Στις Πρέσπες θα φας σε οικολογική καντίνα με παραδοσιακή ξυλόσομπα
Είναι μια καντίνα διαφορετική από τις άλλες. Βρίσκεται στον Άγιο Γερμανό, ένα από τα πιο δημοφιλή χωριά των Πρεσπών, σχεδόν δίπλα στο ποτάμι και σερβίρει σπιτική μηλόπιτα, κολοκυθόσουπα βελουτέ, μήλα, κόκκινο κρασί και καρύδια από τις Πρέσπες.
Εμπνευστής της είναι ο Νίκος Μαρμαρίδης, πρόεδρος της ΚοινΣΕπ «Φύση και Πολιτισμός» μέσω της οποίας αναδεικνύει τον πολιτισμό και τις παραδόσεις της περιοχής.
Αυτός ήταν ένας από τους λόγους που έφτιαξε την πρωτότυπη αυτή καντίνα η οποία προάγει τη γαστρονομία της Φλώρινας.
Ο Νικόλαος Μαρμαρίδης μιλάει στο Newsbomb.gr για το πρότζεκτ και δηλώνει ιδιαίτερα χαρούμενος για την οικολογική και πολιτιστική του καντίνα. Μια πολύ όμορφη πινελιά σε μια πανέμορφη γωνιά της Ελλάδας μας.
Μια καντίνα στις Πρέσπες και μάλιστα μέσα στο χειμώνα. Πώς προέκυψε ως ιδέα;
«Η καντίνα είναι κομμάτι της ΚοινΣΕπ "Φύση και Πολιτισμός". Είναι ένα μέσο από το οποίο βγάζουμε το μεράκι που έχουμε για το καλό φαγητό και ποτό. Ό,τι προσφέρουμε μέσα από την καντίνα περιέχει τοπικά προϊόντα και "αέρα" από την τοπική κουλτούρα».
Τι σερβίρετε αυτή την εποχή;
«Αυτήν την εποχή προσφέρουμε σπιτική μηλόπιτα και καρυδόπιτα με μήλα και καρύδια από τις Πρέσπες. Ζεστό κόκκινο κρασί από το Αμύνταιο Φλώρινας και κολοκυθόσουπα βελουτέ. Όλα ψήνονται και μένουν ζεστά πάνω στην ξυλόσομπα μασίνα που έχουμε στήσει δίπλα στην καντίνα».
Είναι, ομολογουμένως, μια διαφορετική νότα στην όχθη του ποταμού του Αγίου Γερμανού. Τι σας λέει ο κόσμος;
«Ο σκοπός της καντίνας είναι ακριβώς αυτός. Είναι μια διαφορετική νότα κάθε φορά. Είναι η νότα που λείπει, η νότα που έρχεται να συμπληρώσει την όμορφη μελωδία και ατμόσφαιρα που ήδη υπάρχει στην περιοχή των Πρεσπών».
Δεν μιλάμε για μια απλή καντίνα αλλά για ένα σημείο που αναδεικνύει την παράδοση και τη γαστρονομία.
«Η παραδοσιακή σόμπα μασίνα υπήρχε και υπάρχει ακόμα στα περισσότερα σπίτια. Με αυτή ζεσταίνονταν και μαγείρευαν, έχοντας μεγαλώσει πολλές γενιές. Είναι ένα από τα βασικά στοιχεία πολιτισμού. Οι ντόπιοι αλλά και οι επισκέπτες θέλουν να γευτούν ό,τι ζεστό μαγειρεύουμε επάνω της και φυσικά όλοι θέλουν μια φωτογραφία δίπλα της.
Φωτιές σε βαρέλια και καθίσματα από μπάλες με άχυρο δείχνουν ότι, εκτός από Ελλάδα, έχουμε και φλέβες των Βαλκανίων μέσα μας».
Πώς είναι να ζει κανείς σε ένα από τα πιο ακριτικά και ταυτόχρονα πιο όμορφα μέρη της Ελλάδας; Πώς κυλάει η ζωή;
«Γεννήθηκα το 1982 στον Άγιο Γερμανό και από το 1985 έως το 2011 ήμουν στην Αθήνα. Γύρισα εδώ τέλος του 2011 και το μόνο που σκέφτομαι είναι ότι θα ήθελα να είχα γυρίσει νωρίτερα.
Η άγρια φύση των Πρεσπών, η θετική ενέργεια των λιμνών, η αληθινή επαφή με τις τέσσερις εποχές του χρόνου, η εναλλαγή των χρωμάτων της φύσης, οι τυχαίες συναντήσεις με άγρια ζώα όπως ζαρκάδια, αρκούδες κλπ., ο ποιοτικός και αργός χρόνος, μας αναζωογονούν.
Η ζωή στις Πρέσπες είναι κάτι που κανείς δεν μπορεί να το εξηγήσει ακριβώς όπως είναι και σίγουρα δεν συγκρίνεται με κανέναν αστικό τρόπο ζωής, γιατί είναι τόσο διαφορετικός».
Αυτές τις ημέρες, ποιες παραδοσιακές γιορτινές εκδηλώσεις έγιναν στον τόπο σας;
«Αυτή την εποχή υπάρχει το έθιμο των φωτιών που στην περιοχή μας γίνεται σε δυο φάσεις. Μια στις 24/12 και μια στις 30/12. Αυτό συμβαίνει γιατί είναι πολλά τα χωριά οπότε το μοιράζουμε για να μπορεί να στηριχτεί σωστά. Σε αυτό το έθιμο ανάβουμε μια μεγάλη φωτιά και στήνεται ένα γλέντι γύρω από αυτή. Το έθιμο λέει ότι προσπαθούμε να ζεστάνουμε τον ουρανό για να μπορεί να γεννηθεί ο Χριστός στα ζεστά. Την γιορτή οργανώνουμε οι πολιτιστικοί σύλλογοι και τα χωριά, προσφέροντας τοπικά έδεσματα και ποτά.
Επίσης από το 2018, καθιερώνουμε το έθιμο της πατινάδας. Μια μπάντα 7-10 ατόμων με παραδοσιακά χάλκινα όργανα παίζει Μακεδονίτικα και βαλκανική μουσική στα σοκάκια του παραδοσιακού οικισμού του Αγίου Γερμανού. Είναι μια γιορτή την οποία διοργανώνουν οι τουριστικές επιχειρήσεις του χωριού».
Θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι μια εμπειρία ζωής για κάποιον να επισκεφθεί τον τόπο σας;
«Σας αναφέρω τα εξής ως απάντηση. Βρείτε ένα μέρος που:
- Να έχει παρόμοιο landscape.
- Να έχει παρόμοια οικολογική αξία.
- Παρόμοιο οικοσύστημα.
- Άγρια ζώα σε αριθμό ειδών αλλά και ατόμων.
- Μοναδικότητες σε ζώα και φυτά.
- Να μπορείς να βρεις περίπου 1.800 είδη φυτών από τα περίπου 6.000 που βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα.
- Ιστορία.
- Μνημεία από τον 10ο αιώνα
- Λίμνη χωρισμένη σε τρία έθνη.
- 4 εποχές» .
Ποιες είναι οι επόμενες δράσεις της ΚοινΣεπ Wildlife and Culture / Φύση και Πολιτισμός;
«Η ΚοινΣΕπ διοργανώνει δράσεις προστασίας της φύσης και συμμετέχει σε όλες τις παρόμοιες δράσεις που λαμβάνουν μέρος στην περιοχή.
Επειδή δεν είμαστε επιστήμονες αλλά λάτρεις της φύσης και της περιοχής, οι δράσεις μας είναι απλές και ουσιώδεις και παράλληλα προάγουν τον εθελοντισμό. Καθαρίζουμε τις όχθες των λιμνών από σκουπίδια τα οποία καταλήγουν στη λίμνη από τον αέρα. Καθαρίζουμε ποτάμια, ρέματα κλπ. Έχουμε το εργαστήρι ανακύκλωσης όπου με δυο οικιακά μηχανήματα ανακύκλωσης πλαστικού, κάνουμε σεμινάρια σε σχολεία και σε επισκέπτες ενημερώνοντας για τα προβλήματα που δημιουργούν τα πλαστικά μιας χρήσης.
Ό,τι χρησιμοποιούμε στην καντίνα είναι ανακυκλώσιμο, βιοδιασπώμενο και οικολογικό. Επίσης πουλάμε ποτήρια πολλαπλών χρήσεων και κάνουμε έκπτωση σε όσους έρχονται με το δικό τους ποτήρι.
Τέλος επιλέγοντας προϊόντα της περιοχής, συμμετέχουμε στο zero km food. Δηλαδή προσπαθούμε να μην χρησιμοποιούμε προϊόντα που έρχονται από πολύ μακριά όπου ξοδεύεται ενέργεια και καύσιμο για να φτάσουν σε εμάς. Έτσι καταφέρνουμε να μικραίνουμε το ενεργειακό αποτύπωμά μας».
Τέλος, θα θέλαμε να κάνετε μια ευχή για τη νέα χρόνια...
«Υγεία πάνω από όλα και αλληλεγγύη. Και επειδή η ζωή είναι ένας δρόμος, θέλουμε να ευχηθούμε σε όλους να αρχίσουν να αναζητούν τον δρόμο που ονειρεύονται ώστε να φτάσουν σε αυτόν σύντομα».
Διαβάστε επίσης
Taste Atlas: Η ελληνική κουζίνα δεύτερη καλύτερη στον κόσμο
Ο σεφ που κάνει «γκουρμέ» το φαγητό των ασθενών στο Τζάνειο
Ο ηλεκτρολόγος-μηχανικός που έχει πάει την ποντιακή λύρα σε άλλη πίστα