Kύκλωμα trafficking: Ανατριχιάζουν οι αποκαλύψεις των θυμάτων - «Πίστευα ότι θα μου έκαναν κακό»
Κύκλωμα trafficking:Απασχολούσε από το 2020 την Interpol - 51 γυναίκες θύματα
Ένα mail με άγνωστο αποστολέα ήταν αυτό που πριν λίγους μήνες ξεκίνησε στη χώρα μας έρευνα για το κύκλωμα trafficking που έφερνε Κολομβιανές και τις εξανάγκαζε να εργαστούν σε οίκους ανοχής στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
Ήδη από τον Ιούλιο του 2020 το κύκλωμα απασχολούσε την Interpol. Πριν από μερικές μέρες με μία έφοδο της αστυνομίας εντοπίστηκαν τα μέλη του κυκλώματος αλλά και 51 γυναίκες - θύματα.
Λίγο καιρό αφού οι γυναίκες έρχονταν από την Κολομβία, διαπίστωναν ότι δεν τηρούνταν τα συμφωνηθέντα.
Πολύ γρήγορα, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ενημέρωναν τις γυναίκες ότι είχαν κάποιες οφειλές απέναντί τους οι οποίες προέρχονταν από τα αεροπορικά εισιτήρια, το ταξί που τις μετέφερε, το σπίτι που έμεναν καθώς και το φαγητό. Το υποτιθέμενο χρέος ξεκινούσε από 2.400 και έφτανε ως και 2.800 ευρώ.
Όπως προκύπτει από τα μέχρι τώρα στοιχεία οι γυναίκες μεταφέρονταν σε 12 οίκους ανοχής στην Αθήνα και 2οίκους ανοχής στη Θεσσαλονίκη. Τα ρεπό ήταν ανύπαρκτα και μάλιστα οι άτυχες γυναίκες ήταν αναγκαμένες να εκδίδονται ακόμα και όταν ήταν άρρωστες ενώ αντιμετώπιζαν και εξευτελιστικές συμπεριφορές.
«Πίστευα ότι θα μου έκαναν κακό»
Δημοσίευμα της εφημερίδας Πατρίς φέρνει στο φως καταθέσεις κοριτσιών που έπεσαν θύματα του κυκλώματος. Κοινός παρονομαστής για όλες ήταν η κακή οικονομική τους κατάσταση.
Οι περισσότερες από αυτές τις γυναίκες έχουν παιδιά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η 25χρονη από το Μεδεγίν της Κολομβίας. Έχασε τη μητέρα της όταν ήταν μόλις 2.5 ετών . Στα 17 της έμεινε έγκυος και γέννησε ένα κοριτσάκι. Παρά τις δυσκολίες, τελείωσε το λύκειο, όμως μετά δεν κατάφερε να βρει κάπου δουλειά.
«Επειδή δυστυχώς δεν υπήρχαν πολλές δουλειές ξεκίνησα να κάνω διαδικτυακό σεξ με κάποιους πελάτες βγάζοντας έτσι κάποια χρήματα. Με τα χρήματα που μάζεψα κατάφερα να ανοίξω ένα μπαρ το οποίο όμως δεν πήγε και πολύ καλά και τοέκλεισα το 2014. Μετά μαγείρευα στο σπίτι μου και πήγαινα φαγητό σε διάφορους πελάτες μετά από παραγγελίες που μου έκαναν, αυτή ήταν πλέον η δουλειά μου. Όμως πριν από δύο χρόνια αυτοκτόνησε η κόρη μου γεγονός που μου στοίχισε πάρα πολύ. Τα έβγαζα πολύ δύσκολα πέρα στην Κολομβία και για αυτό άρχισα να σκέφτομαι να φύγω από τη χώρα για να πάω κάπου αλλού για δουλειά για να μπορέσω να μαζέψω κάποια χρήματα».
Σ΄αυτό το σημείο, αρχίζει ο Γολγοθάς της. Μία φίλη της που είχε δουλέψει στην Ελλάδα ως εκδιδόμενη της πρότεινε να έρθει στη χώρα μας. Εκείνη δέχτηκε. Τότε, επικοινώνησε με τον αρχηγό και έναν άντρα με το όνομα Στίβεν που μιλούσε Ισπανικά.
«Ο Β. μας είχε πει ότι τα ερωτικά ραντεβού θα στοιχίζουν 50 ευρώ για 15 λεπτά ,100 ευρώ για μία ώρα και 150 ευρώ για μιάμιση ώρα. Από το κάθε ραντεβού θα κρατάγαμε τα μισά. Επίσης μας είπε ότι τα εισιτήρια κόστισαν 2.200 ευρώ, χρήματα τα οποία έπρεπε να του τα ξεπληρώσουμε. Επίσης μας είπαν ότι θα μας κρατήσουν τα διαβατήρια μόλις φθάσουμε στην Αθήνα μέχρι να αποπληρώσουμε την τιμή των εισιτηρίων. Έτσι ξεκινήσαμε αεροπορικώς από το Μεγεδίν και μέσω Κωνσταντινούπολης φθάσαμε στην Αθήνα στις 23 Μαΐου. Πήγαμε με ταξί στην Καλλιθέα και εκεί μας παρέλαβε μία γυναίκα. Μας κράτησε τα διαβατήρια για να μην το σκάσουμε γιατί όπως μας είπε πριν από λίγες ημέρες το έσκασαν κάποιες άλλες εκδιδόμενες γυναίκες. Μας έδωσε το κινητό της και μας είπε ότι αυτή θα μας ενημερώνει για το πότε και σε ποια μαγαζιά θα δουλεύουμε. Όλες μας οι επικοινωνίες ήταν μέσω whats app. Στον όροφο που έμενα εγώ υπήρχαν συνολικά έξι δωμάτια και στην είσοδο του κτιρίου και στους διαδρόμους υπήρχαν κάμερες. Την επόμενη ημέρα ξεκίνησα δουλειά στη βάρδια 20:00 -06:00 με το ψευδώνυμο Σελίν».
Η κοπέλα την πρώτη εβδομάδα δούλεψε σε διάφορους οίκους ανοχής και τη δεύτερη εβδομάδα η γυναίκα που επιτηρούσε τις κοπέλες και έπαιρνε τις εισπράξεις της έστειλε μήνυμα ότι τους χρωστά και άλλα χρήματα .
«Έτσι αναγκαζόμουν να πληρώσω την Ε… έξτρα χρήματα. Άλλες φορές 30 και άλλες φορές 50 ευρώ ανάλογα με τα ραντεβού που έκανα. Επίσης μου είπε ότι θα πληρωνόμουν τα συμφωνηθέντα μέχρι τα 4 ραντεβού. Το πέμπτο δεν θα το πληρωνόμουν καθόλου και από το έκτο και μετά πάλι τα μισά. Αυτό ήταν πολύ άδικο γι αυτό και προσπαθούσα να μην κάνω πάνω από 4 ραντεβού.Αν κάποια μέρα δεν πήγαινα στην δουλειά μου έβαζαν πρόστιμο 100 ευρώ ενώ αν καθυστερούσα το πρόστιμο ήταν 50 ευρώ. Υπήρχε και μία κοπέλα η Κ… Μία φορά μας έβγαλε και φωτογραφίες για να τις βάλουν στο σάιτ που διαφημίζονται τα μαγαζιά. Τελικά τα πράγματα δεν ήταν έτσι όπως μου τα είχανε πει στην αρχή . Δεν μου έμεναν σχεδόν καθόλου χρήματα ,αφού στην ουσία δούλευα για τα αφεντικά. Δεν μπορούσα να πληρώνω ένα άδικο χρέος. Ήταν εκμετάλλευση. Για το λόγο αυτό ήθελα να σταματήσω και να γυρίσω στη χώρα μας. Όμως φοβόμουνα πολύ να φύγω κρυφά μιας και δεν είχα και το διαβατήριο μου. Πριν τρεις ημέρες μου επέστρεψαν το διαβατήριο και αποφασίσαμε με τη φίλη μου να φύγουμε κρυφά. Πίστευα πως αν με καταλάβαιναν ότι ήθελα να φύγω θα μου έκαναν κακό …».
«Έκανα δύο με τρία ραντεβού τη βάρδια»
Όπως αποκαλύπτει μία άλλη κοπέλα από την Κολομβία, με το ψευδώνυμο Έλλη, το δικό της χρέος προς τα μέλη της οργάνωσης ήταν 2.608 ευρώ.
«Αν έκανα ταμείο πάνω από 250 ευρώ ήξερα ότι τα χρήματα δεν θα ήταν τα μισά αλλά θα είναι 70% για τα αφεντικά και 30% για μένα. Αυτό ήταν πολύ άδικο για μένα. Τότε κατάλαβα ότι τα πράγματα δεν ήταν όπως μου τα είχαν πει στην αρχή. Στην αρχή έκανα διάφορες βάρδιες με δύο έως τρία ραντεβού την βάρδια.»
Μία άλλη κοπέλα περιέγραψε μία εξευτελιστική συμπεριφορά που βίωσε τη στιγμή που αιμορραγούσε. Αντιμετώπιζε σοβαρό γυναικολογικό πρόβλημα, που της είχε προκαλέσει συνεχόμενη και διαρκή αιμορραγία και είχε ενημερώσει την υπαρχηγό, ζητώντας της ρεπό.
Εκείνη δεν πείστηκε και η γυναίκα έφθασε στο σημείο να της στείλει φωτογραφία όπου φαινόταν η αιμορραγία. Και πάλι όμως δεν την πίστεψαν και η κατηγορούμενη πήγε στο σπίτι όπου έμενε και της κατέβασε το παντελόνι για να δει ότι αιμορραγούσε.
Τον δρόμο για τη φυλακή έχουν πάρει ο αρχηγός, η υπαρχηγός γυναίκα του, μία γυναίκα με το ψευδώνυμο «Μαρίνα» καθώς και ο άντρας της.
Ο δικηγόρος Αλέξανδρος Παπαιωαννίδης που εκπροσωπούσε άτομα που κατηγορούνται ότι μετείχαν στο κύκλωμα και αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικό όρο δήλωσε στην εφημερίδα Πατρίς:
«Αυτό το οποίο αποδείχθηκε από όλο το υλικό που υπάρχει στη δικογραφία οδήγησε στο συμπέρασμα ότι ουδεμία σχέση έχει με την εγκληματική οργάνωση και φυσικά με την εμπορία ανθρώπων ως κατηγορία που υπάρχει. Νομίζω ότι είναι μία πολύ διευρυμένη δίωξη που έχει γίνει και πιστεύω ότι θα αποδειχθούν τα πραγματικά περιστατικά που είναι διαφορετικά από αυτά που φαίνονται στο κατηγορητήριο. Οι κοπέλες γνώριζαν τα πάντα από την αρχή και είχαν συμφωνήσει σε όλα».