Σέρρες: Ελεύθεροι οι δύο συλληφθέντες για τη φονική έκρηξη σε σχολείο
Οι δύο υπεύθυνοι του έργου στο σχολείο στις Σέρρες αφέθηκαν ελεύθεροι λίγες ώρες μετά τη σύλληψή τους, παρά το γεγονός ότι προκλήθηκε έκρηξη που στοίχισε τη ζωή σε 11χρονο μαθητή.
Ελεύθεροι, με προφορική εντολή εισαγγελέα, αφέθηκαν οι δύο συλληφθέντες για τη φονική έκρηξη σε λεβητοστάσιο, στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών, που στοίχισε τη ζωή σε έναν 11χρονο μαθητή ενώ τραυματίστηκαν άλλοι δύο (6 και 10 ετών).
Όπως έχει ανακοινώσει η αστυνομία, τα δύο άτομα που συνελήφθησαν στα όρια του αυτοφώρου είναι ο 52χρονος εργολάβος που ανέλαβε τη μετατροπή του καυστήρα θέρμανσης σε αντλία θερμότητας γεωθερμίας στο συγκεκριμένο σχολείο και ένας 43χρονος ηλεκτρολόγος.
Οι δύο υπεύθυνοι του έργου κλήθηκαν να απολογηθούν προανακριτικά και σε βάρος τους, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Αστυνομίας, σχηματίστηκε δικογραφία από το Αστυνομικό Τμήμα Σερρών για τις πράξεις της ανθρωποκτονίας, της σωματικής βλάβης (κατά συρροή) και της έκρηξης- όλες εξ αμελείας.
Με δεδομένο ότι είναι σε εξέλιξη η πραγματογνωμοσύνη στο πλαίσιο προκαταρκτικής έρευνας για την πλήρη διερεύνηση των αιτιών της έκρηξης, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Σερρών θα αποφανθεί για τις ποινικές τους ευθύνες, όταν ολοκληρωθεί το πόρισμα των ειδικών και διαβιβαστεί στη Δικαιοσύνη, ενώ δεν αποκλείεται στον φάκελο της δικογραφίας να προστεθούν κι άλλα πρόσωπα, ανάλογα με τα αποτελέσματα της έρευνας.
Τα ερωτήματα όμως για τη φονική έκρηξη στις Σέρρες που στοίχισε τη ζωή σε έναν 11χρονο μαθητή παραμένουν... Τη στιγμή μάλιστα που οι συμμαθητές του 11χρονου με πλακάτ και συνθήματα συγκινούν, η απόφαση αυτή έρχεται να προστεθεί στην τραγωδία που έγινε μέρα μεσημέρι σε ένα σχολείο που λειτουργούσε... Γιατί, πολύ απλά, κάποιοι επέλεξαν οι εργασίες να γίνουν ενώ τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Σερρών ήταν εκεί...
Θείος 11χρονου: «Το παιδί θα σωνόταν αν περνούσε 3 εκατοστά πιο πάνω η πόρτα»
Στο μεταξύ, δύσκολες στιγμές βιώνουν οι γονείς του 11χρονου Βασίλη που βρήκε τραγικό θάνατο όταν έγινε έκρηξη στο λεβητοστάσιο του σχολείου και έπεσε η πόρτα πάνω του. Ο θείος του αναφέρει ότι αν η πόρτα είχε περάσει 3 εκατοστά πιο ψηλά, τώρα ο Βασίλης θα ζούσε.
«Είναι δύσκολα ακόμα, οι γονείς δεν μπορούν αυτή τη στιγμή, δεν είναι σε κατάσταση να μιλήσουν, ούτε να πουν κάτι. Ήταν ακαριαίο. Για 3 και 5 εκατοστά είπαν ότι αν περνούσε η πόρτα από πάνω δεν θα γινόταν τίποτα. Δηλαδή η πόρτα έσκασε από την έκρηξη, η πόρτα χτύπησε απέναντι στο ντουβάρι και από το ντουβάρι πήγε και χτύπησε τα παιδιά. Η πόρτα εκσφενδονίστηκε, χτυπάει απέναντι στον τοίχο και από τον τοίχο πηγαίνει πάνω στα παιδιά. Η πόρτα χτύπησε τα παιδιά. Λίγο πιο ψηλά να περνούσε η πόρτα δεν θα τον έβρισκε στο κεφάλι και θα ζούσε. Είχε ένα αδερφάκι 7 χρονών, μικρό κοριτσάκι. Στο σχολείο ήτανε… Την ώρα που τον έπαιρνε το ασθενοφόρο το έβλεπε το αδερφάκι. Απλά δεν ξέρω αν έχει συνειδητοποιήσει ακόμα τι έχει γίνει. Γιατί ακόμη και η μαμά που πήγε στο σχολείο δεν της λέγανε ότι ήταν νεκρό το παιδί» είπε στο «Καλημέρα Ελλάδα» και στον ΑΝΤ1.
Ο θείος του παιδιού τονίζει ότι πρέπει να αποδοθούν ευθύνες. «Ευθύνες έχουν όλοι, θα πρέπει να αποδοθούν οι ευθύνες σε οποιονδήποτε έχει ευθύνη. Ο χαμός ενός παιδιού να μην πάει τσάμπα. Πρέπει το κράτος να ξέρει ότι ο κόσμος που στέλνει τα παιδιά στο σχολείο είναι ένας χώρος ασφαλής, υπάρχει ασφάλεια. Είναι τραγικό αυτό που έγινε. Δεν μπορεί να στερείς ένα παιδί από μια οικογένεια γιατί δεν τηρείς τους κανόνες ασφαλείας. Τώρα φταίνε οι υπηρεσίες του δήμου; Φταίνε οι τεχνικοί; Φταίει το σχολείο; Όλοι φταίνε. Αλλά ας εξεταστεί η υπόθεση να δούμε ποιος φταίει στην τελική. Ξεκίνησαν οι συλλήψεις, να δούμε τι θα γίνει» ανέφερε.
Τα 4 σφάλματα πίσω από τη φονική έκρηξη σε σχολείο στις Σέρρες
Μιλώντας στο Newsbomb.gr o τεχνικός ασφαλείας των δήμων Αθήνας και ενεργειακός σύμβουλος, Μιχάλης Χριστοδουλίδης, την Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου, εκτίμησε ότι έγιναν σφάλματα κατά τις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στο λεβητοστάσιο του σχολείου αλλά και μέτρα ασφαλείας τα οποία δεν τηρήθηκαν.
Έμειναν κλειστές οι βάνες στον λέβητα πετρελαίου
Το κρίσιμο λάθος που ενδεχομένως να προκάλεσε την έκρηξη σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη είναι ότι οι βάνες στον λέβητα πετρελαίου, που ήδη υπήρχε στο λεβητοστάσιο, έμειναν κλειστές με αποτέλεσμα να ανέβει η θερμοκρασία.
«Επειδή γινόντουσαν εργασίες για να γίνει η μετακύληση των νερών από τον λέβητα πετρελαίου στη γεωθερμικής αντλία οι βάνες έμειναν κλειστές, με αποτέλεσμα να μην κυκλοφορεί το νερό μέσα στο υφιστάμενο σύστημα θέρμανσης του λέβητα πετρελαίου. Με αυτόν τον τρόπο ανεβαίνει η θερμοκρασία και παράλληλα ανεβαίνουν οι πιέσεις. Συνεπώς κάποια στιγμή δημιοργήθηκαν συνθήκες εκρηκτικού μείγματος. Μιλάμε για τεράστια έκρηξη σαν να είχαν τοποθετηθεί εκρηκτικά».
Τα συστήματα ασφαλείας του λέβητα δεν λειτούργησαν
Ο κ. Χριστοδουλίδης εξηγεί ότι τα συστήματα ασφαλείας, του υφιστάμενου λέβητα (θερμοστάτης ασφαλείας, εκτονωτικές βαλβίδες) θα έπρεπε κανονικά, εφόσον υπήρχαν και λειτουργούσαν, να αποσοβήσουν την έκρηξη.
«Τα συστήματα αυτά όταν καταλάβουν ότι όταν δεν πάει καλά, όπως όταν ανεβαίνει η θερμοκρασία, υπάρχει ένας αυτοματισμός ο οποίος δίνει την εντολή στον καυστήρα να μην γίνει η καύση. Εδώ έγινε αυτό; Αυτό δεν έχει απαντηθε. Γιατί δεν ενεργοποιήθηκαν;».
Το λεβητοστάσιο δεν ήταν πυροπροστατευμένο
Πέρα από τα μηχανικά ατοπήματα ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρει χαρακτηριστικά ότι το λεβητοστάσιο πρέπει να είναι πυροπροστατευμενος ο χώρος και να μην βρίσκεται στο προαύλιο δίπλα στα παιδιά
«Είναι δυνατόν να παίζει το παιδί έξω από την πόρτα του λεβητοστασίου και η πόρτα να έρχεται σε άμεση επαφή με τα παιδιά που προαυλίζονται. Εδώ υπάρχουν κι άλλα θέματα, ακόμα και όλα να πηγαίνανε καλά, είναι δυνατόν τα παιδιά να βλέπουν την πόρτα ενός λεβητοστασίου που υποτίθεται πρέπει να είναι πυροπροστατευμένος χώρος. Αυτά πρέπει να τα ελέγχουν και οι δήμοι. Δεν υπήρχε υπόγειο στο κτίριο ώστε ακόμα κι αν γίνει έκρηξη να μην έχει επαφή με κανένα παιδί και κανένα δάσκαλο;», τονίζει ο κ. Χριστοδουλίδης
Είναι απαραίτητο, προσθέτει ο κ. Χριστοδουλίδης, τα σχολεία να διαθέτουν πιστοποιητικό προσταασίας και είναι απαραίτητο η πολιτεία να μεριμνήσει για να επιτευχθεί αυτό.
Οι εργασίες σε χώρο υψηλής επικινδυνοτητας
Όπως εξηγεί ο κ. Χριστοδουλίδης σε κάθε περίπτωση οι εργασίες στο λεβητοστάσιο έπρεπε να γίνουν σε μη εργάσιμες ώρες, καθώς αυτό ανήκει σε χώρους υψηλής επικινδυνοτητας
«Δεν γινόταν ελαιοχρωματισμοί, ούτε χάλασε η βρύση», δηλώνει ο κ. Χριστοδουλίδης συμπληρώνοντας ότι θα έπρεπε οι εργασίες να γίνονται παρουσία μηχανικού του δήμου.