Ποιος καύσωνας; Αυτά τα βουνά της Ελλάδας έχουν ακόμα χιόνι στις κορυφές

Ο δορυφόρος Sentinel2 κατέγραψε εντυπωσιακές εικόνες από χιονισμένες κορυφές των βουνών της Ελλάδας, στα μέσα Ιουλίου. Αναμένεται νέα απεικόνιση μετά τον καύσωνα έτσι ώστε να διαπιστωθεί το αν έχει μειωθεί η ποσότητα του χιονιού.

Ποιος καύσωνας; Αυτά τα βουνά της Ελλάδας έχουν ακόμα χιόνι στις κορυφές
Φωτογραφία αρχείου / INTIME
1'

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Climatebook, εντυπωσιακές εικόνες κατέγραψε ο δορυφόρος Sentinel2 του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Copernicus από τα βουνά της Ελλάδας, τον Όλυμπο, την Τύμφη και το Σμόλικα στο πέρασμά του πάνω από την Ελλάδα στις 12 Ιουλίου 2023.

Ο δορυφόρος Sentinel2 αποτυπώνει την κατάσταση στη γη δίνοντας εικόνα σε πολύ υψηλή ανάλυση 10 μέτρων.

Η επιστημονική ομάδα του climatebook έλαβε και επεξεργάστηκε τα δεδομένα του Sentinel2 με σκοπό την αποτύπωση του χιονιού που έχει απομείνει (χιονούρες) στα ψηλά βουνά της Ελλάδας τον Όλυμπο, την Τύμφη και τον Σμόλικα.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του Sentinel2 στις 12 Ιουλίου 2023, ο Όλυμπος διατηρεί την μεγαλύτερη ποσότητα χιονιού από όλα τα βουνά της Ελλάδας αυτή την εποχή, με συνολική έκταση περίπου στα 145.000 m² (145 στρέμματα). Η Τύμφη διατηρεί ακόμη περίπου 95.000 m² (95 στρέμματα) χιονιού και ο Σμόλικας κοντά στα 45.000 m² (45 στρέμματα) χιονιού.

Οι παραπάνω ποσότητες αναμένεται να μειώθηκαν σημαντικά και με το πέρασμα του καύσωνα «Κλέων» που επηρέασε την Ελλάδα με πολύ υψηλές θερμοκρασίες ακόμη και σε μεγάλα υψόμετρα. Ανανεωμένη αποτύπωση της κατάστασης θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες από το climatebook με τα νεότερα δεδομένα.

Δείτε τις χαρακτηριστικές φωτογραφίες από τον δορυφόρο

Δορυφορική εικόνα του Ολύμπου στις 12 Ιουλίου 2023 από τον δορυφόρο Sentinel2. Με άσπρα στίγματα οι χιονούρες όπως εντοπίστηκαν μέσω επεξεργασίας από την επιστημονική ομάδα του climatebook. Πηγή δεδομένων: Sentinel2/Copernicus.
Δορυφορική εικόνα της Τύμφης στις 12 Ιουλίου 2023 από το δορυφόρο Sentinel2. Με άσπρα στίγματα οι χιονούρες όπως εντοπίστηκαν μέσω επεξεργασίας από την επιστημονική ομάδα του climatebook. Πηγή δεδομένων: Sentinel2/Copernicus.
Δορυφορική εικόνα του Σμόλικα στις 12 Ιουλίου 2023 από το δορυφόρο Sentinel2. Με άσπρα στίγματα οι χιονούρες όπως εντοπίστηκαν μέσω επεξεργασίας από την επιστημονική ομάδα του climatebook. Πηγή δεδομένων: Sentinel2/Copernicus.
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή