Μαριάννα Βαρδινογιάννη: Από το καμαράκι στην Αμοργό, στο πολυσχιδές ανθρωπιστικό έργο
Μαριάννα Βαρδινογιάννη: Τα παιδικά χρόνια, η γνωριμία με τον Βαρδή Βαρδινογιάννη, η εξορία στην Αμοργό και ο αδιάκοπος αγώνας της δίπλα στους ανθρώπους - Πρόκειται για μία γυναίκα «σύμβολο» η οποία κατάφερε σε 30 χρόνια να υλοποιήσει ένα τεράστιο ανθρωπιστικό έργο, έχοντας προτεραιότητα το παιδί και την εξάλειψη του παιδικού καρκίνου
Την τελευταία της πνοή άφησε την Δευτέρα 24 Ιουλίου η Πρόεδρος του Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ-Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο» και Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO Μαριάννα Βαρδινογιάννη. Η σπουδαία γυναίκα έφυγε σε ηλικία 80 ετών αφήνοντας πίσω της ένα τεράστιο φιλανθρωπικό έργο με πρωταγωνιστές τα παιδιά που τόσο αγαπούσε.
Εκεί που οι άλλοι έβλεπαν σκοτάδι, εκείνη έβλεπε φως και ελπίδα, από το 1990 που δημιούργησε την «ΕΛΠΙΔΑ», έδωσε τον δικό της αγώνα για να γιατρευτούν όσο δυνατόν περισσότερα παιδιά.
Μαριάννα Βαρδινογιάννη: Η μεγάλη παρακαταθήκη που αφήνει πίσω της
Το Σωματείο «ΕΛΠΙΔΑ-Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο» ιδρύθηκε το 1990 από μία ομάδα δυναμικών γυναικών με Πρόεδρο την Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη. Δύο χρόνια μετά, το 1992, δημιούργησε την πρώτη αμιγώς παιδιατρική μονάδα μεταμόσχευσης μυελού των οστών στην Ελλάδα.
Παλαιότερα η ίδια είχε αναφέρει συγκινημένη ότι το πιο δυνατό συναίσθημα ήταν εκείνο που γέμιζε την καρδιά της κάθε φορά, που ένα παιδί έφυγε υγιές από το νοσοκομείο και συνέχιζε τη ζωή του.
«Στόχος μας είναι 4 στα 4 παιδιά να καταφέρουμε να σώζονται! H αγάπη μου για το παιδί είναι τόσο δυνατή που μετατρέπεται σε… πείσμα. Κι εκεί που οι άλλοι βλέπουν σκοτάδι, εγώ βλέπω φως! Και δεν ησυχάζω μέχρι να λάμψει αυτό το φως στη ζωή των παιδιών!», είχε τονίσει.
Μαριάννα Βαρδινογιάννη: Το έργο και η δράση της
Το 1997 η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη ίδρυσε το «Ίδρυμα για το Παιδί και την Οικογένεια» με σκοπό τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου για τα παιδιά, το αύριο της ανθρωπότητας. Το 2012 το Ίδρυμα μετονομάστηκε σε «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» με σκοπό τη διεύρυνση της δράσης του σε τομείς που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής, όχι μόνο των παιδιών, αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας.
Μέσα από τη δράση της στόχευε μεταξύ άλλων στη προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην καταπολέμηση της εμπορίας των ανθρώπων και της εκμετάλλευσης των παιδιών, στην εξάλειψη του αναλφαβητισμού, στη προστασία του περιβάλλοντος και στην αντιμετώπιση πολλών άλλων σύγχρονων προκλήσεων. Παράλληλα το Ίδρυμά της μέσα από τα προγράμματα της «αγκάλιαζε» παιδιά, οικογένειες ευπαθών κοινωνικών ομάδων, σχολεία και πρόσφυγες.
Ένα από τα πρώτα προγράμματα που εφάρμοσε το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» είναι το Πρόγραμμα «Στήριξης Σχολείων», το οποίο προσφέρει βιβλία, ρουχισμό, υλικό- τεχνικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό, κ.ά., σε σχολεία σ’ ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, με σκοπό να καλύψει ελλείψεις που παρουσιάζονται λόγω της οικονομικής κρίσης.
Το Ίδρυμα είχε δημιουργήσει και το Πρόγραμμα «Στήριξης ευπαθών κοινωνικών ομάδων», μέσα από το οποίο προσφέρονται τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης σε οικογένειες που ζουν σε φτωχές περιοχές σε ολόκληρη τη χώρα.
Στο πλαίσιο αυτού του Προγράμματος το Ίδρυμα έχει συνάψει συνεργασίες με τους εκπροσώπους των ενοριών και δημοτικών αρχών της κάθε περιοχής ώστε η προώθηση της βοήθειας να γίνεται άμεσα και δίκαια. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε οικογένειες που ζουν στις ακριτικές περιοχές της χώρας.
Το Ίδρυμα στηρίζει επίσης τα παιδιά των φυλακισμένων γυναικών προμηθεύοντάς τους ρούχα, βιβλία και παιχνίδια.
Το 2013 το Ίδρυμα υπέγραψε σύμφωνο συνεργασίας με το «Robert F. Kennedy Human Rights» και ανέλαβε την εφαρμογή του εκπαιδευτικού προγράμματος για τα ανθρώπινα δικαιώματα με τίτλο: «Λέμε την αλήθεια στην εξουσία». Το πρόγραμμα άρχισε να εφαρμόζεται στα ελληνικά σχολεία ως προαιρετικό μάθημα από το σχολικό έτος 2016-2017.
Τον Ιούνιο του 2014 το Ίδρυμα ανέλαβε τη διεθνή εκστρατεία για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Το 2015, με το ξέσπασμα της προσφυγικής κρίσης, το Ίδρυμα δημιούργησε το Πρόγραμμα “WE CARE” για παροχή ιατρικής βοήθειας και εμβολιασμών σε παιδιά προσφύγων που φιλοξενούνται στην Ελλάδα. Το Πρόγραμμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με την «Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων», με το Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» και τη φιλανθρωπική οργάνωση «Αποστολή».
Το 2016 σε συνεργασία με την UNESCO και την ευρωπαϊκή συμμαχία των πόλεων κατά του ρατσισμού, το Ίδρυμα δημιουργεί το Πρόγραμμα «Φιλόξενες Πόλεις για τους Πρόσφυγες» με σκοπό να συμβάλει στο δύσκολο έργο των τοπικών αρχών στις πόλεις άφιξης, διέλευσης και φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, ώστε η προσωρινή ή η μόνιμη ένταξή τους στον κοινωνικό ιστό των πόλεων να πραγματοποιηθεί, αφενός με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματά τους, και αφετέρου χωρίς να διαταραχθεί η καθημερινή ζωή των μόνιμων κατοίκων των πόλεων.
Επίσης από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» έχει διοργανώσει συναντήσεις, ημερίδες, συνέδρια, διαλέξεις και άλλες εκδηλώσεις πάνω σε θέματα σχετικά με την εκπαίδευση, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη προστασία των παιδιών, τον πολιτισμό Ειρήνης, τον διάλογο ανάμεσα στους διαφορετικούς πολιτισμούς, τη κακοποίηση των παιδιών, την παιδοφιλία στο Internet, τη βία, την κλιματική αλλαγή, κ.ά.
Οι σημαντικές εκδηλώσεις του «Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη»
Μερικές από τις πιο σημαντικές εκδηλώσεις που είχαν πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία της κυρίας Βαρδινογιάννη, από την ίδρυση του Ιδρύματος μέχρι σήμερα, είναι οι εξής:
• Ευρωπαϊκή Συνάντηση με θέμα «Προτεραιότητα στην Αξιοπρέπεια και την Ασφάλεια των παιδιών της Ευρώπης» στην Αθήνα (1997), σε συνεργασία με το «Ευρωπαϊκό Γραφείο για Χαμένα και Κακοποιημένα Παιδιά».
• Ημερίδα με θέμα: «Η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού και ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης» με την συμμετοχή μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (1997).
• Ευρωπαϊκό Φόρουμ με θέμα «ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ-ΕΥΡΩΠΗ – 21ος ΑΙΩΝΑΣ: Όραμα και Θεσμοί», στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, υπό την αιγίδα του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλου, του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Daniel Tarchys, της UNESCO, και είχε την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. (1998)
• Ημερίδα «Οικογένεια και ΜΜΕ» στο Ζάππειο Μέγαρο. Στην Ημερίδα συμμετείχαν γνωστοί Έλληνες και ξένοι δημοσιογράφοι. (1998)
• Διεθνές Συνέδριο για το «Παιδί και την Οικογένεια στον 21ο αιώνα», σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Ευρώπης. Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, υπό την αιγίδα του τότε Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Jacques Chirac (1999).
• Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την «Σεξουαλική Εκμετάλλευση των Παιδιών και την Παιδοφιλία στο Internet», στην Αθήνα, υπό την αιγίδα της UNESCO. (1999)
• Εκδηλώσεις για τη Γιορτή της Μητέρας κατά τις οποίες τιμά «Μητέρες –Σύμβολα» από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
• «Συνάντηση Αθηνών – Δελφών για τα Παιδιά και την Ειρήνη», υπό την αιγίδα της UNESCO, στο πλαίσιο του Διεθνούς Έτους για τον Πολιτισμό Ειρήνης. Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη ηγήθηκε της σύνταξης της «Διακήρυξης των Δελφών για τα Παιδιά και την Ειρήνη», η οποία συντάχθηκε με τη συνεργασία διεθνών προσωπικοτήτων στον τομέα της Ειρήνης (2000).
• Εκδήλωση με θέμα: «Παιδί-Σύμβολο Ελπίδας, Θέλησης και Θάρρους», με σκοπό τη βράβευση και τη στήριξη παιδιών που πάλεψαν για τα οράματά τους και ξεπέρασαν φυσικές ή οικονομικές δυσκολίες. Η εκδήλωση οργανώθηκε επ’ ευκαιρία της επετείου της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού (2000).
• Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Το Παιδί: Θύμα του Πολέμου και Αγγελιοφόρος της Ειρήνης», στην Αθήνα, υπό την αιγίδα της UNESCO, στo πλαίσιo της Διεθνούς Δεκαετίας (2001-2010) για τον Πολιτισμό Ειρήνης και την Καταπολέμηση της Βίας για τα Παιδιά του Κόσμου (2001).
• Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Σύγχρονες Κοινωνίες-Πολυπολιτισμική Συνύπαρξη-Ο ρόλος του Παιδιού» στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα της UNESCO (2002).
• Τη 2η Ευρωπαϊκή Σύνοδο Νομικών υπευθύνων σε θέματα ανηλίκων πάνω στα ζητήματα της παιδικής πορνογραφίας στο Internet και της εμπορικής σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκων. Η Σύνοδος πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης και με την οικονομική υποστήριξη του προγράμματος GROTIUS II της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ως συνέχεια της πρώτης συνάντησης που έγινε στο Παρίσι με πρωτοβουλία του «Ιδρύματος για την Παιδική Ηλικία» στη Γαλλία. Δεκαπέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκπροσωπήθηκαν από αντιπροσωπείες τριών ατόμων, δικαστών, εισαγγελέων και κυβερνητικών εκπροσώπων (2003).
• Έκθεση με θέμα «Παραδοσιακά και σύγχρονα χειροτεχνήματα της Ιορδανίας» σε συνεργασία με το Jordan River Foundation, υπό την αιγίδα της Βασίλισσας Rania Al Abdullah της Ιορδανίας και της UNESCO. Σκοπός της έκθεσης ήταν η προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου, της κατανόησης και του σεβασμού ανάμεσα στους λαούς μέσα από την τέχνη και την κοινωνική αλληλεγγύη (2004).
• Τη σύνταξη της Διακήρυξης για τους Αναπτυξιακούς Στόχους του ΟΗΕ για την Χιλιετία σε συνεργασία με 22 ελληνικούς Μη Κυβερνητικούς Φορείς. Η Διακήρυξη υποβλήθηκε στο ECOSOC εν όψει του High Level Segment (Ιούνιος 2005) και της Διάσκεψης Κορυφής του ΟΗΕ (Σεπτέμβριος 2005).
• Στρογγυλό Τραπέζι «Η Επιχειρηματική Κοινότητα ενάντια στην Εμπορία των Ανθρώπων» υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών και με τη χορηγία της Motor Oil (Ηellas). Το Στρογγυλό Τραπέζι που διοργανώθηκε στην Αθήνα, σήμανε την έναρξη της παγκόσμιας εκστρατείας «End Human Trafficking Now». Σκοπός του ήταν η ευαισθητοποίηση της επιχειρηματικής κοινότητας και η δέσμευσή της σε έναν ηθικό κώδικα δεοντολογίας, με το όνομα «Athens Principles», η τήρηση του οποίου θα συμβάλλει ουσιαστικά στη καταστολή του φαινομένου της Εμπορίας των Ανθρώπων. (2006). Για την ενίσχυση της εκστρατείας διοργανώθηκε φιλανθρωπικό δείπνο στο οποίο παρευρέθησαν εξέχουσες προσωπικότητες από τον πολιτικό, τον πνευματικό, τον επιχειρηματικό και καλλιτεχνικό χώρο. Η κα Βαρδινογιάννη ήταν μέλος της αντιπροσωπείας που παρουσίασε τα «Athens Principles» στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στο Davos (2006).
• Διεθνές συνέδριο με τίτλο «Η κλιματική αλλαγή ως πρόκληση για τις μελλοντικές γενιές» υπό την αιγίδα της UNESCO και σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της «Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για τη Κλιματική Αλλαγή» και Γενικό Διευθυντή του «The Energy and Resources Institute» (TERI), Δρ Rajendra Pachauri κατά τη διάρκεια του οποίου συντάχθηκε η «Διακήρυξη των Αθηνών για τα ευάλωτα παιδιά και την κλιματική αλλαγή» (Aθήνα, 2009).
• Ενίσχυση ακριτικών περιοχών της Ελλάδος: Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού ενισχύθηκαν τρία χωριά στη Θράκη, η Μύκη, η Διομήδεια και η Γενισέα, καθώς και το νησί Φούρνοι Ικαρίας. Δημιουργήθηκαν και εξοπλίστηκαν βιβλιοθήκες στο Τρίγωνο Πρεσπών και στο σχολείο των Φούρνων Ικαρίας.
Τα παιδικά χρόνια μίας σπουδαίας γυναίκας
Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη γεννήθηκε το 1943 στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Ερμιόνη, τόπο καταγωγής της μητέρας της Ευαγγελίας. Ο πατέρας της, Γιώργος Μπουρνάκης, καταγόταν από τη Σαμπατική Αρκαδίας.
Στην Ερμιόνη έζησε τα παιδιά της χρόνια, εκεί πήγε σχολείο και μάλιστα ήταν άριστη μαθήτρια και σημαιοφόρος. Τελειώνοντας το σχολείο, σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Ντένβερ του Κολοράντο.
Μαριάννα Βαρδινογιάννη: Η γνωριμία με τον Βαρδή, οι δυσκολίες που πέρασαν και η εξορία στην Αμοργό
Η ίδια έχει περιγράψει την συνάντησή της με τον σύζυγό της Βαρδή Βαρδινογιάννη, αναφέροντας ότι «από την πρώτη στιγμή ένιωσαν και οι δύο πως ο δρόμος της ζωής τους θα ήταν κοινός».
Εκείνη ήταν μαθήτρια ενώ εκείνος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού. Παντρεύτηκαν μερικά χρόνια αργότερα αλλά από την πρώτη στιγμή ένιωσαν και οι δύο πως ο δρόμος της ζωής τους θα ήταν κοινός.
Αν και δεν συνήθιζε να δίνει συχνά συνεντεύξεις, το 1998 είχε μιλήσει στον τηλεοπτικό σταθμό Mega στην εκπομπή, Ενώπιος Ενωπίω, του Νίκου Χατζηνικολάου, κάνοντας μία σπάνια εξομολόγηση για την κοινή πορεία της με τον Βαρδή Βαρδινογιάννη.
«Γνώρισα τον Βαρδή σε ένα φιλικό σπίτι όταν ήμουν μαθήτρια και εκείνος νεαρός αξιωματικός του Ναυτικού. Όμως κύριε Χατζηνικολάου, όταν από την ζωή σου έχει περάσει μία εξορία αλλά και μία απόπειρα δολοφονίας δεν μπορείς να μιλάς για εύκολη ζωή αλλά ένα ζευγάρι που αγαπιέται στις δύσκολες ώρες δένεται περισσότερο», είχε πει η Μαριάννα Βαρδινογιάννη.
«Ποτέ δεν ένιωσα πιο κοντά στον άνδρα μου από εκείνες τις ώρες που πέρναγα κοντά του όταν μετά από ταλαιπωρίες συχνά ημερών κατάφερνα να φτάσω στην Αμοργό όπου ο Βαρδής ήταν εξόριστος από την δικτατορία. Και ποτέ δεν ένιωσα μεγαλύτερη ζεστασιά απ’ όση ένιωθα μέσα στην παγωνιά του μικρού μας δωματίου όπου συχνά κοιμόμουν με τις μπότες για να μην ξεπαγιάσω»,είχε εξηγήσει η Μαριάννα Βαρδινογιάννη.
Επίσης μόλις 22 ημέρες πριν τον θάνατο της, στις 2 Ιουλίου, κυκλοφόρησε η τελευταία συνέντευξη που παραχώρησε η Μαριάννα Βαρδινογιάννη στο περιοδικό Gala και την δημοσιογράφο Μαρία Λεμονιά. Σε αυτήν, η πρέσβειρα καλής θελήσεως της UNESCO μιλούσε από καρδιάς για τον σύζυγο της, Βαρδή Βαρδινογιάννη και την πρώτη τους γνωριμία.
Θυμάστε την πρώτη σας συνάντηση με τον σύζυγό σας, Βαρδή;
Είναι η σημαντικότερη στιγμή της ζωής μου μαζί με τη στιγμή της γέννησης των παιδιών μου. Γνωριστήκαμε σε ένα συγγενικό σπίτι στον Πειραιά, όταν εγώ ήμουν ακόμα μαθήτρια κι εκείνος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού. Κατάλαβα από την πρώτη στιγμή ότι είναι ο άνθρωπος της ζωής μου. Από εκείνη την πρώτη συνάντηση δεν σταματήσαμε στιγμή να σκεφτόμαστε ο ένας τον άλλο. Ούτε το γεγονός ότι εγώ έφυγα για την Αμερική για να συνεχίσω τις σπουδές μου μπόρεσε να σταθεί εμπόδιο ανάμεσά μας. Ήμουν στην Αμερική και το μόνο που σκεφτόμουν ήταν πότε θα έρθει ένα γράμμα από τον Βαρδή. Έχουμε περάσει πολλά στην κοινή μας ζωή. Αγώνες και αγωνίες, χαρές και λύπες, αλλά πάντα μαζί.
Πόσο υποστηρικτικός είναι ο σύζυγός σας;
Ο Βαρδής ήταν και παραμένει το στήριγμά μου. Είναι ο άνθρωπός μου και έχω την ευλογία να μοιράζομαι μαζί του λύπες και χαρές. Υπήρξε πάντα όχι μόνο απόλυτα υποστηρικτικός αλλά η πηγή της δύναμής μου και τον ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου.
«Η ζωή μου ήταν πάρα πολύ δύσκολη, φοβόντουσαν, δεν μας πλησίαζε κανένας»
Μια από τις τελευταίες τηλεοπτικές συνεντεύξεις της Μαριάννας Βαρδινογιάννη πρόβαλλε η ΕΡΤ με αφορμή τον θάνατο της. Η αείμνηστη πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO είχε μιλήσει στη Ρέα Βιτάλη και την εκπομπή «Κεραία».
«Η ζωή μου ήταν πάρα πολύ δύσκολη μέχρι να μεγαλώσω τα πέντε μου παιδιά γιατί συνέβησαν πάρα πολλά στη ζωή μας εκείνη την εποχή. Ο άνδρας μου αιχμαλωτίστηκε, πήγε φυλακή στη διάρκεια της δικτατορίας, ήταν στην εξορία και δεν ήταν εύκολο για μένα να ασχοληθώ. Είχα να σκεφτώ τα δικά μου προβλήματα. Είχα πάρα πολλά προβλήματα με ένα μωρό νεογέννητο», είχε εξομολογηθεί τότε η Μαριάννα Βαρδινογιάννη.
«Θυμάμαι πως ήταν από τις δυσκολότερες στιγμές της ζωής μου, όταν με ειδοποίησαν ότι ο σύζυγος μου φεύγει για εξορία και «αν θέλετε να πάτε να τον δείτε, φεύγει με ένα καράβι στην άγονη γραμμή». Κατέβηκα λοιπόν στον Πειραιά και τον είδα στο κατάστρωμα με μια χλαίνη μακριά του ναυτικού να κάθεται… Ήταν από τις χειρότερες στιγμές στη ζωή μου, πραγματικά σας το λέω».
«Όπως έφευγε το πλοίο, σκέφτηκα ότι θα μπορούσα να μην τον ξαναδώ ποτέ και είχα ήδη τρία μικρά παιδιά. Ήταν μία πολύ δύσκολη περίοδος στη ζωή μου και έμεινε για πολύ καιρό στην εξορία. Εγώ πηγαινοερχόμουν και η καρδιά μου είχε μοιραστεί στα δύο. Όταν ήμουν κοντά του, σκεπτόμουν τα παιδιά και όταν ήμουν με τα παιδιά, σκεπτόμουν εκείνον.
Τότε η οικονομική μας κατάσταση ήταν πάρα πολύ άσχημη γιατί τον είχαν διώξει από το ναυτικό και το χειρότερο απ’ όλα ήταν πως όλοι φοβόντουσαν και δεν μας πλησίαζε κανένας» συμπλήρωσε ακόμα η Μαριάννα Βαρδινογιάννη σε μια από τις τελευταίες τηλεοπτικές της συνεντεύξεις.
Όταν η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη διηγούνταν τις δυσκολίες που βίωσαν με τον Βαρδή Βαρδινογιάννη στην εξορία
Το 2020, με αφορμή την πανδημία και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζαμε όλοι στην αντιμετώπιση αυτής της πρωτόγνωρης κατάστασης, η ίδια η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη είχε διηγηθεί τη δύσκολη εκείνη κατάσταση του 1967 στο Instagram:
«Η χθεσινή ημέρα ήταν μια ημέρα μνήμης για όλους τους Έλληνες. Γιατί ο καθένας από εμάς έχει τα δικά του βιώματα από εκείνη την εποχή που άφησε τη σφραγίδα της, με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, στη ζωή μας. Οι δικές μου μνήμες οδηγούν τη σκέψη μου στην Αμοργό, όπου νέα κοπέλα, αφήνοντας πίσω δύο μικρά παιδιά και ένα βρέφος στη μητέρα μου να τα φροντίζει, με την καρδιά γεμάτη αγωνία αλλά προπαντός γεμάτη αγάπη, πήγαινα να συναντήσω τον άνδρα μου που ήταν εξόριστος, ως αντιστασιακός Αξιωματικός του Ναυτικού. Εκεί ένιωσα και δεν θα το ξεχάσω ποτέ, πόση ζεστασιά και πόση καλοσύνη μπορεί να χωρέσει ένα τόσο δα καμαράκι. Ήταν η αλληλεγγύη των ντόπιων που μας κράτησε όρθιους και τους ευχαριστώ μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου για αυτή τους την αγάπη και τη συμπαράσταση. Όλοι τότε μαζί και ο κίνδυνος απέναντί μας. Το τότε δεν συγκρίνεται με το τώρα. Γιατί ο εχθρός, ο κίνδυνος είναι διαφορετικός. Όμως και τότε, όπως πάντα στην ιστορία μας, έτσι και σήμερα, όλοι μαζί, σαν μια γροθιά, θα τα καταφέρουμε. Θα νικήσουμε. Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη».
Η πηγή έμπνευσης της Μαριάννας Βαρδινογιάννη
Η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO είχε αποκτήσει μαζί με τον σύζυγό της πέντε παιδιά τον Γιάννη, την Χριστιάνα, τον Γιώργο, τον Νίκο και τη Βαρδιάννα.
Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη είχε χαρακτηρίσει τη μητρότητα ως «τον σημαντικότερο ρόλο της ζωής της, αλλά και πηγή της έμπνευσής της για κάθετί που δημιούργησε», ενώ δήλωσε ότι θυμόταν πάντα με νοσταλγία κάθε στιγμή των πέντε παιδιών της, όταν ήταν παιδιά.
«Είμαι πολύ υπερήφανη που είμαι γιαγιά και πολύ υπερήφανη για κάθε ένα από τα εγγόνια και τα δισέγγονά μου ξεχωριστά. Όπως επίσης αισθάνομαι τυχερή που ξεκινήσαμε με τον Βαρδή τη ζωή μας πολύ νέοι και μας αξιώνει ο Θεός να χαιρόμαστε εδώ και πολλά χρόνια αυτό τον ρόλο, του παππού και της γιαγιάς», είχε δηλώσει η ίδια.
«Τα περισσότερα από τα εγγόνια μας είναι αγόρια. Σχεδόν κάθε σαββατοκύριακο βρισκόμαστε ολόκληρη η οικογένεια μαζί στο σπίτι μας, το οποίο είναι γεμάτο με ποδοσφαιράκια και αγορίστικα παιχνίδια για τα μικρότερα εγγόνια μας! Είναι ευλογία να βλέπεις τα εγγόνια σου να μεγαλώνουν και να γίνονται χρήσιμοι και ευαισθητοποιημένοι άνθρωποι. Με συγκινεί πολύ όταν παίρνουν πρωτοβουλίες και χαράσσουν τη δική τους πορεία στη ζωή με όνειρα και ελπίδα», είχε προσθέσει μιλώντας για την μεγάλη οικογένειά της.
Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη με τον σύζυγό της Βαρδή Βαρδινογιάννη
«Δώσε στα παιδιά σου φτερά για να πετάξουν και ρίζες για να επιστρέφουν» ήταν η συμβουλή που μου έδωσε η μητέρα μου και την ακολούθησα πολύ πιστά», είχε τονίσει η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, η οποία αφήνει πίσω της συνεχιστές του έργου της τα παιδιά της και τα εγγόνια της.
Το ύψιστο βραβείο «Νέλσον Μαντέλα»
Το 2020, η Μαριάννα Βαρδινογιάννη έλαβε το βραβείο «Νέλσον Μαντέλα». Το συγκεκριμένο βραβείο απονέμεται από τον ΟΗΕ κάθε πέντε χρόνια σε προσωπικότητες, για την εξαιρετική συμβολή τους στα Ηνωμένα Έθνη. Μέχρι σήμερα, το έχουν λάβει η Dr. Helena Ndume από τη Ναμίμπια, ο Πορτογάλος Jorge Fernando Branco Sampaio, η Μαριάννα Βαρδινογιάννη και ο Dr. Morissanda Kouyaté από τη Γουινέα.
Υπάρχουν πολλοί λίγοι άνθρωποι στον κόσμο, οι οποίοι γνωρίζουν πώς να φέρουν σε επαφή την κοινωνία των πολιτών, καλλιτέχνες, ειδικούς, κοινωνικούς φορείς και κυβερνήσεις και αυτήν ακριβώς την ικανότητα και το αποτελεσματικό της έργο έκανε τη διαφορά, όπως έχει επισημάνει η Γενική Διευθύντρια της UNESCO Audrey Azoulay.
Η απονομή του βραβείου Νέλσον Μαντέλα έγινε στις 20 Ιουλίου 2020 παρουσία του Προέδρου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, Tijjani Muhammad-Bande και του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Antonio Guterres στο πλαίσιο ανεπίσημης συνάντησης της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Nelson Mandela. Καθώς τότε, ο κόσμος ήταν ακόμα υπό την απειλή της πανδημίας του κορονοϊού, η απονομή έγινε διαδικτυακά και δύο χρόνια μετά, στις 18 Ιουλίου 2022 πραγματοποιήθηκε με κάθε επισημότητα η τελετή, στην Αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.
«Προσπάθησα να κάνω τη διαφορά στις ζωές των άλλων»
Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη είχε παραλάβει το σπουδαίο αυτό βραβείο με μεγάλη συγκίνηση, αλλά και ταπεινότητα σημειώνοντας πως ανήκει στα χιλιάδες παιδιά με καρκίνο που έχουν κερδίσει τον αγώνα για ζωή:
«Αυτή η εξαιρετικά σημαντική διάκριση αποτελεί αναγνώριση του αγώνα μου κατά του παιδικού καρκίνου και του έργου του Ιδρύματός μου για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην εκπαίδευση και την κοινωνία. Πραγματική τιμή για μένα, αλλά και για την πατρίδα μου, την Ελλάδα, και τον ελληνικό λαό, που στήριξαν το έργο και τις ανθρωπιστικές μου προσπάθειες. Αυτό το βραβείο ανήκει στα χιλιάδες παιδιά που έγιναν η πηγή δύναμής μας σε όλους τους αγώνες μας ενάντια στον παιδικό καρκίνο για περισσότερα από 30 χρόνια. Παιδιά από την Ελλάδα, τα Βαλκάνια, τη Μεσόγειο, την Αφρική και όχι μόνο, είναι οι καθημερινοί μας ήρωες.
Στα 35 χρόνια δράσης μου προσπάθησα πάντα να προσφέρω υπηρεσία στην ανθρωπότητα, να "κάνω τη διαφορά στις ζωές των άλλων", όπως είπε ο Mandela στα σοφά του λόγια. Ο Nelson Mandela άλλαξε την ανθρώπινη ιστορία, άλλαξε την ανθρώπινη νοοτροπία και τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Η δύναμη της ψυχής του, τα οράματά του και οι αξίες του ας καθοδηγήσουν τα βήματά μας. Το οφείλουμε στη μνήμη αυτού του μεγάλου υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το οφείλουμε όμως και στα παιδιά μας, στον πολιτισμό μας, στους συνανθρώπους μας και στην ίδια τη ζωή» είχε αναφέρει, συγκινημένη κατά την τελετή.
Η τελευταία εμφάνιση της Μαριάννας Βαρδινογιάννη
Στο Παρίσι σε μια τιμητική εκδήλωση με πρωτοβουλία της Γενικής Διευθύντριας της UNESCO ήταν η τελευταία εμφάνιση που πραγματοποίησε η Μαριάννα Βαρδινογιάννη. Συγκεκριμένα, με μια εμβληματική εκδήλωση στην έδρα του Οργανισμού στο Παρίσι, παρουσία της Πρώτης Κυρίας της Γαλλικής Δημοκρατίας κυρίας Brigitte Macron και κορυφαίων προσωπικοτήτων από ολόκληρο τον κόσμο, η UNESCO είχε τιμήσει τα 25 χρόνια προσφοράς της Πρέσβεως Καλής Θελήσεως της UNESCO κυρίας Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, την Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023.
Αυτή ήταν και η τελευταία δημόσια εμφάνισης της Μαριάννας Βαρδινογιάννη. Η τιμητική τελετή πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Γενικής Διευθύντριας του Οργανισμού κυρίας Audrey Azoulay, στο κατάμεστο από κόσμο αμφιθέατρο της UNESCO, όπου το «παρών» έδωσαν η σύζυγος του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κυρία Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη, η Πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO κυρία Μαρία Διαμαντοπούλου, η Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της UNESCO κυρία Tamara Rastovac Siamashvili, οι αναπληρωτές Γενικοί Διευθυντές του Οργανισμού, Πρέσβεις Καλής Θελήσεως του Οργανισμού από ολόκληρο τον κόσμο, με τους οποίους η κυρία Βαρδινογιάννη συνεργάζεται εδώ και 25 χρόνια, κορυφαίοι καλλιτέχνες όπως ο Jean-Michel Jarre και η Νάνα Μούσχουρη, καθώς και μέλη της οικογένειας της κυρίας Βαρδινογιάννη.
Στην έναρξη της εκδήλωσης προβλήθηκε ένα συγκινητικό βίντεο με το ανθρωπιστικό έργο της κυρίας Βαρδινογιάννη από το 1999 που ανακηρύχθηκε Πρέσβης Καλής Θελήσεως μέχρι σήμερα, και αμέσως μετά τον λόγο έλαβε η Γενική Διευθύντρια της UNESCO κυρία Azoulay η οποία μίλησε για την σημαντική συνεισφορά της κυρίας Βαρδινογιάννη στο χτίσιμο ενός καλύτερου κόσμου, κάνοντας ειδική μνεία στο Βραβείο Nelson Mandela που της απονεμήθηκε το 2020 από τον ΟΗΕ:
«Είμαι πραγματικά πολύ χαρούμενη που βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να γιορτάσουμε ένα πολύ σημαντικό γεγονός: την απονομή του Βραβείου Nelson Mandela 2020 από τον ΟΗΕ στην Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη. Μια ξεχωριστή διάκριση που δίνεται από τον ΟΗΕ κάθε πέντε χρόνια για να τιμήσει για την εξαιρετική προσφορά τους προσωπικότητες από ολόκληρο τον κόσμο. Και πιστεύω πως κανείς δεν θα μπορούσε να αξίζει αυτή τη διάκριση περισσότερο από την Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, που ανήκει στην οικογένεια της UNESCO εδώ και 25 χρόνια! Είναι πολύ λίγες οι προσωπικότητες παγκοσμίως που μπορούν να φέρουν κοντά την κοινωνία των πολιτών, τους καλλιτέχνες, τους επιστήμονες, τους φορείς και τις κυβερνήσεις, όπως εσείς. Αυτό που έχω διαπιστώσει στα χρόνια της θητείας μου είναι ότι μπορείτε να μετακινήσετε ακόμα και βουνά για το κοινό καλό! Σας ξεχωρίζουν το πάθος, η αφοσίωση και η γενναιοδωρία σας. Είστε μια γυναίκα συνώνυμο της ΕΛΠΙΔΑΣ, όπως είναι και το όνομα του οργανισμού που έχετε ιδρύσει. Έχετε αφιερώσει τη ζωή σας στους πιο αδύναμους, και ειδικά στα παιδιά που χρειάζονται στήριξη. Έχετε προσφέρει ένα τεράστιο έργο στον χώρο της εκπαίδευσης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του παγκόσμιου πολιτισμού και του πολιτισμού της πατρίδας σας».
Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που η κυρία Azoulay ευχαρίστησε την κυρία Βαρδινογιάννη για την προσφορά της στα Ελληνικά εκ μέρους της UNESCO. Αμέσως μετά οι κυρίες Macron και Μητσοτάκη ανέβηκαν μαζί στη σκηνή και μίλησαν με θερμά λόγια για την προσωπικότητα και το έργο της κυρίας Βαρδινογιάννη.
Η κυρία Μητσοτάκη τόνισε πως με το έργο της η κυρία Βαρδινογιάννη κάνει τον κόσμο καλύτερο: «Θα ήθελα να απευθύνω τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια στην Μαριάννα Βαρδινογιάννη. Το εξαιρετικό της έργο έχει έναν τεράστιο αντίκτυπο στην κοινωνία και μας κάνει πολύ πολύ περήφανους! Μαριάννα θέλουμε να σε ευχαριστήσουμε για τη δέσμευση σου και την τεράστια συμβολή σου για να στηριχθούν τα παιδιά με καρκίνο. Θα ήθελα να κλείσω με μια φράση του Nelson Mandela: «Μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο και να κάνουμε έναν κόσμο καλύτερο. Είναι στα χέρια σας να κάνετε τη διαφορά». Κι εσείς αγαπημένη μου φίλη, Μαριάννα, συμβάλατε πραγματικά στη βελτίωση αυτού του κόσμου. Σας ευχαριστώ και σας ευχαριστούμε όλοι».
Η Πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO κυρία Μαρία Διαμαντοπούλου, από την πλευρά της, μίλησε αναλυτικά για το παγκοσμίως αναγνωρισμένο έργο της κυρίας Βαρδινογιάννη: «Το έργο της κυρίας Βαρδινογιάννη δεν χρειάζεται συστάσεις. Είναι γνωστή παγκοσμίως, ιδιαίτερα για την αφοσίωσή της στη βελτίωση της ζωής και της ευημερίας των παιδιών μας μέσα από την ΕΛΠΙΔΑ, και για τη δράση της μέσα από το Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη. Και βέβαια ως Πρέσβης Καλής Θέλησης της UNESCO, έχει προωθήσει την πρόσβαση στην εκπαίδευση, έχει εργαστεί γενναία για την προάσπιση και την υπεράσπιση των αναφαίρετων δικαιωμάτων των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο και έχει επίσης θέσει τις βάσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη διεθνώς. Επιπλέον, η κυρία Βαρδινογιάννη έχει προωθήσει τα ιδανικά της UNESCO στην Ελλάδα, συμμετέχοντας πάντα ενεργά στις δραστηριότητες των Οργανισμών μας, συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων πρωτοβουλιών της UNESCO στους τομείς της Ανοιχτής Επιστήμης και της Τεχνητής Νοημοσύνης, τις οποίες υποστηρίζει, διοργανώνοντας πολυάριθμες εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης στην Ελλάδα. Αγαπητή Μαριάννα, ο Nelson Mandela είχε το όραμα να αλλάξει τις ζωές των ανθρώπων, να μεταμορφώσει νοοτροπίες και συμπεριφορές αγκαλιάζοντας τη διαφορετικότητα και εσύ μπόρεσες να ανταποκριθείς στα λόγια και τις πεποιθήσεις του στο έπακρο και γι' αυτό σε σεβόμαστε, σε θαυμάζουμε και σε ευχαριστούμε για όλα!».
Συγκινημένη η κυρία Βαρδινογιάννη ανέβηκε στη σκηνή και ευχαρίστησε για την μεγάλη τιμή, ενώ το κοινό την χειροκροτούσε όρθιο: «Σήμερα είναι μια από τις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής μου. Είμαι τόσο συγκινημένη και μου είναι δύσκολο να βρω τις κατάλληλες λέξεις. Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς τη Γενική Διευθύντρια της UNESCO κυρία Audrey Azoulay, για αυτή τη μεγάλη τιμή. Με το έργο της και το όραμά της για τον κόσμο είναι πραγματική έμπνευση για μένα! Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την Πρώτη Κυρία της Γαλλικής Δημοκρατίας κυρία Brigitte Macron για την παρουσία της. Αποτελεί ένα παγκόσμιο παράδειγμα καλοσύνης και προσφοράς, είναι μια γυναίκα-σύμβολο για μένα και για όλη την ανθρωπότητα. Η φιλία μας είναι θησαυρός. Ευχαριστώ θερμά την κυρία Μαρέβα Μητσοτάκη για την παρουσία της και τα υπέροχα λόγια της για την αγαπημένη μας πατρίδα. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους συναδέλφους μου Πρέσβεις Καλής Θελήσεως και ολόκληρη την οικογένεια της UNESCO, για αυτό το εικοσιπενταετές ταξίδι για έναν καλύτερο κόσμο. Από τα βάθη της καρδιάς μου σας ευχαριστώ!».
Στη συνέχεια η Φιλαρμονική Ορχήστρα της UNESCO, υπό τη διεύθυνση του κορυφαίου μαέστρου και «Καλλιτέχνη για την Ειρήνη» Amine Kouider, παρουσίασε ειδικό πρόγραμμα με τίτλο «Τα θαύματα της ελληνικής μουσικής» προς τιμήν της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, με έργα εμπνευσμένα από την ελληνική μυθολογία και άριες που έχει ερμηνεύσει η Μαρία Κάλλας, τις οποίες ερμήνευσε η ελληνικής καταγωγής σοπράνο κυρία Charlotte Panouklia. Αμέσως μετά ακολούθησε επίσημο δείπνο στο ιστορικό μουσείο Hotel de la Marine, στην Place de la Concorde. Το συγκεκριμένο κτήριο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μουσεία του Παρισιού και οι χώροι του δίδονται μόνο για ειδικές περιστάσεις.
Μαριάννα Βαρδινογιάννη: Η φιλία με την Μπριζίτ Μακρόν
Η Μπριζίτ Μακρόν, είχε εκφωνήσει μία από τις ομιλίες στην πανηγυρική εκδήλωση στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι, για τα 25 χρόνια προσφοράς της Μαριάννας Βαρδινογιάννη. Η ίδια δεν είχε μιλήσει μόνο ως η Πρώτη Κυρία της Γαλλίας, αλλά ως μια στενή φίλη της τιμώμενης Πρέσβεως Καλής Θελήσεως της UNESCO.
Η πρώτη τους συνάντηση ήταν το 2017, όταν ο -νεοεκλεγείς τότε- Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα. Στο δείπνο που είχε παραθέσει ο τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, η Μαριάννα Βαρδινογιάννη συναντήθηκε με την Μπριζίτ Μακρόν.
Η κυρία Μακρόν γνώριζε το έργο της Μαριάννας Βαρδινογιάννη ως Πρέσβειρας Καλής Θελήσεως της UNESCO. Στη συζήτηση που είχαν στο Προεδρικό Μέγαρο, σε ιδιαιτέρως φιλικό κλίμα, η Μπριζίτ Μακρόν στάθηκε ιδιαίτερα στη δράση της Μαριάννας Βαρδινογιάννη, στο πλαίσιο της εκστρατείας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Δεν άργησε να έρθει η πρόσκληση της Μπριζίτ Μακρόν προς τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη. Λίγους μήνες μετά, τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς, η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO ήταν προσκεκλημένη στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Η κυρία Μακρόν παρέθεσε γεύμα στη Μαριάννα Βαρδινογιάννη στο Προεδρικό Μέγαρο, στο Παρίσι, με όλες τις τιμές του πρωτοκόλλου της Γαλλικής Προεδρίας. Η συνέχεια έφερε μια στέρεη συνεργασία σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος.
Η επίσκεψη στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων
Τον Σεπτέμβριο του 2021, η Μπριζίτ Μακρόν επισκέφθηκε την Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β.Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ», μαζί με την Μαρέβα Μητσοτάκη. Η κυρία Μακρόν έδειξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για το έργο που επιτελείται εκεί και ιδίως για το Κέντρο Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας που λειτουργεί στην Ογκολογική Μονάδα. Αφού ενημερώθηκε αναλυτικά για τον τρόπο λειτουργίας της Μονάδας, συνεχάρη με θερμά λόγια την πρόεδρο της «Ελπίδας» για τον αγώνα και την προσφορά της ενάντια στον παιδικό καρκίνο. «Το έργο που επιτελείτε είναι συγκλονιστικό» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.
Τα παιδιά της Ογκολογικής Μονάδας είχαν ετοιμάσει χειροτεχνίες αφιερωμένες στη διαχρονική φιλία ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γαλλία, τις οποίες παρέδωσε εκ μέρους των παιδιών η Μαριάννα Βαρδινογιάννη. Στη συνέχεια, τοποθέτησαν στον «Τοίχο των Αστεριών της ΕΛΠΙΔΑΣ» τα αστέρια με τα ονόματα τους.
Η ίδια η Μπριζίτ Μακρόν περιγράφει τη γνωριμία της με τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη: «Με την Μαριάννα γνωριστήκαμε στο πλαίσιο μιας επίσημης κρατικής επίσκεψης και, αν και είναι σπάνιο στο πλαίσιο αυτό να δημιουργηθεί μία φιλία, αυτό μου συνέβη με την Μαριάννα!
Μία φιλία που δημιουργήθηκε σχεδόν αυθόρμητα, με επαφές συχνές, με επιστολές, τηλεφωνήματα ή και από κοντά.
Δεν ξεχνώ ποτέ όταν επισκεφθήκαμε την Ογκολογική Μονάδα Παίδων "Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ" στην Ελλάδα, μαζί με την κυρία Μητσοτάκη. Ήταν μια συγκλονιστική εμπειρία. Είδαμε πως όλα είχαν μελετηθεί για τα παιδιά και γύρω από τα παιδιά και επιτέλους υπήρχε ένα μέρος (στην Ελλάδα) για να θεραπευτούν όλοι αυτοί οι παιδιατρικοί καρκίνοι και όλα τα παιδιά της Ελλάδας που υποφέρουν από καρκίνο. Είναι μία στιγμή που με άγγιξε πάρα πολύ.
Η ζωή της Μαριάννας είναι μια ζωή στραμμένη προς τους άλλους. Μια ζωή για τους άλλους. Και αυτό αποτελεί ένα παράδειγμα μέσα σε στιγμές τόσο βίαιες όπως αυτές που ζούμε αυτή τη στιγμή στον κόσμο».
Το τελευταίο αντίο στην Μαριάννα Βαρδινογιάννη
Την Τετάρτη 26/7 η κηδεία της Μαριάννας Βαρδινογιάννη, η οποία έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών την Δευτέρα 24 Ιουλίου 2023.
Η κηδεία έγινε σε στενό οικογενειακό κύκλο, στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στην οικία Βαρδή Βαρδινογιάννη στην Εκάλη, στις 9:30 π.μ. , ενώ στις 11:00 π.μ. πραγματοποιήθηκε η ταφή, επίσης σε στενό οικογενειακό κύκλο, στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.
Η οικογένεια της Μαριάννας Βαρδινογιάννη, μετά την είδηση του θανάτου της με σχετική ανακοίνωση ενημέρωσε για το γεγονός ότι η κηδεία και η ταφή θα πραγματοποιηθούν σε στενό οικογενειακό κύκλο.
«Με βαθύτατη θλίψη, η οικογένεια Βαρδή Ι. Βαρδινογιάννη ανακοινώνει ότι η αγαπημένη σύζυγος, μητέρα και γιαγιά, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, Πρόεδρος του Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ – Σύλλογος Φίλων παιδιών με καρκίνο», έφυγε από τη ζωή τη Δευτέρα 24 Ιουλίου 2023.
Η εξόδιος ακολουθία και η ταφή θα πραγματοποιηθούν σε στενό οικογενειακό κύκλο», ανέφερε η ανακοίνωση του Ιδρύματος Μαριάννα Βαρδινογιάννη.
Σχετικές ειδήσεις
- Μαριάννα Βαρδινογιάννη: Ο γάμος με τον Βαρδή και η τεράστια αγάπη της για τα παιδιά
- Μαριάννα Βαρδινογιάννη: Το έργο ζωής για τα παιδιά με καρκίνο στην Ελλάδα
- Μαριάννα Βαρδινογιάννη: Η ζωή, το μεγάλο φιλανθρωπικό έργο και η γνωριμία της με τον Βαρδή