπάλληλος, που εργάζεται ως Υπεύθυνη Ανάπτυξης Εργασιών στην Εταιρία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων, εμπνέει με την έμπρακτη και ειλικρινή αλληλεγγύη της όλους όσοι έχουν κάνει τη στήριξη προς τον ευάλωτο συνάνθρωπο, στάση ζωής. Όχι με λόγια. Με αθόρυβες, συστηματικές πράξεις, με την επιμονή και τη συνέπεια της να προκαλούν αν μη τι άλλο τον θαυμασμό, ειδικά στην εποχή του φαίνεσθαι και της υποκρισίας, ακόμα και στη λεγόμενη «αλληλεγγύη».

Τρεις φορές την εβδομάδα, κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Σάββατο, η ίδια και η ομάδα της περιδιαβαίνουν το κέντρο της Αθήνας, στα σοκάκια και στις σκιές που γνωρίζουν ότι βρίσκουν καταφύγιο στη μοναξιά τους οι άστεγοι συμπολίτες μας.

Ξεκίνησε από μια μικρή παρέα, με ότι περισσευούμενο είχε ο κάθε ένας στα ντουλάπια της κουζίνας ή στο ψυγείο του. Κατέληξε, μια πολυπληθής ομάδα, 80 και πλέον ατόμων, που τροφοδοτούν τουλάχιστον 350 άτομα. Όσο αυξάνεται ο πρώτος αριθμός και μειώνεται ο δεύτερος, τόσο το καλύτερο για την κοινωνία μας, αλλά όπως φαίνεται, πολλά πρέπει να γίνουν ακόμα ώστε όλοι οι Αθηναίοι να γίνουν πραγματικά ισότιμοι, όπως θα άρμοζε σε ένα αξιοπρεπές κράτος που σέβεται τους πολίτες τους και, πάνω από όλα, τον εαυτό του.

Οι εθελοντές αυτοί τους προσφέρουν τα πιο βασικά και αυτονόητα για την επιβίωση: Ένα πιάτο φαΐ, το οποίο είτε μαγειρεύουν οι ίδιοι, είτε το προσφέρουν ευσυνείδητοι επιχειρηματίες του κέντρου, οι οποίοι θέλουν να συμβάλλουν στο «Δείπνο Αγάπης», όπως εύστοχα ονομάστηκε αυτή η πρωτοβουλία.

Δεν προσφέρουν όμως μόνο αυτό. Βασική υγειονομική στήριξη, αν χρειαστεί, βοήθεια με τη γραφειοκρατία για ένα κράτος που κατά τα άλλα «δεν τους βλέπει», και ακόμα κάτι, που ίσως υπερβαίνει όλα τα παραπάνω. Ένα «γεια, είσαι καλά;», αυτό που θα ακούσουν οι άστεγοι δηλαδή από χείλη τα οποία το εννοούν, που αποτελεί ίσως το βάλσαμο και την απαραίτητη για κάθε ανθρώπινο ον υποστήριξη, για να μην το βάλουν κάτω και να συνεχίσουν να πιστεύουν στον άνθρωπο, αλλά και σε ένα καλύτερο αύριο.

Για όλους αυτούς, η Μαριάννα Πέππα και η ομάδα της, είναι κάτι σαν άγγελος από τον ουρανό, κάτι σαν αχτίδα φωτός μέσα στο σκοτάδι και τη μαυρίλα. Για την ίδια, που μιλάει με όλους με το μικρό τους όνομα, οι άστεγοι είναι πια κάτι σαν οικογένεια… Και όπως μας περιγράφει, με δάκρυα στα μάτια ακόμα και σήμερα, παρά την τεράστια εμπειρία της από τη «σκοτεινή Αθήνα», η ίδια νιώθει ότι κερδίζει πολλά περισσότερα από αυτούς…

Το Νewsbomb.gr βγήκε ένα βράδυ σε αυτή τη σκοτεινή Αθήνα, συμμετέχοντας σε ένα δείπνο, πραγματικής αγάπης.

Δείτε το ρεπορτάζ:



Διαβάστε επίσης

Σεισμός: Τα φονικά Ρίχτερ στην Ελλάδα τα τελευταία 100 χρόνια

Έρευνες: 1 στα 4 παιδιά σε δομή έχει κακοποιηθεί σεξουαλικά

Κιβωτός του Κόσμου: Η αθόρυβη ζωή και τα επιτεύγματα της νέας προέδρου

Τροχαία δυστυχήματα: Η Ελλάδα πληρώνει βαρύ «φόρο» στην άσφαλτο

Mobile School: Ένα σχολείο με ρόδες που γυρίζει και μοιράζει γνώση

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ