Καιρός: Η θερμοκρασία «πυροδοτεί» νέες πυρκαγιές - Πότε θα κορυφωθεί ο καύσωνας
Ο καύσωνας που έρχεται, θα πυροδοτήσει νέες πυρκαγιές
Τη νέα του πρόβλεψη για την πορεία των θερμοκρασιών μέχρι και την Πέμπτη 21 Ιουλίου δημοσίευσε στο Twitter ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, ο οποίος «βλέπει» ότι τα θερμόμετρα θα δείξουν υψηλές θερμοκρασίες οι οποίες θα κορυφωθούν την Κυριακή.
«Από την Πέμπτη το δεύτερο κύμα της ζέστης με κορύφωση των θερμοκρασιών την Κυριακή. Πρόσκαιρη πτώση τη Δευτέρα. Ακολουθεί τρίτο και (πιθανόν ) τελευταίο κύμα, με κορύφωση στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδος», ανέφερε.
Λέκκας: «Ο καύσωνας που έρχεται, θα “πυροδοτήσει” νέες πυρκαγιές»
«Ο καύσωνας που έρχεται, θα “πυροδοτήσει” νέες πυρκαγιές και φοβάμαι ότι με τις φωτιές που εκδηλώνονται και βρίσκονται σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες, θα υπάρξει περιβαλλοντική κατάρρευση της Αττικής», τόνισε σήμερα (19/07) ο καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας.
«Βλέπουμε ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες του Ιουλίου κάθε χρόνο, καταγράφονται οι μεγαλύτερες δασικές πυρκαγιές στην Αττική. Αυτές οι φωτιές δεν είναι τόσο μεγάλες σε έκταση, όπως των προηγούμενων χρόνων, αλλά αναπτύσσονται σε κομβικά σημεία, καθώς έχουμε καταστροφή του δασικού ιστού, σε καίρια σημεία για το περιβάλλον», σημείωσε ο καθηγητής και προσέθεσε πως «φοβάμαι πολύ ότι αν συνεχισθεί αυτή η κατάσταση και με το δεδομένο ότι τα δάση έχουν μία πολύ συγκεκριμένη έκταση στην Αττική, θα υπάρξει περιβαλλοντική κατάρρευση του συστήματος. Τα δάση που απέμειναν είναι συγκεκριμένα. Επιπλέον και στη Ρόδο, η μεγάλη πυρκαγιά είναι σε κομβικό σημείο και οι επιπτώσεις θα είναι μεγάλες».
Ο Ευθύμιος Λέκκας επεσήμανε ότι οι πυρκαγιές ενισχύουν την κλιματική κρίση και το αντίθετο. «Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει και τις κατολισθήσεις, την ξηρασία, τα πλημμυρικά φαινόμενα. Βρισκόμαστε σε έναν κύκλο που περιστρέφεται με όλο και αυξανόμενη ταχύτητα και τα γεγονότα ακολουθούν το ένα το άλλο, με τρομερή ταχύτητα», συμπλήρωσε.
Αναφορικά με τις ενέργειες που πρέπει να υλοποιούνται, ο κ. Λέκκας τόνισε ότι όλες οι ενέργειες θα πρέπει να κατανέμονται σε τρία στάδια. Την πρόληψη, την περίοδο της πυρκαγιάς και μετά την πυρκαγιά.
«Οι ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε είναι πολύ συγκεκριμένες. Συνεργαζόμαστε με τις Αρχές, την Περιφέρεια, τους Δήμους αλλά υπάρχουν αδυναμίες σε αυτούς τους μηχανισμούς. Θα πρέπει να δώσουμε μεγάλη βαρύτητα στην ενίσχυση των Δήμων με πρόσωπα και μέσα, ώστε να μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε. Θα μπορούσαμε να κάνουμε περαιτέρω ενέργειες ώστε να μειώσουμε τις πιθανότητες. Πρέπει να έχουμε επίβλεψη των δασών, ειδικά τον Ιούλιο, όπου οι δύο τελευταίες βδομάδες είναι οι κρισιμότερες. Πρέπει να τα επιτηρούμε περισσότερο».
Πώς η θερμοκρασία θα επηρεάσει τα πύρινα μέτωπα - Επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών
Σύμφωνα και με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, οι συνθήκες καύσωνα αναμένεται να διατηρηθούν στην χώρα μας τις επόμενες τουλάχιστον πέντε ημέρες, ενώ νέο κύμα πολύ υψηλών θερμοκρασιών αναμένεται από την ερχόμενη Πέμπτη.
Αύριο αναμένεται η διατήρηση των πολύ υψηλών θερμοκρασιών κυρίως σε τμήματα της δυτικής και βόρειας Ελλάδας, ενώ στα ανατολικά θα διατηρηθούν οι ενισχυμένοι άνεμοι, οπότε παραμένει η πολύ υψηλή επικινδυνότητα για δασικές πυρκαγιές.
Στο χρονικό διάστημα μεταξύ Πέμπτης 20 και Κυριακής 23 Ιουλίου αναμένεται σταδιακή αλλά σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας σε πολύ πάνω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, ξεπερνώντας τους 40-42 βαθμούς Κελσίου σε μεγάλο μέρος της χώρας. Η κορύφωση της ανόδου της θερμοκρασίας αναμένεται την Κυριακή 23 Ιουλίου, οπότε η θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους 42-44 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα είναι γενικά εξασθενημένοι, ωστόσο οι πολύ θερμές και ξηρές συνθήκες αναμένεται να διατηρήσουν την πολύ υψηλή επικινδυνότητα για την εκδήλωση και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών.
Στην τρίτη φάση, το χρονικό διάστημα μεταξύ Δευτέρας 24 και Παρασκευής 28 Ιουλίου - οπότε όμως υπάρχει χαμηλή προγνωσιμότητα - αναμένεται αρχικά μικρή πτώση της θερμοκρασίας και πρόσκαιρη αλλά σημαντική ενίσχυση των ανέμων κυρίως στα ανατολικά, επιδεινώνοντας ακόμα περισσότερο τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες. Τέλος, στη συνέχεια, αναμένεται η άνοδος της θερμοκρασίας σε πολύ υψηλά επίπεδα.