«Καθηλωμένη» ακόμα η 2η ΕΜΑΚ στην Ελευσίνα - Το άλυτο πρόβλημα με τα C-130
Στην τεχνική βάση της Ελευσίνας βρίσκεται εδώ και λίγη ώρα το C-130 που επρόκειτο να μεταφέρει τους διασώστες της 2ης ΕΜΑΚ από τη Θεσσαλονίκη στα Άδανα.
Το μεταγωγικό αεροσκάφος, λίγη ώρα μετά την απογείωση του από την 113 Πτέρυγα Μάχης και ενώ πετούσε πάνω από το Αιγαίο, εμφάνισε ένδειξη για βλάβη και έλαβε εντολή να επιστρέψει στη βάση του, στην Ελευσίνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τεχνικοί της 112 ΠΜ θα καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη βλάβη και να φέρουν το αεροσκάφος σε πτήσιμη κατάσταση καθώς κάθε λεπτό που χάνεται μικραίνει το περιθώριο να εντοπιστούν ζωντανοί οι εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια των τουρκικών πόλεων. Νεότερες πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι είναι πιθανό το αεροσκάφος να απογειωθεί πριν τις τέσσερις το απόγευμα.
Η εξέλιξη αυτή βέβαια, φέρνει με τον πιο δραματικό τρόπο, στην επιφάνεια το μεγάλο πρόβλημα των διαθεσιμοτήτων του στόλου των μεταγωγικών αεροσκαφών. Σύμφωνα με πληροφορίες, μόλις δύο C-130 πετούν, εκ των οποίων το ένα εμφάνισε βλάβη και επέστρεψε στην Ελευσίνα. Όμως, ολόκληρος ο Στόλος C-130 κινδυνεύει με καθήλωση καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα επαρκούς υποστήριξης των υπερπολύτιμων αεροσκαφών. Το πρόβλημα είναι χρόνιο και καμία ηγεσία μέχρι τώρα δεν κατάφερε να το αντιμετωπίσει επιτυχώς.
Η λύση που επεξεργαζόταν το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τη μεταφορά τριών C-130 στο Ισραήλ προκειμένου να συντηρηθούν από την εκεί κρατική εταιρεία «ναυάγησε» καθώς ουδείς μπορεί να εγγυηθεί πως τα αεροπλάνα θα ξαναπετάξουν αν αφαιρεθούν οι πτέρυγες τους. Ένα ελληνικό C-130 βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην Πορτογαλία για υποστήριξη ενώ σύμφωνα με την ΕΑΒ, τρία αεροσκάφη πρόκειται να παραδοθούν στην Πολεμική Αεροπορία εντός του έτους.
Ωστόσο, στρατιωτικές πηγές διευκρινίζουν πως αν πάρουμε το ένα από τα τρία θα πρόκειται για «επιτυχία». Στην πίστα της ΕΑΒ πάντως, υπάρχουν αυτή τη στιγμή έξι αεροσκάφη C-130, εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες και ακόμη τρία στα υπόστεγα όπου γίνεται η συντήρηση τους. Οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας, είτε πρόκειται για τους καταστροφικούς σεισμούς της Τουρκίας, είτε για τη μόνιμη απειλή των γειτόνων ή ακόμη και για την αντιμετώπιση μιας φυσικής καταστροφής που μπορεί να πλήξει κάποιο ελληνικό νησί, φανερώνουν το τεράστιο κενό που υπάρχει στην ταχεία μεταφορά δυνάμεων.
Ίσως έχει έρθει η ώρα να αναζητηθούν λύσεις στην αγορά νέων μεταγωγικών αεροσκαφών όπως τα C-130J, είτε καινούργιων είτε μεταχειρισμένων. Ουδείς θέλει να σκεφτεί τι θα συνέβαινε αν σε περίπτωση θερμού επεισοδίου σε κάποιο νησί δεν υπήρχε διαθέσιμο αεροσκάφος για να μεταφέρει τα ελληνικά στρατεύματα. Ή στην περίπτωση ενός σεισμού ή άλλης φυσικής καταστροφής, αν οι διασώστες μετέφεραν τα οχήματα τους με πλοία και όχι με αεροπορικά μέσα.