Καπραβέλος για έξαρση γρίπης: Να μην ανοίξουν τα σχολεία τη Δευτέρα

Ο χειμώνας προβλέπεται δύσκολος με χαμηλή όμως νοσηρότητα, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Νίκος Καπραβέλος

Καπραβέλος για έξαρση γρίπης: Να μην ανοίξουν τα σχολεία τη Δευτέρα
Intime News
5'

«Ελπίζω τα δύσκολα να είναι πίσω μας και έτσι φαίνεται, είμαι αισιόδοξος» ανέφερε ο Διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ.

Ωστόσο ο κ. Καπραβέλος, αναφερόμενος στην έξαρση που παρατηρείται στα κρούσματα του κορονοϊού και της γρίπης αλλά και την έλλειψη κλινών στις ΜΕΘ Παίδων, τόνισε ότι ανησυχεί για τα παιδιά και εκτίμησε ότι ίσως η Επιτροπή των Ειδικών θα έπρεπε να σκεφτεί και να αποφασίσει την παράταση των σχολικών διακοπών. Να μην ανοίξουν δηλαδή τα σχολεία τη Δευτέρα , καθώς εκτιμά ότι κάτι τέτοιο πιθανόν να επιτείνει τα πρόβλημα και να αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των ασθενών και δη των παιδιών για νοσηλείες σε ΜΕΘ, κάτι που πέρασε η Βρετανία τους περασμένους μήνες.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Καπραβέλος, ναι μεν υπάρχει έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού, ωστόσο σε σχέση με πέρυσι έχει περιοριστεί η πίεση στα νοσοκομεία αλλά και τα βαριά περιστατικά που καλούντα να αντιμετωπίσουν οι γιατροί. Σχετικά με την νέα παραλλαγή του κορονοϊού φαίνεται να μην προκαλεί μεγάλη νοσηρότητα, ωστόσο επανακάμπτει το εμβόλιο και υπάρχουν περισσότερα κρούσματα.

Ο κ. Καπραβέλος επανέλαβε αρκετές φορές πως οι αρμόδιοι της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας θα πρέπει να αποφασίσουν τη συνέχιση των σχολικών διακοπών και τη μετάθεση του χρόνου επαναλειτουργίας των σχολείων και της διεξαγωγής των μαθημάτων τουλάχιστον για μια εβδομάδα.

Δείτε το βίντεο από τον ΣΚΑΪ

Μαγιορκίνης: Υπερβολικά τα μέτρα που λαμβάνονται για Κίνα

Για τη νέα έξαρση του κορονοϊού στην Κίνα, και τα μέτρα που λαμβάνονται από τις τοπικές αρχές μίλησε και ο καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι τα μέτρα που λαμβάνονται για τους ταξιδιώτες από την Κίνα είναι περισσότερο για ψυχολογικούς και πολιτικούς λόγους.

«Πρόκειται για μέτρα κάπως υπερβολικά», τόνισε, «με απώτερο σκοπό να διαλευκανθεί η κατάσταση στην Κίνα, δεδομένου ότι τα στοιχεία εκεί δεν είναι τόσο διαφανή όσο θα θέλαμε», ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Με τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής, τα στελέχη που υπάρχουν στην Κίνα δεν είναι στελέχη που μπορούν να προκαλέσουν πρόβλημα στην Ευρώπη και η κινητοποίηση των ταξιδιωτών, δεν μπορεί να επηρεάσει την κατάσταση», συνέχισε λέγοντας.

Την ίδια ώρα έκανε λόγο για κίνδυνο από το νέο στέλεχος κορονοϊού που έχει εμφανιστεί στις ΗΠΑ, καθώς σύμφωνα με τις αναλύσεις παρουσιάζειπλεονέκτημα 20% σε σύγκριση με τα στελέχη που επικρατούν μέχρι στιγμής.

Αναφορικά με την έξαρση της γρίπης στη χώρα μας, ο κ. Μαγιορκίνης υπογράμμισε ότι βιώνουμε μια από τις πιο έντονες περιόδους εδώ και πολλά χρόνια, αναφέροντας ωστόσο ότι είναι μια διαχειρίσιμη κατάσταση. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο λήψης κάποιων μέτρων, τόνισε ότι «μέτρα δεν διαφαίνονται πουθενά».

«Είμαστε πολύ μακριά από ένα τέτοιο ενδεχόμενο», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο θα είχαμε μόνο, εάν είχαμε πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ο κ. Μαγιορκίνης χαρακτήρισε τα εμβόλια ώς ένα πολύ σημαντικό «εργαλείο», ενώ αναφερόμενος ειδικά στο εμβόλιο της γρίπης ανέφερε πως προέχει να το κάνουν οι ευάλωτοι και οι επαγγελματίες υγείας.

«Με το που έχει κάποιος συμπτώματα, είτε πρόκειται για γρίπη, είτε για κορωνοϊό, θα πρέπει να κάνει τεστ και να αναζητά θεραπεία νωρίς, να μην περιμένει», πρόσθεσε.

Tα νέα μέτρα στην Ελλάδα για την έξαρση του ιού στην Κίνα

Αναφορικά με την επιδημιολογική κατάσταση της πανδημίας COVID-19 στην Κίνα και την αντιμετώπισή της και σε συνέχεια των συστάσεων της αρμόδιας επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα προληπτικά μέτρα που προτείνονται από τον ΕΟΔΥ για τη χώρα μας είναι τα ακόλουθα:

  • Υποχρεωτική επίδειξη αρνητικού αποτελέσματος διαγνωστικού ελέγχου (αντιγονικό τεστ ταχείας ανίχνευσης, ή μοριακού ελέγχου) όλων των ταξιδιωτών των απευθείας πτήσεων από Κίνα, 48 ώρες πριν την αναχώρησή τους
  • Πραγματοποίηση γονιδιωματικής επιτήρησης του SARS-CoV-2 σε λύματα αεροπλάνων που αφορούν απευθείας πτήσεις από την Κίνα, καθώς και σε αστικά λύματα του αερολιμένα Αθηνών
  • Ενίσχυση της γονιδιωματικής επιτήρησης του SARS-CoV-2 στην κοινότητα για την επιτήρηση και έγκαιρη ανίχνευση τυχόν νέων παραλλαγών
  • Σύσταση για χρήση μάσκας υψηλής προστασίας N95/KN95/FFP2 σε επιβάτες διεθνών πτήσεων με προορισμό τη χώρα μας, από αρχικό προορισμό την Κίνα. Σύσταση για χρήση μάσκας γενικότερα σε χώρους αεροδρομίων για όλους τους ταξιδιώτες ανεξαρτήτου προορισμού, το προσωπικό αεροδρομίων, και τους εργαζόμενους σε αεροπορικές εταιρείες
  • Σύσταση για εμβολιασμό με έμφαση στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού για βασικό σχήμα και αναμνηστικές δόσεις εμβολιασμού έναντι του SARS-CoV-2 σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

O σκοπός του ΕΟΔΥ είναι η παροχή υπηρεσιών, που συμβάλλουν στην προστασία και βελτίωση της υγείας και την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης του πληθυσμού, η αποτελεσματική αντιμετώπιση των απειλών κατά της ανθρώπινης υγείας από μεταδοτικά νοσήματα μέσω της έγκαιρης ανίχνευσης, παρακολούθησης και αξιολόγησης των κινδύνων, αναφοράς και κατάθεσης επιστημονικά τεκμηριωμένων προτάσεων και μέτρων παρέμβασης.

Στο πλαίσιο αυτό και με γνώμονα τις πρόσφατες εξελίξεις στην Κίνα, προτείνονται τα ανωτέρω μέτρα, για τα οποία θα υπάρξει περιοδική επαναξιολόγηση και θα εφαρμοστούν για συγκεκριμένο διάστημα.

Διαβάστε επίσης:

Γλυκά Νερά: Επιμένει στις καταγγελίες για τον Αναγνωστόπουλο ο πατέρας

Ιωάννινα: Εντυπωσιακή απογείωση αεροπλάνου εν μέσω ομίχλης

Κερατέα: Πώς η αστυνομικός που έφαγε ξύλο από τον Ινδό, τον συνέλαβε

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή
13:55ME TO N & ME TO Σ

690 μέρες κοροϊδίας