Πάτρα– Πτώση γέφυρας: Συγκλονίζουν μαρτυρίες διασωστών της 6ης ΕΜΑΚ - 450 τόνοι οι πλάκες που έπεσαν
Πάτρα: Η επιχείρηση απεγκλωβισμού από τη «χάρτινη» γέφυρα της Περιμετρικής Πατρών - «Πάγωσαν» οι άνδρες της 6ης ΕΜΑΚ, οι οποίοι σε 5 λεπτά βρέθηκαν στο σημείο.
Κυριακή 23 Ιουλίου 2023, η 6η ΕΜΑΚ Πάτρας λαμβάνει σήμα από το Περιφερειακό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, για πτώση γέφυρας στο ύψος της Περιμετρικής, στα Μποζαΐτικα.
Σε διάστημα 5 λεπτών από την κατάρρευση της γέφυρας, στο σημείο βρίσκονται ήδη 8 διασώστες. Το θέαμα που αντικρίζουν είναι πρωτοφανές. «Θεωρούσαμε ότι έχει πέσει κάποιο κομμάτι, όχι ότι είχε φύγει ο δρόμος», λέει στην εφημερίδα «Πελοπόννησο της Δευτέρας» ένας εκ των διασωστών που μετείχαν στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.
Το πρώτο άτομο που εντοπίζεται και απεγκλωβίζεται είναι υπάλληλος της εταιρείας, η οποία εκτελούσε εργασίες στο σημείο. Οριακά είχαν καλυφθεί τα πόδια του. Βρισκόταν στο πάνω μέρος της πεσμένης γέφυρας, εκεί που τα συντρίμμια είχαν δημιουργήσει ένα «V» και είχαν «εγκλωβιστεί» δυο μηχανήματα.
Παράλληλα, διασώστες της ΕΜΑΚ εντοπίζουν εγκλωβισμένο άνδρα στο κάτω μέρος, όπου η αριστερή πλάκα έπεσε στην οδό Διοδώρου. Φαινόταν ο γοφός και τμήμα του δεξιού ποδιού του. Tο σώμα του βρισκόταν καταπλακωμένο ανάμεσα σε σίδερα που τον πίεζαν, χωρίς ευτυχώς κάποιο απ’ αυτό να τον έχει τραυματίσει. Με τη χρήση ειδικών εργαλείων οι διασώστες ανοίγουν «δρόμο» και μετά από 15 λεπτά, απεγκλωβίζεται και μεταφέρεται στο Νοσοκομείο. Ήταν ο 22χρονος πολυτραυματίας που κατέληξε προχθές στη ΜΕΘ.
Το τρίτο άτομο που βρίσκουν είναι ο 33χρονος που ανασύρθηκε νεκρός. Τα σωστικά συνεργεία οδηγήθηκαν στο σημείο από νεαρό που φώναζε πως εκεί ήταν ο πατέρας του. Κάτω από τη δεξιά πλάκα που κατέρρευσε, περίπου στα 3 μέτρα βάθος, εντοπίστηκε πεσμένος ανάσκελα, φέροντας βαρύτατες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.
450 τόνοι οι πλάκες που έπεσαν!
Ένα από τα σημαντικότερα στάδια της πρωτοφανούς σε μέγεθος αλλά και ιδιαιτέρως υψηλού βαθμού δυσκολίας επιχείρησης, ήταν η απομάκρυνση των συντριμμιών. Εξαρχής, ζητήθηκε η συνδρομή μικρών σκαπτικών μηχανημάτων, τα οποία «χειρουργικά» θα αφαιρούσαν σιγά- σιγά μικρά τμήματα ώστε να διευκολύνεται η πρόσβαση των διασωστών της ΕΜΑΚ κάτω από χαλάσματα.
«Στον σεισμό όταν πέφτει ένα κτίριο, το κτίριο αυτό έχει πλάκες 12-15 εκατοστά και δημιουργούνται κενά από τα δοκάρια που υπάρχουν. Εδώ υπήρχαν συνεχόμενα μπάζα γιατί ήταν ένας δρόμος γύρω στο 1.20εκ. συμπαγές μπετόν, ήταν ελάχιστα τα κενά και ήταν ιδιαιτέρως επικίνδυνο να ενεργήσουμε» ανέφεραν στην «Πελοπόννησο της Δευτέρας», έμπειρα στελέχη της Πυροσβεστικής.
Κατά πληροφορίες, οι δυο πλάκες 700τ.μ. που κατέρρευσαν σαν χάρτινοι πύργοι έφεραν 100 με 150 τόνους σίδερα και περίπου 350 τόνους μπετόν.
Στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης χρησιμοποιήθηκε όλος ο εξοπλισμός που προβλέπεται σε περιπτώσεις σεισμού, καθώς το περιστατικό αντιμετωπίστηκε σαν ένα μεγάλο εκτενές συμβάν σεισμικού αποτελέσματος.
Πολύωρες έρευνες μέσα στα συντρίμμια
Στις αναζητήσεις για την ανεύρεση ζωντανών συμμετείχαν, ο «Τζόρνταν» και ο «Δούκας» οι ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι της Κυνοφιλικής Ομάδας Ερευνας και Διάσωσης (ΚΟΕΔ) της 6ης ΕΜΑΚ, με τους συνοδούς τους Παναγιώτη Φωκά και Γιάννη Παπαλαμπρόπουλο.
Από τη 1.10 το μεσημέρι μέχρι και περίπου τις 12 το βράδυ της Κυριακής, ο κάθε σκύλος έψαξε και μπήκε στα συντρίμμια τουλάχιστον 6 με 7 φορές, χωρίς ωστόσο να δοθεί κάποια ένδειξη για ύπαρξη ανθρώπινης ζωής. Σε όποιο σημείο υπήρχε τρύπα ή «κενό», οι διασώστες τοποθετούσαν γεώφωνα και ειδικές κάμερες, στην προσπάθεια να εντοπιστούν ζώντες εγκλωβισμένοι. Με την πάροδο του χρόνου ο αριθμός των αγνοούμενων με βάση αναφορές ομοφύλων τους, λιγόστευε και αργά το βράδυ αναζητείτο τελικά μόνο ένας νεαρός ρομά, ηλικίας 17 με 20 ετών.
Το έργο των 23 διασωστών της ΕΜΑΚ συνέδραμαν στελέχη της 6ης Ειδικής Μονάδας Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ) Πάτρας, του Α’ Πυροσβεστικού Σταθμού Πάτρας και του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Ρίου, ενώ την Κυριακή ήρθαν ενισχύσεις από την 1η (Αθήνα) και 5η (Ιωάννινα) ΕΜΑΚ.
Τα συγχαρητήρια και η συγκινητική ανταπόκριση
Από την πρώτη στιγμή στο σημείο του τραγικού συμβάντος με δυο νεκρούς, πλέον, βρέθηκε υψηλόβαθμο στέλεχος της Επιθεώρησης Εργασίας που παρακολουθούσε επί ώρες τις έρευνες. Οπως πληροφορείται η «ΠτΔ», αργά το απόγευμα της Κυριακής και ενώ οι αναζητήσεις για την ανεύρεση εγκλωβισμένων ήταν σε πλήρη εξέλιξη, προσέγγισε τον διοικητή της 6ης ΕΜΑΚ Πάτρας, στον οποίο εξέφρασε ευχαριστίες αλλά και συγχαρητήρια για τον τρόπο δράσης και διαχείρισης της κατάστασης από το πρώτο λεπτό, τον οποίο μάλιστα, χαρακτήρισε «υποδειγματικό». Κατά πληροφορίες της «ΠτΔ», εκδήλωσε την πρόθεση της αποστολής έγγραφου προς ενημέρωση του αρμόδιου υπουργείου αναφορικά με τον επαγγελματισμό και την αποτελεσματικότητα της Μονάδας.
Παράλληλα, πέραν της αυτοθυσίας που επέδειξαν για ακόμα μια φορά τα στελέχη της ΕΜΑΚ, επιχειρώντας σε δύσκολες συνθήκες, συγκινητικό είναι το γεγονός πως αρκετοί εκ των 23 διασωστών δήλωσαν «παρών» αυτοβούλως, παρουσιάστηκαν στην υπηρεσία, πήραν τον κατάλληλο εξοπλισμό και οχήματα μεταβαίνοντας και επιχειρώντας στο σημείο της τραγωδίας.
Με πληροφορίες από pelop.gr
Διαβάστε επίσης:
Συνεκπαίδευση Ελλήνων με στελέχη Ειδικών Επιχειρήσεων της Β. Μακεδονίας
Θαλάσσια ανεμώνη: Πώς την αποφεύγουμε – Ο κίνδυνος από το τσίμπημά της
Αναστάτωση στη Μύκονο από φωτιά που «ξέσπασε» στην Ψαρρού