Τζογόπουλος (Διεθνολόγος): «Μην βιαζόμαστε να ξεγράψουμε τον Ερντογάν - Η εντάση θα επανέλθει»
Ο Ταγίπ Ερντογάν και η κυβέρνησή του «πληρώνουν» τους φονικούς σεισμούς και τα τεράστια λάθη στη διαχείριση της καταστροφής και πλέον ο Κεμάλ Κιλιντσάρογλου που ηγείται του συνασπισμού της αντιπολίτευσης στην Τουρκία, φαίνεται -δημοσκοπικά τουλάχιστον- ότι κάνει την ανατροπή και πλέον προηγείται του προέδρου με διψήφια ποσοστιαία διαφορά, περίπου στο 11%.
Οι εκλογές στην Τουρκία θα πραγματοποιηθούν στις 14 Μαϊου και το ερώτημα για εμάς, τους Έλληνες, είναι ποιος υποψήφιος είναι προτιμότερος για τη χώρα μας, δεδομένης της μεγάλης έντασης και της τουρκικής προκλητικότητας, που αποτελούσε την καθημερινότητα πριν από τον φονικό σεισμό.
Σύμφωνα με αναλύσεις, ο Κεμάλ Κιλιντσάρογλου είναι πιο «ευρωπαϊστής» από τον αντίπαλό του, θιασώτης ενός κράτους περισσότερου κοσμικού, παρά ισλαμικού, στοιχεία που μπορεί να φαίνονται θετικά, ωστόσο στην εξωτερική πολιτική, η τακτική και το όραμα της Τουρκίας είναι σταθερά, γεγονός που μπορεί να μην αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Άλλωστε, αυτός ο «φιλοδυτικός» ήταν που κατηγορούσε τον Ερντογάν ότι... «δεν κάνει αυτό που πρέπει» με τα ελληνικά νησιά!
«Ο Ερντογάν δεν έχει αντιληφθεί ακόμη την αξία της δημοκρατίας και της αρχής της κοσμικότητας. Ας κοιτάξει πρώτα τα 16 νησιά που επί της εποχής του παραδόθηκαν και όπου υψώθηκε η ελληνική σημαία», είχε δηλώσει στο παρελθόν χαρακτηριστικά.
Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με τον διεθνολόγο Γιώργο Τζογόπουλο, ο οποίος είναι Λέκτορας Διεθνών Σχέσεων στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, καθώς και ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ και το BESA.
Ο έμπειρος διεθνολόγος θεωρεί ότι «δεν πρέπει να βιαζόμαστε να ξεγράψουμε τον Ερντογάν, ο οποίος είναι πολύ έμπειρος πολιτικός και θα κάνει το παν για να παραμείνει στην εξουσία, ενώ είναι σαφής, όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά, ότι σε περίπτωση νίκης του Κιλιντσάρογλου η γείτονα δεν πρόκειται να αλλάξει στρατηγική, ενώ αντί αυτού, θα επικρατεί και μια μεγάλη αβεβαιότητα.
Όσο για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ο Γιώργος Τζογόπουλος θεωρεί ότι αυτό μπορεί να κριθεί μόνο σε καταστάσεις «πολιτικής κανονικότητας», οπότε και πιστεύει ότι η ένταση τελικά θα επανέλθει.
Newsbomb.gr: Κύριε Τζογόπουλε, φαίνεται, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις και εξαιτίας των φονικών σεισμών, ότι έχουμε πολιτική ανατροπή στην Τουρκία, με τον Κιλιντσάρογλου να προηγείται με μεγάλη διαφορά. Ποια είναι η γνώμη σας για αυτό, εσείς τι εικόνα έχετε;
Γιώργος Τζογόπουλος: Aκόμα είναι πολύ νωρίς, χρειάζεται να περιμένουμε τα αποτελέσματα περισσότερων δημοσκοπήσεων. Είναι σημαντικό για την αντιπολίτευση της Τουρκίας ότι κατάφερε να καταλήξει σε ένα συγκεκριμένο πρόσωπο. Ταυτόχρονα, βέβαια, δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε τον σημερινό πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται δεκαετίες στην εξουσία, έχει τεράστια εμπειρία και θα επιδιώξει να ξανακερδίσει.
Πολλά θα εξαρτηθούν από τον τρόπο με τον οποίο ο Ερντογάν θα χειριστεί στην πράξη την τραγωδία που βιώνουν οι σεισμόπληκτοι, αλλά και την τελική απόφαση των Κούρδων τόσο εντός του κόμματος HDP (Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών) όσο και εκτός. Επίσης, πρέπει να δούμε το ακριβές πρόγραμμα της αντιπολίτευσης για την ανάταξη της τουρκικής οικονομίας, που βρίσκεται σε κακή κατάσταση, ιδίως μετά τους σεισμούς, και κατά πόσο θα πείσει την πλειονότητα των ψηφοφόρων.
Στο μεγάλο ερώτημα που μας αφορά… Εμείς ποιον θα προτιμούσαμε για αυριανό Πρόεδρο της Τουρκίας και γιατί; Τον Ερντογάν και την πολιτική του τα γνωρίζουμε… Του Κιλιντσάρογλου;
Δεν νομίζω πως τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό επηρεάζονται από το αποτέλεσμα των εκλογών. Η Τουρκία δεν πρόκειται να αλλάξει στρατηγική. Βέβαια, σε περίπτωση νίκης Κιλιντσντάρογλου υπάρχει μία σχετική αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα υπό την έννοια ότι δεν έχει κυβερνήσει στο παρελθόν.
Αυτή η αβεβαιότητα σχετίζεται με την άγνωστη μελλοντική πορεία των αμερικανοτουρκικών και ευρωτουρκικών σχέσεων υπό μια νέα τουρκική κυβέρνηση, και τον αντίκτυπο που θα έχει η πορεία αυτή στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό. Οι καλύτερες αμερικανοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις στον σημερινό κόσμο θα δημιουργήσουν ευκαιρίες αλλά και κινδύνους για Αθήνα και Λευκωσία.
Πώς θα σκιαγραφούσατε το προφίλ του Κιλιντσάρογλου, με βάση το παρελθόν του, τον πολιτικό του βίο και τις εξαγγελίες του;
Πρόκειται για έναν βετεράνο της πολιτικής, σχετικά μετριοπαθή χαρακτήρα. Δεν τα έχει καταφέρει απέναντι στον Ερντογάν μέχρι σήμερα. Βέβαια, στην πολιτική όλα αλλάζουν. Μία νίκη του στις 14 Μαϊου θα οδηγήσει τις προηγούμενες αποτυχίες του στη λήθη. Πρέπει εδώ να πούμε πως μία ενδεχόμενη νίκη Κιλιτσντάρογλου δεν θα τον βρει μόνο του στην εξουσία – με ένα μοντέλο τύπου Ερντογάν – την επόμενη μέρα.
Αυτή τη στιγμή ηγείται ενός συνασπισμού κομμάτων. Άρα και άλλα πρόσωπα θα διαδραματίσουν ρόλο, ενώ ιδιαίτερα μεγάλη σημασία θα έχει η γενική προσπάθεια τους να αλλάξουν ξανά το τουρκικό σύνταγμα. Όμως, όπως ξαναείπαμε, καλό είναι να μην υποτιμάμε τις πολιτικές δυνατότητες του Ερντογάν.
Ας περάσουμε στη λεγόμενη «Διπλωματία των Σεισμών». Σίγουρα υπάρχει ραγδαία αποκλιμάκωση στην ένταση των ελληνοτουρκικών. Θεωρείτε ότι πρόκειται για πρόσκαιρο… φαινόμενο ή να αναμένουμε συνέχεια όταν καταλαγιάσουν οι συνέπειες των σεισμών, δεδομένης και της βοήθειας που έστειλε η χώρα μας;
Είναι πολύ καλό πως έχουν πέσει οι τόνοι. Όμως, οι τόνοι έχουν πέσει λόγω εξαιρετικά δυσάρεστων γεγονότων όπως οι σεισμοί στην Τουρκία, και στη συνέχεια η τραγωδία στα Τέμπη. Όταν επιστρέψουμε σε μία πολιτική κανονικότητα, θα ξαναδούμε λογικά κάποια ένταση, ο βαθμός της οποία δεν μπορεί τώρα να προκαθοριστεί.
Μέχρι τότε βέβαια η αξιοποίηση δυνατοτήτων συνεργασίας, η λεγόμενη θετική ατζέντα, είναι καλοδεχούμενη.
Ποιος είναι ο Κιλιτσντάρογλου
Ο Κιλιτσντάρογλου γεννήθηκε το 1948 στην ανατολική πόλη Τούντζελι ως ένα από τα επτά παιδιά μιας οικογένειας από τη θρησκευτική μειονότητα των Αλεβιτών. Ο πατέρας του ήταν υπάλληλος στο τουρκικό κτηματολόγιο και η μητέρα του νοικοκυρά
Πριν μπει στην πολιτική, ήταν δημόσιος υπάλληλος και υπηρέτησε ως Πρόεδρος του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (SSK) από το 1992 έως το 1996 και ξανά από το 1997 έως το 1999. Εξελέγη στις γενικές εκλογές του 2002 και έγινε αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του CHP. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2009, προτάθηκε ως υποψήφιος του CHP για δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης αλλά έχασε από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), λαμβάνοντας το 37% των ψήφων, έναντι του 44,71% που έλαβε το AKP. Εξελέγη αναπληρωτής πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στις 31 Αυγούστου 2012.