Λέκκας: Πάντα περιμένουμε μεγάλο σεισμό - Τι είπε για τις Αλκυονίδες
Την ανησυχία που επικρατεί στην επιστημονική κοινότητα για το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού, σχολίασε ο Ευθύμιος Λέκκας.
Στους φόβους που εκφράζονται από σεισμολόγους για έναν ενδεχόμενο μεγάλο σεισμό στη χώρα μας, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας.
«Πάντα περιμένουμε μεγάλο σεισμό, ο ελληνικός χώρος έχει εξαιρετικά μεγάλη σεισμικότητα που μπορεί να εκφραστεί ανά πάσα στιγμή, από 10 λεπτά έως και 100 χρόνια. Δεν ξέρουμε το πότε», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας μιλώντας στο Open.
Σε ό,τι αφορά τις Αλκυονίδες, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ διευκρινίζει πως πρόκειται για μια κομβική περιοχή στην οποία στρέφεται το ενδιαφέρον των επιστημόνων σε παγκόσμιο επίπεδο. «Εχει δώσει μεγάλους σεισμούς , όπως άλλωστε και η περιοχή των νησιών του Νοτίου και Βορείου Αιγαίου, των Δωδεκανήσων και του Ιονίου», συμπλήρωσε.
Όπως είπε οι προειδοποιήσεις για τη συγκεκριμένη περιοχή είναι εύλογο να υπάρχουν καθώς ερευνητική ομάδα ασχολείται παρέχοντας πληροφορίες αποκλειστικά για αυτή, όπως γίνεται και με τα υπόλοιπα ρήγματα.
Πρόσθεσε ότι στη χώρα μας «έχουμε χιλιάδες ρήγματα τα οποία δημιουργούν σεισμούς». Ωστόσο επεσήμανε ότι δεν χρειάζεται ανησυχία και υπάρχει η απαραίτητη ετοιμότητα για το ενδεχόμενο μεγάλης σεισμικής δόνησης.
Σεισμός: Η νέα επιτροπή και η ανησυχία των σεισμολόγων - Τι λέει ο Ευθύμιος Λέκκας στο Newsbomb.gr
Συγκροτήθηκε νέα 5μελής επιτροπή, με αντικείμενο την εκτίμηση αλλά και διαχείριση σεισμικού κινδύνου. Η συγκεκριμένη επιτροπή που είναι θεσμοθετημένη εδώ και 35 χρόνια, έχει πια αλλάξει μορφή.
Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με τον καθηγητή Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμη Λέκκα, ώστε να μας ενημερώσει για την νέα επιτροπή αλλά και για το λόγο που έχει συσταθεί.
«Αυτή τη στιγμή η επιτροπή έχει πέντε μέλη, από 34 μέλη που είχε παλιότερα. Τα τόσα μέλη υπήρχε δυσπραγία στην λήψη αποφάσεων, αλλά και εντάσεις μεταξύ τους», είπε αρχικά ο κος Λέκκας, επισημαίνοντας πως «έχει διαφοροποιηθεί και από επιτροπή με σκοπό την διαχείριση σεισμικού κινδύνου τώρα θα γίνεται και αποτίμηση και διαχείριση της σεισμικής διακινδύνευσης».
Επιπλέον διευκρίνισε πως τα πέντε μέλη έχουν οριστεί από τα «πέντε κύρια ιδρύματα, τα οποία είναι το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πολυτεχνείο, το Αστεροσκοπείο, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Πάτρας. Οι εκπρόσωποι ορίστηκαν από τα ίδια τα ιδρύματα, οι οποίοι εκφράζουν τις απόψεις των ιδρυμάτων τους».
O κος Λέκκας τόνισε πως «δεν ορίζουμε μόνο την εκτίμηση και την εξέλιξη της σεισμικότητας, αλλά και τις επιπτώσεις των σεισμών στο δομημένο περιβάλλον, στις κατασκευές, στις υποδομές και στα δίκτυα. Κάθε επιστημονική ομάδα έχει κάποιες περιοχές τις οποίες διερευνά εκτενέστερα. Παράδειγμα, το Πανεπιστήμιο Αθηνών διερευνά τα Δωδεκάνησα και τα Ιόνια Νησιά. Μπορεί να διερευνούμε κάποια ρήγματα, αλλά ο σεισμός μπορεί να δίνει οπουδήποτε, καθώς ο ελληνικός χώρος χαρακτηρίζεται από υψηλή σεισμικότητα, χωρίς να μπορεί να προσδιοριστεί χρονικά το πότε αλλά και το που θα γίνει ένας σεισμός».
«Τα 5 άτομα που απαρτίζουν την επιτροπή είναι ευκίνητα και θα λαμβάνουν γρήγορα αποφάσεις, θα ενημερώνουν την πολιτεία, θα ενημερώνουν τους φορείς», σημείωσε.
Να αναφέρουμε ότι η επιτροπή συστήθηκε πριν από περίπου ένα μήνα και θα συνεδριάζει κάθε 10 ημέρες.
Διαβάστε επίσης:
Σεισμός: Νέα επιτροπή που θα συνεδριάζει ανά 10ημερο – Ανησυχία Λέκκα για διέγερση στις Αλκυονίδες
Λέκκας στο Newsbomb.gr: Το ρήγμα στην Εύβοια δεν έχει άλλες δυνάμεις
Σεισμός στην Εύβοια – Λέκκας: Μπαίνουμε σε περίοδο κανονικότητας