Οι συνθέσεις του Μαρκόπουλου φώναζαν «Ελλάδα»

Η Φίνος Φιλμ με συγκινητικές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποχαιρετά τον κορυφαίο μουσικοσυνθέτη με συνθέσεις του στον ελληνικό κινηματογράφο. 

Οι συνθέσεις του Μαρκόπουλου φώναζαν «Ελλάδα»
3'

Καλό ταξίδι στον αιώνιο Κρητικό μαέστρο, εύχεται σε συγκινητικές αναρτήσεις της η Φίνος Φιλμ, παραθέτοντας ένα βίντεο με συνθέσεις του Γιάννη Μαρκόπουλου στον ελληνικό κινηματογράφο.

«Ένα πικρό «αντίο» σιγοτραγουδάμε από χτες στον τεράστιο Γιάννη Μαρκόπουλο, αναφέρει σε συγκινητικές αναρτήσεις της η Φίνος Φιλμ. Καλό ταξίδι στον αιώνιο Κρητικό μαέστρο μας. «Έναν ανήσυχο συνθέτη που τόλμησε να ζωντανέψει τις άφθαρτες πηγές της ελληνικής μουσικής και να τις εξυψώσει με βλέμμα στο μέλλον.Οι συνθέσεις του Μαρκόπουλου φώναζαν «Ελλάδα» - τόσο μεγάλη ήταν η αγάπη του για αυτόν τον τόπο. Με την Φίνος Φιλμ συνεργάστηκε σε πέντε ταινίες και σήμερα τον θυμόμαστε με το τραγούδι του «Ξεγυμνώστε τα σπαθιά» σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου, που ερμηνεύει ο Γιάννης Πουλόπουλος για την ταινία «Εκείνος και Εκείνη» (1967). Καλό ταξίδι στον αιώνιο Κρητικό μαέστρο μας» επισημαίνει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η Φίνος Φιλμ.

Γιάννης Μαρκόπουλος: Το «Παραπονεμένα Λόγια» είναι το τραγούδι που θα μείνει στην Ιστορία

Γιάννης Μαρκόπουλος

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος ήταν ένας μοναδικός μουσικοσυνθέτης με τα τραγούδια του να μένουν στην Ιστορία

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος πέρασε στην αιωνιότητα, όπως και τα τραγούδια που δεν θα ξεχαστούν ποτέ... Μάλιστα, ένα από αυτά είναι το «Παραπονεμένα Λόγια», που έχει προκαλέσει ρίγη σε εκατομμύρια Έλληνες.

Το τραγούδι «Παραπονεμένα Λόγια» ήταν επίσης ένα τραγούδι που ο Γιώργος Νταλάρας είπε με μοναδικό τρόπο. Το «Σεργιάνι στον Κόσμο» ήταν και η πρώτη μεγάλη δισκογραφική συνεργασία του Γιώργου Νταλάρα με τον Γιάννη Μαρκόπουλο. Τα τραγούδια αυτά αρχικά παρουσιάστηκαν στην «Διαγώνιο» το Νοέμβριο του 1978 έως και τον Ιανουάριο του 1979. Τα τραγούδια είχαν πολύ θερμή ανταπόκριση από το κοινό. Ο δίσκος κυκλοφόρησε λίγους μήνες μετά το τέλος των παραστάσεων. Το εξώφυλλο είναι του Δημήτρη Μυταρά.

Ο Μάνος Ελευθερίου είχε πει για τους στίχους που έγραψε: «Πρόκειται για ένα πολιτικό τραγούδι, ένα απ` τα πολλά που έγραψα όπως τα "Τραγούδια του Αγώνα" που φτιάξαμε με τον Μίκη Θεοδωράκη το `71. Σε αυτή την ενότητα ήταν και τα `Παραπονεμένα λόγια` αλλά δεν το είχα τελειώσει. Είχα γράψει το πρώτο τετράστιχο και το άφησα στην άκρη. Μετά από χρόνια το έδωσα στον Γιάννη Μαρκόπουλο για να το μελοποιήσει και να το τραγουδήσει ο Νταλάρας. Σε αυτά τα πράγματα να ξέρετε τούτο: ένας στίχος όσο καλός και να είναι, αν δεν βοηθήσει η μαγεία της μουσικής, εάν δεν βοηθήσει η φωνή του τραγουδιστή, η τύχη του αλλάζει. Χωρίς τον Μαρκόπουλο και τον Νταλάρα τι τύχη θα είχε αυτό το τραγούδι;» (Από συνέντευξη του Μάνου Ελευθερίου στον Πιερή Παναγή και στον «Φιλελεύθερο« της Κύπρου).

Και η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για ένα μαγικό, πολιτικό τραγούδι που εξέφραζε τους πόνους, τις αγωνίες, τον αγώνα επιβίωσης εκατομμυρίων πολιτών.

Ειδικά στα χρόνια μετά τη Χούντα, το αίτημα για κοινωνική δικαιοσύνη, ανάπτυξη, δημοκρατία, έκανε τέτοια τραγούδια να γίνουν σύμβολο ολόκληρου του λαού.

Παραπονεμένα λόγια - Γιώργος Νταλάρας

Στης ανάγκης τα θρανία
και στης φτώχειας το σχολειό
μάθαμε την κοινωνία
και τον πόνο τον παλιό

Παραπονεμένα λόγια
έχουν τα τραγούδια μας
γιατί τ’ άδικο το ζούμε
μέσα από την κούνια μας

Το σεργιάνι μας στον κόσμο
ήταν δέκα μέτρα γης
όσο πιάνει ένα σπίτι
και ο τοίχος μιας αυλής

Παραπονεμένα λόγια
έχουν τα τραγούδια μας
γιατί τ’ άδικο το ζούμε
μέσα από την κούνια μας

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή