Προπονητής πυγμαχίας: «Το άθλημα κρύβει κινδύνους, αλλά έχει κανόνες»
Στο μικροσκόπιο των ανακριτικών αρχών βρίσκεται ο τελευταίος αγώνας του 16χρονου πρωταθλητή πυγμαχίας, Βασίλη Τόπαλου, με έναν μεγαλύτερο ηλικιακά συναθλητή του.
Για τις βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις που οδήγησαν στο θάνατο του αθλητή μίλησε στην ΕΡΤ ο Μάκης Κολέθρας, παγκόσμιος πρωταθλητής πυγμαχίας, ο οποίος επεσήμανε τις βασικές οδηγίες για τους αγώνες πυγμαχίας προκειμένου να τηρούνται όλοι οι κανόνες σωματικής προστασίας.
«Στην παγκόσμια ομοσπονδία επιτρέπεται να παίζουν παιδιά από δεκατριών ετών και πάνω, γιατί ο εγκέφαλος ακόμα μέχρι τα 13 έτη δεν έχει μεγαλώσει τόσο ώστε να έχει τις αντοχές» εξήγησε αρχικά προσθέτοντας ότι για να λάβει μέρος ένας αθλητής σε διεθνείς αγώνες πρέπει να γίνει εγκεφαλογράφημα και μαγνητική εγκεφάλου.
Ο κ. Κολέθρας απάντησε και για τον αγώνα που είχε ο Βασίλης Τόπαλος με τον μεγαλύτερο αντίπαλο του, ο οποίος έχει κινήσει τις υποψίες. Το σώμα και ο εγκέφαλος δεν προλαβαίνει να ξεκουραστεί ώστε να αντιμετωπίσει την επόμενη προπόνηση μέσα σε διάστημα 12 ωρών και μάλιστα σε ένα παιδί 16 ετών», δήλωσε.
«Ο προπονητής λοιπόν πρέπει να ελέγξει τον εκπαιδευτικό αγώνα, να δώσει τη δυνατότητα στο νέο παιδί να είναι επιθετικό, ενώ ο άλλος αθλητής, ο βαρύτερος και έμπειρος θα είναι αμυντικός. Αυτό όμως είναι μια μεθοδολογία του προπονητή που πρέπει να ορίσει τον κανόνα πάνω πάνω στο ρινγκ», είπε στη συνέχεια.
Εκτός των άλλων όσον αφορά την επιλογή γυμναστηρίου τόνισε ότι «Οι γονείς όταν έχουν ένα ανήλικο παιδί να ξέρουν ποιο γυμναστήριο θα επιλέξουν, ποιο προπονητή θα πάρουν. Δεν πρέπει να πηγαίνουν στην τύχη» καθώς «το άθλημα αυτό κρύβει πολλούς κινδύνους, αλλά έχει κανόνες. Αν ένα παιδί και θα πω και στο Βασίλη ένα παιδί πέσει νοκ άουτ σε έναν αγώνα σε ένα διεθνή αγώνα, η Παγκόσμια Ομοσπονδία αλλά και η Ελληνική Ομοσπονδία Πυγμαχίας του λέει ότι για ένα μήνα δεν μπορείς να κάνεις προπόνηση».