Αντιναύαρχος Φενέκος: «Μπορούσε να παρέμβει το Λιμενικό, αλλά η νηοψία θα ήταν επικίνδυνη»

«Δεν λειτούργησε κανένα ευρωπαϊκό σύστημα. Ποιος το έχει το μουτζούρη και τον φορτώνεται η Ελλάδα τον μουτζούρη», ανέφερε μεταξύ άλλων για το ναυάγιο στην Πύλο ο απόστρατος αντιναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού, Στέλιος Φενέκος

Αντιναύαρχος Φενέκος: «Μπορούσε να παρέμβει το Λιμενικό, αλλά η νηοψία θα ήταν επικίνδυνη»
In Time
4'

Ο απόστρατος αντιναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού, Στέλιος Φενέκος, μίλησε στο OPEN για τις περιοχές έρευνας και διάσωσης, όπως έχουν οριστεί από τον Διεθνή Αεροπλοϊκό και Ναυτιλιακό Οργανισμό αλλά και για το αν το Λιμενικό μπορούσε να παρέμβει, με αφορμή το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο.

Αρχικά, ο αντιναύαρχος μίλησε για τα όσα ισχύουν αναφορικλα με τις περιοχές διάσωσης και έρευνας: «Υπάρχουν περιοχές έρευνας και διάσωσης για κάθε χώρα έτσι όπως έχουν οριστεί από τον Διεθνή Αεροπλοϊκό και Ναυτιλιακό Οργανισμό. Η δικιά μας περιοχή είναι συγκεκριμένη που είναι τα όρια του FIR. Αυτή η περιοχή που είναι 75-80 μίλια. Που σημαίνει ότι το σκάφος αυτό που ήταν στα 45 μίλια, είχε διανύσει μια απόσταση 30 μιλίων μπαίνοντας στα δικά μας ύδατα. Υπάρχουν δυο παράμετροι: Η μία είναι η ευθύνη της έρευνας και διάσωσης που την έχουμε και την καλύψαμε με την επιτήρηση. Και το δεύτερο είναι αν θα πρέπει να παρέμβουμε. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το Διεθνές Δίκαιο και τα πρωτόκολλα που έχουμε υπογράψει μπορούμε να παρέμβουμε. Γιατί το πλοίο δεν είχε ούτε σημαία ούτε εθνικότητα, ούτε είχε δηλώσει στοιχεία, ούτε ξέραμε ποιο είναι το πλήρωμά του, άρα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο μπορείς να παρέμβεις. Μπορείς να του πεις σταματάς ή νηοψία».

Ακόμα ο κ. Φενέκος πρόσθεσε πως «όμως αξιολόγησε το Λιμενικό ότι είναι πολύ επικίνδυνη πράξη και τα πρωτόκολλα που έχουν υπογράψει λένε να κάνεις εκτίμηση κινδύνου. Καλά έκανε το Λιμενικό και δεν αντέδρασε να στείλει πάνω (σσ διασώστες στο πλοίο) γιατί η νηοψία είναι δύσκολη».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «η πρόταση θα ήταν ότι με δεδομένο ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να βουλιάξει. Φωνάζεις πλοία κατάλληλα για την έρευνα και διάσωση, τους πετάς αριθμό σωσιβίων, έχει πάρα πολλά σωσίβια για αυτούς που θα πέσουν στη θάλασσα. Άρα χρειάζεται ένα συγκεκριμένο σχέδιο, πρέπει να δώσεις άλλη διάσταση στο πράγμα. Φωνάζεις κρατικά πλοία για να είναι σε ετοιμότητα».

Επιπρόσθετα, ο κ. Φενέκος έδωσε διευκρινήσεις για τις ευθύνες που υπάρχουν, δείχνοντας ταυτόχρονα τις θαλάσσιες περιοχές στις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναπτύξει δυνάμεις. «Φεύγει ένα σκάφος από την Αίγυπτο χωρίς να το έχει εντοπίσει κανένας. Και ακόμα χειρότερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υπογράψει συγκεκριμένες συνθήκες και υποχρεούται να ελέγχουν τι φεύγει, τι δεν φεύγει και πως φεύγει» αναρωτήθηκε για να καταλήξει: «Δεν λειτούργησε κανένα ευρωπαϊκό σύστημα. Ποιος το έχει το μουτζούρη και τον φορτώνεται η Ελλάδα τον μουτζούρη».

Γερμανία: Αλληλεγγύη στο Νότο με τον νέο Ευρωπαϊκό μηχανισμό για τη μετανάστευση

Ο ανταποκριτής του OPEN, Παντελής Βαλασόπουλος, έκανε αναφορά στην στάση της Γερμανίας για το ναυάγιο στην Πύλο. Ξεκίνησε κάνοντας αναφορά στα όσα είπε ο αντιναύαρχος Στέλιος Φενέκος για τα πρωτόκολλα τα οποία έχει υπογράφει η Ευρωπαϊκή Ένωση: «Μία διόρθωση στον κύριο Φενέκο. Έχετε δίκαιο σε αυτά που είπατε, υπάρχει επιχείρηση Ειρήνη της ΕΕ με πλοία. Αλλά το συγκεκριμένο ψαροκάικο έφυγε από το Ντομπρούκ, το οποίο ελέγχει ο Χαφτάρ με τον οποίο δεν έχει γίνει καμία συμφωνία. Η ΕΕ και ιδιαίτερα η Ιταλία έχει κάνει συμφωνία και χρηματοδοτεί την κυβέρνηση η οποία είναι αναγνωρισμένη στην Τρίπολη. Ο Χαφτάρτ δεν είναι αναγνωρισμένος και πιθανότατα λένε κάποιοι στέλνει αυτά τα πλοία προκειμένου να εκβιάσει αυτά τα πλοία και να πάρει χρήματα ή αναγνώριση» είπε.

Έπειτα διευκρίνισε πως «η Γερμανία τον τελευταίο χρόνο ζει καταστάσεις του 2015. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε ο καγκελάριος, μέσα σε 12 μήνες η Γερμανία δέχτηκε 1.230.000 πρόσφυγες. 1 εκατομμύριο από την Ουκρανία και 200.000 από άλλες χώρες».

Τέλος ανέφερε μία ακόμα πληροφορία για τη Γερμανία: «Λέει αλληλεγγύη με την Ελλάδα και τις χώρες της Μεσογείου, με τον μηχανισμό που αποφασίστηκε πριν λίγες ημέρες. Τι λέει αυτός; Έχουμε hot spot στις χώρες πρώτης γραμμής και από εκεί αναλογικά με τον πληθυσμό θα μοιράζονται και οι πρόσφυγες., Δηλαδή οι πιο πολλοί θα πάνε στη Γερμανία επειδή έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό. Αν δεν δέχονται κανέναν, όπως η Πολωνία και Ουγγαρία, θα τους κόβουν χρήματα από τα ευρωπαϊκά κονδύλια».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή