Καθαρά Δευτέρα: Πόσο θα κυμανθεί η τιμή της λαγάνας

Τουλάχιστον 500.000 λαγάνες θα ...φουρνίσουν οι αρτοποιοί της Θεσσαλονίκης για την Καθαρά Δευτέρα - Μεταξύ 2,50-2,60 ευρώ η παραδοσιακή και στα 3,20 ευρώ η...γεμιστή

Λαγάνες
AP Photo
3'

Ακριβότερη ως και 7%, θα φτάσει φέτος στο τραπέζι του καταναλωτή η παραδοσιακή λαγάνα την Καθαρά Δευτέρα, με την τιμή της να κυμαίνεται μεταξύ 2,50-2,60 ευρώ και τους αρτοποιούς του νομού Θεσσαλονίκης να δηλώνουν ...πανέτοιμοι για το φούρνισμα τουλάχιστον 500.000 τεμαχίων.

Αυτά επισημαίνει μιλώντας στο ΑΠΕ η πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης «Ο Προφήτης Ηλίας» Έλσα Κουκουμέρια η οποία χαρακτηρίζει «ανυπόστατες» και «επικίνδυνες» τις φήμες για λαγάνα των 5 ευρώ ανά τεμάχιο. Σημειώνει παράλληλα ότι «η δυναμική επάνοδος των καταναλωτών στους παραδοσιακούς φούρνους τα τελευταία δύο χρόνια, δηλώνει την εμπιστοσύνη που έχει χτίσει μεταξύ των αρτοποιών και του κόσμου και ήρθε ως συνέχεια της καθημερινής τους τριβής και υποστήριξης στη δύσκολη οικονομικά εποχή που βιώνουμε όλοι μας».

Πλέον, όπως διευκρινίζει η ίδια, οι πολίτες είναι υποψιασμένοι καταναλωτές και όντας περισσότερο εκπαιδευόμενοι, αλλά και συγκρατημένοι στις αγορές τους «ψηφίζουν τα καταστήματα της γειτονιάς τους». Επιπλέον, όπως λέει, οι καταναλωτές δείχνουν έμπρακτα ότι αντιλαμβάνονται πλήρως τις όποιες ανατιμήσεις αναγκάζονται να κάνουν οι αρτοποιοί λόγω της ακρίβειας γενικώς. «Μιλάμε καθημερινά. Ξέρουμε ο ένας τον πόνο του άλλου και την οικονομική δυσκολία που υπάρχει για όλους μας» προσθέτει.

Με τις ανατιμήσεις από τον Μάρτιο του 2022 να ακολουθούν η μία την άλλη, η κ. Κουκουμέρια αναφέρει χαρακτηριστικά: «Την αντίστοιχη περσινή περίοδο (ενόψει της Καθαράς Δευτέρας), η τιμή της λαγάνας καθοριζόταν στα 2,30 με 2,40 ευρώ ανά τεμάχιο, με το 25κιλό σακί αλεύρι να το πληρώνουμε από 12 έως και 14 ευρώ. Φέτος το κόστος για την αγορά του ξεκινά από τα 19 ευρώ και φθάνει στα 22 ευρώ. Και αυτό είναι ένα μόνο ενδεικτικό παράδειγμα». Γενικώς, όπως εξηγεί, οι πρώτες ύλες στα αρτοποιία έχουν ανατιμηθεί σε ποσοστό από 30% έως και 50% και το μόνο ενθαρρυντικό της περιόδου, είναι σύμφωνα με την ίδια η «επιβράδυνση της αύξησης του κόστους της ενέργειας, από+180%, στο +90% σήμερα». Μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι το 90% των καταναλωτών ψηφίζει την παραδοσιακή λαγάνα. Από την άλλη πλευρά οι λαγάνες που διατίθενται στην αγορά «γεμισμένες» με-μεταξύ άλλων- ελιές, πιπεριές και μανιτάρια θα πωλούνται προς 3,20 ευρώ ανά τεμάχιο, ακριβότερα κατά 20 λεπτά σε σχέση με πέρυσι.

Υπενθυμίζεται ότι οι αρτοποιοί του νομού Θεσσαλονίκης είχαν προχωρήσει για πρώτη φορά σε αύξηση της τιμής της λαγάνας το 2019, όταν προηγουμένως για έντεκα χρόνια τη διατηρούσαν αμετάβλητη. Σε ό,τι αφορά τις προσδοκίες των αρτοποιών για την κίνηση στα αρτοποιεία την Καθαρά Δευτέρα, η πρόεδρος του «Προφήτη Ηλία» εμφανίστηκε αισιόδοξη, λέγοντας: «ακόμη και έξω να βγουν οι καταναλωτές και μακάρι να κάνει καλό καιρό να ξεσκάσουν, νωρίς το πρωί σίγουρα θα πάνε στο φούρνο της γειτονιάς τους να πάρουν τουλάχιστον μία ζεστή λαγάνα. Οι Έλληνες παραμένουμε πιστοί στις παραδόσεις».

Η κ. Κουκουμέρια επισημαίνει ότι η παρασκευή της παραδοσιακής λαγάνας που γίνεται με το χέρι, αποτελεί μια επίπονη διαδικασία 12 ωρών και την Καθαρά Δευτέρα, θα πρέπει ο κάθε φούρνος να δουλέψει από τις 21:00 το βράδυ της Κυριακής, μέχρι τις 15:00 το μεσημέρι της επομένης, προκειμένου να ανταποκριθεί στη ζήτηση (ως και 700 τεμάχια η μέση κατανάλωση ανά μαγαζί). Αυτό, σύμφωνα με την ίδια, καθιστά σαφές ότι θα πρέπει ο φούρναρης να πληρώσει τριπλό μεροκάματο, «τη στιγμή που το περιθώριο κέρδους για τον αρτοποιό είναι πλέον μηδαμινό».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή