ΡΕΠΟΡΤΑΖ NEWSBOMB.GR
Καύσωνας Κλέων: Τα συμπτώματα θερμοπληξίας και οι τρόποι αντιμετώπισης
Καύσωνας «Κλέων» Σε ρυθμό… καύσωνα η χώρα μας για τις επόμενες ημέρες με κύρια χαρακτηριστικά τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες και τη μεγάλη διάρκεια - Ο Καθηγητής Καρδιολογίας και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Κωνσταντίνος Τούτουζας, μιλώντας στο Newsbomb.gr επισημαίνει βασικούς κανόνες για πρόληψη της θερμοπληξίας.
Ο καύσωνας «Κλέων» έχει πλήξει τη χώρα από την Πέμπτη ενώ «απειλεί» με επικίνδυνα υψηλές θερμοκρασίες και σήμερα, Σάββατο 15 Ιουλίου.
Η μεγάλη διάρκεια του καύσωνα «Κλέων» είναι το βασικό στοιχείο που ανησυχεί επιστήμονες και μετεωρολόγους, με την ακραία ζέστη να αυξάνει την ίδια ώρα και τον κίνδυνο πυρκαγιών.
Ιδιαιτέρως, εφιστάται η προσοχή σε ηλικιωμένους, εγκύους, παιδιά και ευπαθείς ομάδες, οι οποίες βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο από τις επερχόμενες μεταβολές της θερμοκρασίας.
Σημειώνεται ότι υπήρχε σύσταση του Υπουργείου Υγείας για την προφύλαξη των πολιτών για παραμονή τους σε κλιματιζόμενους χώρους, αποφυγή έκθεσης στον ήλιο, χρήση καπέλου και ελαφρύ ντύσιμο. Παράλληλα συνιστάται η ενυδάτωση, τα ελαφριά γεύματα και η αποφυγή της βαριάς σωματικής εργασίας.
Για τους χρόνια πάσχοντες κρίνεται αναγκαία η επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό τους για περαιτέρω οδηγίες, ενώ ειδική σύσταση απευθύνεται προς τους μεγαλύτερους σε ηλικία συμπολίτες μας με υποκείμενα νοσήματα να παραμείνουν εντός της οικίας τους κατά τις μεσημβρινές ώρες.
Τουτούζας στο Newsbomb.gr: Ιδαίτερη προσοχή ενόψει καύσωνα - Πως να προστατευτούμε
Ο παρατεταμένος καύσωνας ενδέχεται να βλάψει την ανθρώπινη υγεία, γι' αυτό οι επιστήμονες εφιστούν την προσοχή των πολιτών.
Καθώς, δε, ο καύσωνας θα είναι –σύμφωνα πάντα με τις προγνώσεις– παρατεταμένος οι επιστήμονες προειδοποιούν για τους κινδύνους που διατρέχουμε όλοι καθώς όταν η θερμοκρασία φτάσει σε μη ανεκτά επίπεδα από τον ανθρώπινο οργανισμό και σε συνέργεια με άλλους παράγοντες (π.χ. υγρασία), δημιουργούνται παθολογικές καταστάσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε βαριά νόσηση έως και στον θάνατο.
Τα πρώτα συμπτώματα που μας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου είναι: δυνατός πονοκέφαλος, ατονία, αίσθημα καταβολής, τάση για λιποθυμία, πτώση της αρτηριακής πίεσης, ναυτία, έμετοι και ταχυπαλμία.
Ο Καθηγητής Καρδιολογίας και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Κωνσταντίνος Τούτουζας, μιλώντας στο Newsbomb.gr, έδωσε γενικές οδηγίες προφύλαξης ενόψει του καύσωνα «Κλέων» ο οποίος μπορεί να έχει βλαβερές συνέπειες για τον άνθρωπο οδηγώντας τον μέχρι και σε θερμοπληξία.
«Τις μεσημεριανές ώρες 12:00 - 16:00 που είναι υψηλότερη η θερμοκρασία θα πρέπει να αποφεύγουμε την εργασία, την γυμναστική άσκηση και τις άσκοπες μετακινήσεις. Ακόμα και όταν είμαστε στις παραλίες εκείνες τις ώρες θα πρέπει να βρισκόμαστε στη σκιά γιατί ο κίνδυνος είναι η θερμοπληξία», ανέφερε αρχικά.
«Οι ομάδες υψηλού κινδύνου και κυρίως οι ασθενείς που είναι καρδιοπαθείς και λαμβάνουν αγωγή κινδυνεύουν με αφυδάτωση και θερμοπληξία γιαυτό και πρέπει να συμβουλεύονται τον καρδιολόγο τους και να προσαρμόζονται οι δόσεις των φαρμάκων. Με την ζέστη ιδρώνουμε παραπάνω, έχουμε απώλεια υγρών και πολλές φορές έχουμε υπόταση. Θέλει πολύ μεγάλη προσοχή!», πρόσθεσε.
«Ο αθλητισμός απαγορεύεται ακόμα και σε νέους καθώς ο κίνδυνος θερμοπληξίας παραμένει σε όλες τις ηλικίες. Όταν κάποιος κάνει τζοκινγκ και έχει μεγάλη απώλεια υγρών μπορεί να εκδηλωθεί αδυναμία, έντονες κράμπες, ζαλάδα και υπόταση», συμπλήρωσε.
Τα κύρια συμπτώματα της θερμοπληξίας και της αφυδάτωσης που μπορεί να παρατηρηθεί από τον έντονο καύσωνα σύμφωνα με τον κ. Τούτουζα είναι:
- αδυναμία,
- ζάλη,
- έμετος,
- υπόταση και
- ταχυκαρδία
«Αν ο ασθενής πάθει θερμοπληξία θα πρέπει να μεταφερθεί στο νοσοκομείο, πρέπει να λάβει υγρά, να μεταφερθεί σε δροσερό μέρος και ίσως χρειαστεί και ενδοφλέβια χορήγηση υγρών», τόνισε.
Τέλος, ο κ. Τούτουζας υπογράμμισε ότι: «Θα πρέπει να βρισκόμαστε στη σκιά, δεν πρέπει να θέτουμε τον εαυτό μας σε κίνδυνο αυτές τις ημέρες».